Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 3:22:13 πμ
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011 17:01

Ένας διάσημος Πόντιος διαπρέπει στη Ρωσία

eukleidis_kiourtzidis


Ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης, είναι άγνωστος στην μικρή Ελλάδα.  Στη μεγάλη όμως Ρωσία είναι πασίγνωστος.
Είναι ένας ηθοποιός νέος και όμορφος και πολύ δημοφιλής στην ρωσική νεολαία. Έχει γυρίσει περί τις σαράντα (40) τηλεοπτικές σειρές κι αυτή τη στιγμή είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα της ρωσικής θεατρικής και τηλεοπτικής σκηνής.
Κατάγεται από την Τσάλκα του Καυκάσου και στο απώτερο παρελθόν οι πρόγονοί του μετέβησαν εκεί από τον ανατολικό Πόντο στην περίοδο του Κριμαϊκού πολέμου (1854).
Γνωρίζει ότι ο ηρωικός καπετάνιος της  Σάντας Ευκλείδης ήταν από το σόι των παππούδων του, και είναι πολύ περήφανος γι’ αυτό.
Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω για τον ισχυρισμό του, αφού μεταξύ των 87 ελληνικών χωριών της Τσάλκας, υπάρχει κι ένα χωριό με το όνομα Σάντα.
Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι το όνομα του νεαρού είναι Ευκλείδης.
Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα το ορθό επώνυμό του είναι Κουρτίδης (και όχι Κιουρτζίδης) όπως τουλάχιστον με το επώνυμο αυτό είναι γνωστός ο καπετάνιος της Σάντας, ο τάφος-μνημείο του οποίου βρίσκεται ως γνωστόν στη Νέα Σάντα Κιλκίς.
Ο Κιουρτζίδης μιλάει μόνο ρώσικα (μαθαίνει τώρα ελληνικά) και είναι πολύ περήφανος για την καταγωγή του.
Συνομιλώντας δε μπροστά μου μέσω διερμηνέως με τον Τούρκο συγγραφέα Omer Asan (συγγραφέα του βιβλίου Pontus Kulturu-Πολιτισμός του Πόντου) σταθερά αποκαλούσε την Πόλη, Κωνσταντινούπολη και όχι Ισταμπούλ.