Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 12:18:05 πμ
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 13:47

Εντυπωσιακή προσέλευση πολιτών στην παρουσίαση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς του τόμου «Η Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών…στα σκάμματα των ανασκαφών»

Ήταν μια από τις ωραιότερες και πλέον ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Κιλκίς. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς απέδειξε γι’ άλλη μια φορά, πως μπορεί να κάνει εκπληκτικά πράγματα και να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του ν. Κιλκίς και αψευδέστερος μάρτυς η μέχρι τώρα γόνιμη και δημουργική πορεία της στο δημόσιο βίο του νομού.

Λένε πως ο πλέον ασφαλής δείκτης πολιτισμού ενός τόπου είναι ο αριθμός των πολιτών του οι οποίοι σπεύδουν να καλοδεχτούν τη γέννα ενός βιβλίου. Λοιπόν, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στην «Αυστροελληνική» δεν έγινε απλά μια καλή υποδοχή του συλλογικού τόμου «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών …στα σκάμματα των ανασκαφών». Η αίθουσα αποδείχθηκε ελάχιστη για να χωρέσει τους δεκάδες -παραπάνω από 150- πολίτες οι οποίοι συνωστίστηκαν στην πανέμορφη «Αυστροελληνική», για να μεταλάβουν τον ιστορικό και μνημειακό αποτύπωμα του τόπου τους σε ένα τόμο, η έκδοση του οποίου συνιστά μια ακόμη προσφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της προϊσταμένης αρχαιολόγου δρ. Γεωργίας Στρατούλη.

Το εγκώμιο της κ. Στρατούλη άλλωστε έπλεξε προλογίζοντας τον τόμο, η κ. Ελένη Βελένη, πρώην γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ίδια η κ. Στρατούλη χαιρέτισε τους παρεστώτες αναφέροντας λίγα λόγια για την έκδοση και τη χρησιμότητα του εκδοθέντος τόμου «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου» πέραν της επιστημονικής και της αναπτυξιακής του διάστασης ως ικανού να προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον και να προσελκύσει επισκέπτες στον τόπο μας ως μια μορφή τουρισμού, διαρκώς ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια.

Καταγράφονται λοιπόν στον τόμο όσα υποδηλώνει ο τίτλος του. Τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν κατά τη διάρκεια του α’ παγκοσμίου πολέμου, όταν για τις ανάγκες του πολέμου των χαρακωμάτων, όπως αλλιώς λέγεται ο πρώτος μεγάλος πόλεμος, ανορύχτηκαν σκάμματα, βγήκαν στην επιφάνεια πλούσια ευρήματα και έγιναν ανασκαφές από πρωταγωνιστές των μαχών οι οποίοι συνάμα ήταν και ειδικοί επιστήμονες.

Προλόγισαν ως επιμελητές της έκδοσης πέραν της κ. Στρατούλη και οι: Δρ Σταμάτης Χατζητουλούσης, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Χαλκιδικής & Αγίου Όρους και ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική των οριζόντων τους οποίους διανοίγει η έκδοση του τόμου ήταν η παρουσίαση του δημοσιογράφο Χρήστου Κατσικογιώργου. Για το ίδιο το βιβλίο και το περιεχόμενό του μίλησαν ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, Κώστας Ταλαμπίρης και ο αφηγητής και εκ των συγγραφέων δρ. Αλέξανδρος Μυροφορίδης. Για την πολύτιμη μουσειακή του συλλογή μίλησε ο συνταγματάρχης ε.α. Βασίλειος Νικόλτσιος και τελευταίο αφήσαμε τον και εκ των συγγραφέων τοπογράφο ιστορικό Θανάση Βαφειάδη.

Με τη χρήση ιστορικών φωτογραφιών και χαρτών ο κ. Βαφειάδης «προσγείωσε» τον επιστημονικό πλούτο της έκδοσης σε κάθε γωνιά της πόλης και του νομού, βοηθώντας τα μέγιστα στην κατανόηση της ιδιαίτερης συμβολής του στην αποτύπωση της ιστορικής ταυτότητας του Κιλκίς.

Την έκδοση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, εκπρόσωποι των μητροπόλεων Κιλκίς και Γουμένισσας, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, επικεφαλής έξι αντιδημάρχων του, εκπρόσωπος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του ν. Κιλκίς.

Ένα βιβλίο λοιπόν ικανό να μας κάνει περήφανους για τον ιστορικό πλούτο του ιδιαίτερου τόπου μας, να πετάξουμε οριστικά στο καλάθι των αχρήστων εκείνη τη μεμψίμοιρη κι άδικη συνάμα γνωμάτευση, πως τάχα το Κιλκίς στερείται αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Πολυμέσα