Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022, 7:53:00 μμ
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 19:21

Οι «Γυναίκες του Πόντου» τιμήθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Ισότητας στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Τρεις γυναίκες ποντιακής καταγωγής, με διαφορετικές αφετηρίες και ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, τιμήθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Ισότητας Κιλκίς που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνης Αγαθοπούλου.

 

Στόχος ήταν, στο πρόσωπό τους να τιμηθούν οι «Γυναίκες του Πόντου» που πάσχιζαν, πασχίζουν και θα πασχίζουν να διατηρήσουν ζωντανή την ποντιακή παράδοση και να την κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές.

Τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν η Αλεξία Ιωαννίδου, η Βιολέττα Παπαγιαννίδου και η Χριστίνα Κυριακίδου. Και οι τρεις επικοινώνησαν το έργο τους στο κοινό, στο πλαίσιο της αφιερωματικής ενότητας για την προβολή της δυναμικότητας των Ποντίων γυναικών.

Η Αλεξία Ιωαννίδου που ενέταξε το χορό Σέρρα- τον Ποντιακό Πυρρίχιο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βάσει της πρωτογενούς έρευνας που διεξήγαγε στην μεταπτυχιακή της διπλωματική εργασία (MSc- Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων), μίλησε για την σημασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παρουσίασε βασικά σημεία του Σέρρα χορού, και συνέδεσε την ιστορία του Πυρρίχιου με το γυναικείο φύλο από τον 5ο αι. π.Χ. έως τις ημέρες μας.

Η Βιολέττα Παπαγιαννίδου, απόφοιτη του τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Τ.Ε.Ι. Κιλκίς (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) παρουσίασε το θέμα της πτυχιακής της, το project «Ένδυμα-Μνήμη».

Ορμώμενη από την ιστορία της γιαγιάς της που ξεκίνησε το ταξίδι της από τον Καύκασο, που αναμετρήθηκε με το σώμα της, κουβάλησε το στρώμα του κρεβατιού της, έραψε με υπομονή το πάπλωμά της, έπλεξε τα κουρέλια της σε ρούχο, κέντησε το νυφικό της, έντυσε την ψυχή της με μνήμες, συγκίνησε το κοινό και απέτινε φόρο τιμής στις γυναίκες του Πόντου που, όπως η γιαγιά της, ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους.

Από την πλευρά της η μουσικός Χριστίνα Κυριακίδου, η μόνη μη Κιλκισιώτισσα του πάνελ, με καταγωγή από τα Γρεβενά, έπαιξε τη λύρα της και τραγούδησε παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια αλλά και συνθέσεις του πατέρα της, καλώντας το κοινό να δώσει τα χέρια και να χορέψει κυκλωτικά στο Δημοτικό πάρκο-Κήπο του Κιλκίς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από αριστερά προς τα δεξιά Ειρήνη Αγαθοπούλου βουλεύτρια Σύριζα Ν. Κιλκίς, η μουσικός Χριστίνα Κυριακίδου, η Αλεξία Ιωαννίδου που πρωτοστάτησε στο δύσκολο εγχείρημα, της ένταξης του χορού Σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η σχεδιάστρια Βιολέττα Παπαγιαννίδου

(pontosnews.gr - Αλεξία Ιωαννίδου)