Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 5:14:41 μμ
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 14:43

Αφιλόξενη η πόλη του Κιλκίς για αναπήρους

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα Ειδικής Αγωγής, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Δεκέμβρη στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς.
Διοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, ο Σύλλογος Αναπήρων Κιλκίς, το Ειδικό Σχολείο, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., το Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. και το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης.
Η ημερίδα εντάσσονταν στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία (3 Δεκέμβρη). Στόχος των διοργανωτών ήταν να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητα τους.
Η ημερίδα ξεκίνησε με την προβολή μιας ολιγόλεπτης ταινίας, που περιγράφει μια καθημερινή διαδρομή του μικρού Δημήτρη με το αμαξίδιο και τη συνοδό του, στους χώρους εκπαίδευσης και στους δρόμους της πόλης. Μια βόλτα που εξελίσσεται σε μια  «Οδύσσεια», σε μια πόλη αφιλόξενη. Μικρά πεζοδρόμια με μεγάλα προβλήματα, ράμπες και θέσεις στάθμευσης αναπήρων κατειλημμένες από αυτοκίνητα, διαβάσεις προβληματικές, καταστήματα και υπηρεσίες χωρίς πρόσβαση.
 Ο προβληματισμός που κυριάρχησε στην αίθουσα ήταν έντονος, κάτι που έγινε αισθητό και στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, από τον Υφυπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη, το Νομάρχη Κιλκίς Β. Μπαλάσκα, το Δήμαρχο Κιλκίς Δ. Τερζίδη και τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων ΑΜΕΑ κ. Στεφανίδη.  
Τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες  εισηγήσεις παρουσίασαν, ο Αντώνης Σαπουτζόγλου,  άτομο με κινητική αναπηρία και θέμα: «Προσπελασιμότητα  ενός ατόμου με αναπηρία», ο  Παπαθανασίου Νίκος,  Τεχνολόγος-πολιτικός μηχανικός, «Προσβασιμότητα και υλικοτεχνική Υποδομή», ο Αντιδήμαρχος Χρήστος  Σπίγκος, «Περπατώντας… στο Κιλκίς», ο Διοικητής της Τροχαίας Αντώνης Λιάπης, «Τροχαία και προσβασιμότητα».
Η ευαισθητοποίηση του κοινού φάνηκε στη συζήτηση που ακολούθησε στο τέλος της ημερίδας. Η έντονη κριτική προς  τους τοπικούς άρχοντες και ο διάλογος που αναπτύχθηκε έφερε στην επιφάνεια την απαίτηση όλων για μια πόλη πολιτισμένη, ανθρώπινη, φιλόξενη, που να σέβεται όλους τους πολίτες της.