Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 1:08:37 πμ
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 14:50

Γιορτή με γεύση Καλαμποκιού στον Σ.Σ. Μουριών Κιλκίς

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου των Μουριών μαζί με πολλούς επισκέπτες από τις γειτονικές περιοχές γιόρτασαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου την πρώτη καλοκαιρινή σοδειά τους, το καλαμπόκι, με χορταστικές γευστικές δοκιμές, παραδοσιακούς χορούς και λαϊκό γλέντι.

 

Η κεντρική πλατεία του Σ.Σ. Μουριών, στολισμένη με τους πράσινους βλαστούς της φυτείας και με καρπούς καλαμποκιού,αποτέλεσε και πάλι το επίκεντρο της Γιορτής Καλαμποκιού, μιας διοργάνωσης που έγινε  με τη φροντίδα του Δήμου Κιλκίς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουριών ‘’Το Μπέλλες’’.

 Αυτή τη γιορτή την περιμένουν με λαχτάρα κάθε χρόνο οι χωριανοί  προκειμένου να αποδώσουν ευχαριστήρια προσφορά στην γη και στους καλλιεργητές για την πλούσια τοπική μας παραγωγή ήταν τα λόγια με τα οποία υποδέχθηκε τους καλεσμένους

 ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουριών ‘’Το Μπέλλες’’  Ελευθέριος Αργυρόπουλος .

Στα δυνατά ποιοτικά γνωρίσματα της καλλιέργειας, εκθειάζοντας τις περιποιητικές φροντίδες των παραγωγών, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης  ενώ τόνισε ότι στόχος του Δήμου Κιλκίς με την αγαστή συνεργασία των τοπικών φορέων είναι η μετεξέλιξη της διοργάνωσης της Γιορτής Καλαμποκιού και ο εμπλουτισμός της με εκδηλώσεις πολιτισμού, παράδοσης και γευσιγνωσίας. Για την ενίσχυση της αγροτικής φυσιογνωμίας της περιοχής του λεκανοπεδίου με την κατασκευή νέου αρδευτικού δικτύου μίλησε  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι το καλαμπόκι, όπως και το σιτάρι, μπαίνουν σε καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης από το 2023. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης

Ομιλία  για τη διατροφική αξία του καλαμποκιού και τις μαγειρικές του χρήσεις πραγματοποίησε η διατροφολόγος – διαιτολόγος και εκπαιδεύτρια του τμήματος Τεχνικός Μαγειρικής του ΔΙΕΚ Κιλκίς Εμμανουέλα Χουζούρη

Η σκυτάλη δόθηκε στη συνέχεια στο μικρό και μεγάλο χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Το Μπέλλες’’ που με τους χορούς τους μετέφεραν ζωντάνια και κέφι στο πολυπληθές κοινό.                                 

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν και ο εφημέριος του ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού Ευσέβιος Κλώπας, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Γιώργος Μπαλάσκας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπακώστας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Δημητρίου, Αναγνώστης Μοσχοτόγλου, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων του Σ.Σ. Μουριών Δημήτρης Σεμερτζόγλου, Μουριών  Μόσχος Μόσχογλου , Αγίας Παρασκευής Κωνσταντίνος Σαμαντζίδης και Μυριοφύτου Πέτρος Γιαννάκης.

Στους κατοίκους και στους επισκέπτες διατέθηκαν δωρεάν καλαμπόκια, ψημένα και βραστά.

Ο Δήμος Κιλκίς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουριών ‘’Το Μπέλλες’’ ευχαριστούν τους τοπικούς παραγωγούς για τη γενναιόδωρη προσφορά τους σε καλαμπόκι καθώς και τους εθελοντές που συνεισέφεραν στην επιτυχία της διοργάνωσης.    

Πολυμέσα