Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 9:36:03 μμ
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 08:57

Η αρχαία Μόρρυλος του Κιλκίς πάει Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν από κοινού την έκθεση «Mητρόπολις Μορρυλίων», που συστήνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο την αρχαία Μόρρυλο.

 

Τα εγκαίνια της σημαντικής αυτής έκθεσης με τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρου του ν. Κιλκίς θα γίνουν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, στο Φουαγιέ του Μουσείου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.

Παράλληλα, για την έκθεση αυτή θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Β, στις 12 το μεσημέρι. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: Δευτ.- Παρ. 09:00 έως 14:00 στο 2313 310 201.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο επιμελήτρια της έκθεσης, με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου.

Η έκθεση  συστήνει στην επιστημονική κοινότητα και στο μη ειδικό κοινό την αρχαία Μόρρυλο, ένα σημαντικό αστικό κέντρο της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, όπως αναδύεται από επιγραφικές μαρτυρίες, γεωφυσικές έρευνες, παλαιές και νέες ανασκαφές. Η αρχαία πόλη αναπτύσσεται σε λόφο στα ΒΔ του σύγχρονου οικισμού των Άνω Αποστόλων, περ. 18 χλμ ΝΔ της πόλης του Κιλκίς. Κατείχε στρατηγική θέση στην περιοχή της αρχαίας Κρηστωνίας, ελέγχοντας δρόμους διακίνησης αγαθών και διέλευσης στρατιωτών. Η Μόρρυλος υπήρξε μητρόπολη αγροτικής περιοχής με αξιόλογη κτηνοτροφική παραγωγή, επώνυμους χορηγούς και επιφανές ιερό του Ασκληπιού, που της εξασφάλιζε πλούτο και ευημερία.

Έτσι, 135 αρχαία αντικείμενα και σύνολα αντικειμένων από τις πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία πόλη μαζί με παλαιότερα σημαντικά ευρήματα, πλαισιωμένα από κείμενα, οπτικό και ηχητικό υλικό, οδηγούν το κοινό στην ανακάλυψη της αρχαίας Μορρύλου προσφέροντας μια νέα μουσειακή εμπειρία.

Πολυμέσα