Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 12:31:43 πμ
etpa
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2007 12:00

«Άρτος και θεάματα»

Συντάκτης:
 Φωταγωγημένη για πρώτη φορά και φορώντας τα καλά της, η νεόκτιστη κεντρική πλατεία του Πολυκάστρου υποδέχθηκε την 1η Γιορτή Ψωμιού Πολυκάστρου, τις μοναδικές γεύσεις των αρτοποιών του νομού μας, των φορέων της πόλης και τα υπέροχα χορευτικά των Ανατολικορωμυλιωτών, των Ποντίων και των Μικρασιατών.
Τρεις ολόκληρες ημέρες κράτησε η Γιορτή γεύσεων, γνώσεων και πολιτισμού, με την πλατεία του Πολυκάστρου να κατακλύζεται από κόσμο, που στο τριήμερο οι επισκέπτες έφθασαν τους 2.500, μεταξύ των οποίων και 800 μαθητών.
Η Γιορτή διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης του Δήμου Πολυκάστρου και της Συντεχνίας Αρτοποιών νομού Κιλκίς. Τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία πλήθος κόσμου, αρτοποιών από όλη την Ελλάδα και χαιρετισμούς, του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Αγγελου Αναστασιάδη, του εκπροσώπου της Συντεχνίας Κιλκίς και της Ομοσπονδίας Χρήστου Τσανασίδη, του προέδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλη Μούσιου και του δημάρχου Πολυκάστρου Δημήτρη Σμυδάκη.
Στην πλατεία στήθηκαν δυο φούρνοι, προσφορά του «Ομίλου Στεφάνου» για την παραγωγή αρτοεδεσμάτων, ένας νερόμυλος του «Ομίλου Λούλη», ο οποίος και πρόσφερε 4000 πακέτα αλεύρι του ενός κιλού στους επισκέπτες, μια έκθεση φωτογραφίας και παλιών αντικειμένων, προσδίδοντας πολλαπλό ενδιαφέρον στη Γιορτή. Δικά τους περίπτερα έστησαν και οι τοπικοί επιχειρηματίες: ο οινοποιός ΠΕΤΕΙΝΗΣ και ο αντιπρόσωπος της ΜΕΒΓΑΛ ΤΖΙΑΜΠΑΖΗΣ, που πρόσφεραν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες.
Το πρωί της Δευτέρας, Τρίτη ημέρα εκδηλώσεων, στο χώρο της πλατείας βρέθηκαν 800 μαθητές της περιοχής, για μια εκπαιδευτική εκδρομή, ενώ συμμετείχαν και με ομαδικές εργασίες, που παρουσιάσθηκαν σε ειδικά ταμπλό στην πλατεία, με θέμα: «Σιτάρι-αλεύρι-ψωμί», τρεις από τις οποίες βραβεύτηκαν από τον Όμιλο Λούλη και την Ομοσπονδία, οι οποίοι πρόσφεραν τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα σχολεία που διακρίθηκαν.
Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με θέμα το ψωμί, ενώ τους μαθητές ξενάγησαν, στην έκθεση φωτογραφίας ο Αγγελος Αναστασιάδης, στην έκθεση παλιών αντικειμένων ο Χρήστος Χαμουρούδης και στα μηχανήματα αρτοποιίας ο πρόεδρος της Συντεχνίας Απόστολος Μπούμπαρης και ο Χρήστος Τσανασίδης.
Οι αρτοποιοί ευχαριστούν θερμά το Δήμο Πολυκάστρου και το Δήμαρχο Δ. Σμυδάκη, καθώς και τους χορηγούς της τριήμερης Γιορτής, στην επιτυχία της οποίας συνέβαλαν τα μέγιστα.