Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, 12:06:35 μμ
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 09:54

Η Αφροδίτη του μήλου του Χρ. Τσιλιγκερίδη

Ο Χρήστος Τσιλιγκερίδης ο δικός μας αυτοδίδακτος ζωγράφος τόλμησε για πρώτη φορά να ξεφύγει από τις συνηθισμένες φόρμες. Η φύση και τα σχήματα των ανθρώπων και των πραγμάτων, κάποτε μιας άλλης εποχής,  διέγειραν την φαντασία του και ζωγράφισε πάμπολλα έργα που απολαύσαμε είτε σε εκθέσεις είτε κατ’ιδίαν στο ατελιέ - κατάστημα που διατηρεί επί της Θεσσαλονίκης.


Η έκρηξη των χρωμάτων στη συλλογή «Η Αφροδίτη του μήλου» στα περισσότερα από 30 ζωγραφικά γεννήματα της συλλογής του πήρε νέα σχήματα. Γεωμετρικά, κυβιστικά, επηρεασμένος από τους μεγάλους δασκάλους της  παλέτας και του πινέλου.
Η γυναίκα ερωμένη και μάνα, η  γυναίκα  έρωτας  και η γυναίκα τροφός του σύμπαντος κόσμου, η Αφροδίτη που εκδιώχθηκε από τον παράδεισο για ένα μήλο, έδωσαν τροφή στην φαντασία του καλλιτέχνη και η «μετάφραση» στον καμβά υπήρξε ένα ηφαίστειο χρωμάτων και σχημάτων.
Ηφαίστειο εικόνων και σχημάτων ερωτικών και συνάμα «εγκεφαλικών» καθώς η εντύπωση, το συναίσθημα παραδίδονται επεξεργασμένα στους ζωγραφικούς πίνακες της συλλογής από τον δημιουργό τους Χρήστο Τσιλιγκερίδη.
Για να επιβεβαιωθεί αυτό που έγραψα πρώτη φορά, όταν είδα έργα του δικού μας ζωγράφου Χρήστου Τσιλιγκερίδη. ΖΩγραφίΖΩ σημαίνει δυο φορές ΖΩ.Κι όσο περισσότερο είμαστε εκτεθειμένοι στα έργα ομορφιάς σαν αυτά της συλλογής του Χρήστου Τσιλιγκερίδη, τόσο αξιότερη γίνεται η ζωή μας.

Ο Χρ. Τσιλιγκερίδης
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Τετάρτη 14 Απριλίου και εκτέθηκαν μέχρι την Κυριακή 19 Απριλίου..
Αξίζει να καταγράψουμε τον χαιρετισμό του καλλιτέχνη, το βράδυ των εγκαινίων:.
“Φίλες και φίλοι καλησπέρα και Χριστός Ανέστη.
Οι λέξεις ανήκουν στους ποιητές, οι νότες στους μουσικούς, τα χρώματα στους ζωγράφους.
Ως ποιήτρια φιλίας, η Μαρία Παπαδοπούλου, απήγγειλε την εικαστική μου πορεία.
Ως μουσικός τέχνης, ο Θεόφιλος Γουλτίδης, μελοποίησε τα χρόνια της νιότης μας.
Ζωγράφοι εσείς, φίλοι και φιλότεχνοι, δώσατε φως, χρώμα και κίνηση στην εκδήλωση.
Ζωντανέψατε την Εύα. Την Αφροδίτη του μήλου. Σας απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Το θέμα προήλθε, όταν μια εσωτερική παρόρμηση με οδήγησε να γεωμετρήσω, τα συναισθήματα μου.
Δέχθηκαν ερεθίσματα που προέρχονται από την θρησκεία, την ιστορία, την ζωή και την κοινωνία.
Οραματίστηκα το αιώνιο θηλυκό. Την πρωτόπλαστη Εύα.
Την γυναίκα που ο πειρασμός και η περιέργεια την κατακεραύνωσαν. Και έρχεται ο διωγμός. Η παραδεισένια Εύα μετουσιώνεται σε γυναίκα του μόχθου.
Με καθαρά γεωμετρικά σχήματα και θερμά χρώματα, έπλασα την σύγχρονη Εύα του πάθους, της χαράς, της γέννας και της αγωνίας.
Το εικαστικό αποτέλεσμα γίνεται ποίημα αισιοδοξίας και νότα γαλήνιας μελωδίας.
Χρώματα, φώς και σκιά, όλα σε μια σπάνια αρμονία, εμφανίζουν την γυναίκα σύμβολο. Την γυναίκα σύντροφο ζωής αλλά και μάνα της γης.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ”