Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 10:24:29 πμ
etpa
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 12:37

Επαναλειτουργία Αρχαιολογικών Χώρων Ευρωπού και Παλατιανού από τη Δευτέρα 22-03-2021

Συντάκτης:

Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ ανακοινώνει ότι από την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 θα επαναλειτουργήσουν o Αρχαιολογικός Χώρος Παλατιανού στο Δήμο Κιλκίς και ο Αρχαιολογικός Χώρος Ευρωπού στο Δήμο Παιονίας, καθημερινά (εκτός Τρίτης), 8.00 - 16.00. Κατά την αργία της 25ης Μαρτίου οι χώροι θα είναι κλειστοί.

 

Θα τηρηθούν αυστηρά τα ενδεδειγμένα -για το κοινό και τους εργαζομένους- μέτρα προστασίας από τον covid-19, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών και τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων. Συγκεκριμένα:

  • Οι επισκέπτες μπορεί να είναι μεμονωμένοι και ομάδες μέχρι 3 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού.
  • Ισχύουν αυστηρά οι αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών σε όλη την διαδρομή περιήγησης.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.
  • Συσκευές με αντισηπτικό υγρό βρίσκονται στην είσοδο-έξοδο (φυλακεία) και στους χώρους υγιεινής των αρχαιολογικών χώρων.
  • Οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθούν τις συστάσεις του προσωπικού φύλαξης.

Αρχαιολογικός Χώρος Ευρωπού. Πρόκειται για φιλικό στον επισκέπτη χώρο έκτασης 11,5 στρ., μεταξύ του δασωμένου Πάικου και της κοιλάδας του Αξιού, στα Ν. του λόφου-τράπεζας της σημαντικής κατά τους ιστορικούς χρόνους πόλης της Ευρωπού, γενέτειρας του Σελεύκου Α΄ Νικάτορα, του σπουδαιότερου των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιδρυτή της δυναστείας των Σελευκιδών. Ο επισκέψιμος χώρος περιλαμβάνει το ρωμαϊκό και το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο της αρχαίας Ευρωπού με μνημειώδη κτιστά ταφικά κτήρια. Επιπλέον, διαθέτει Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών (θα παραμείνει κλειστό λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία) με μια φωτογραφική εκθεσιακή ενότητα για τη διαχρονική ιστορία της Ευρωπού, και μία άλλη αφιερωμένη στον Σέλευκο Α΄ με δυνατότητα προβολής ιστορικού ντοκιμαντέρ (11' 50") για την προσωπικότητα και το έργο του. Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=HzXpcoyniLA (στα ελληνικά).

Αρχαιολογικός Χώρος Παλατιανού. Σε εξαιρετικό φυσικό τοπίο στις υπώρειες των Κρουσσίων, 20 χλμ ΒΑ του Κιλκίς, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τμήμα μιας ρωμαϊκής πόλης (πιθανόν το αρχαίο Ίωρον), δομημένο αμφιθεατρικά σε επάλληλα επίπεδα με οικίες και εργαστηριακούς χώρους και ένα σπάνιο τιμητικό Ηρώο για τα μέλη επιφανούς οικογένειας.

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς: 23410 22005, 23410 76661 (καθημερινές, 8.00 – 16.00), Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς: 23410 22477, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.