Κυριακή, 11 Απριλίου 2021, 2:19:44 μμ
etpa

Πολιτιστικά

Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», Κώστας Τσιτουρίδης, ο οποίος νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, όπου είχε μεταφερθεί με συμπτώματα κορονοϊού.

Ο Κώστας Τσιτουρίδης, ο οποίος ήταν διευθυντής του ακτινολογικού του νοσοκομείου “Αγ. Παύλος”, είχε διατελέσει διοικητής του Γ.Ν.Θ. ”Γεώργιος Γεννηματάς” αλλά και διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης.

Δέκα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Κεντρικής Μακεδονίας -ο Λευκός Πύργος, ο Άγιος Δημήτριος και η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, η Γαλάζια Λίμνη Σκρα στο Κιλκίς, η λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ημαθία, το Άγιον Όρος, το Κάστρο του Πλαταμώνα στην Πιερία, τα Λουτρά Πόζαρ στην Πέλλα και η παραλία Βουρβουρού στη Χαλκιδική- εικονίζονται στα νέα αυτοκόλλητα γραμματόσημα που κυκλοφορούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Η 6η Απριλίου είναι ημέρα πένθους για τον Ελληνισμό της Θράκης. Έχει καταγραφεί στη συνείδησή του ως το Μαύρο Πάσχα των Θρακών καθώς η 6η Απριλίου του 1914 στάθηκε η αφετηρία του βίαιου ξεριζωμού τους από τις πατρογονικές εστίες τους σε εφαρμογή του σχεδίου των Νεότουρκων για την πλήρη εκκαθάριση των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης. 

Με κέφι και όρεξη για δουλειά και ενέργεια ξεκίνησε ακόμη μια εβδομάδα και με ποικιλία ως προς μια σειρά πραγμάτων και περιεχομένων με τα οποία καταπιάνεται το ΚΔΑΠ μας κρατώντας τους μικρούς φίλους μας σε εγρήγορση εν μέσω της πανδημίας. Και με μαθήματα εξ' αποστάσεως μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή είμασταν άλλη μια φορά κοντά στα παιδιά μας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς σας προσκαλούν στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πιο κοντά… Από μακριά; Η ψυχική ανθεκτικότητα στον καιρό της πανδημίας» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 και ώρα 19:00.

Επιμορφωτική εκδήλωση με τίτλο «Μαθαίνουμε για τα δάση και την άγρια ζωή» διοργανώνεται την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 και ώρες 18.00 - 21.00 για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου με τη συνεργασία οχτώ Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), έντεκα Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος».

Σκοπός της επιμορφωτικής εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών με νέες γνώσεις για τα δάση, την άγρια ζωή, τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον και η υποστήριξή τους για υλοποίηση αντίστοιχων διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

  • Ο ρόλος των Φορέων Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας
  • Κίνδυνοι για την άγρια ζωή και τρόποι αντιμετώπισης
  • Παρουσίαση διαδραστικών εκπαιδευτικών εξ αποστάσεως προγραμμάτων για τα δάση και την άγρια ζωή από την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος»
  • Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για διαδικτυακά περιβαλλοντικά προγράμματα

Η επιμορφωτική εκδήλωση θα υλοποιηθεί σύγχρονα από απόσταση, λόγω της πανδημίας COVID-19, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Webex του Υπουργείου Παιδείας δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο διοργανώνεται με τη συνεργασία των ΚΠΕ Αρναίας, Βιστωνίδας, Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, Κιλκίς, Παρανεστίου, Ποροΐων και Φιλίππων, των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΠΕ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ροδόπης, Σερρών και Χαλκιδικής και των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δράμας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Έβρου και Ροδόπης και της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος». Η συμμετοχή των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης γίνεται δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων εκτός των ΔΠΕ Κιλκίς και Χαλκιδικής που γίνεται δια των Προϊσταμένων Εκπαιδευτικών Θεμάτων. Συμμετέχουν επίσης με εισηγητές τα δασαρχεία Σταυρούπολης, Δράμας και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει το ΚΠΕ Κιλκίς στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - B' Κύκλος» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Οργάνωση «Αρκτούρος» συμμετέχει στο πλαίσιο του Προγράμματος με τους διακριτικούς τίτλους “ΣΤΗΡΙΖΩ”, “ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ” και “ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ” του Υπουργείου Εσωτερικών - Τομέας Μακεδονίας και Θράκης (ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 2019ΣΕ03900001): «Επιχορήγηση και Προβολή Δράσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Προώθηση της Πολιτιστικής Δημιουργίας στη Μακεδονία και στη Θράκη».

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου και την Τετάρτη 24 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν τα δύο διαδικτυακά σεμινάρια, για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με τίτλο: «Ενισχύοντας την ψυχική ανθεκτικότητα», που διοργανώθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης “ΝΗΡΕΑΣ”.  Το σεμινάριο ήταν συνολικής διάρκειας 15 ωρών και υλοποιήθηκε σε 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις, με τη συμμετοχή συνολικά 20 εκπαιδευτικών.

Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 19:08

Δράση Robotistes του ΚΔΑΠ Παιδόκοσμος

Συντάκτης:

Mια όμορφη διαδικτυακή πρωτοβουλία γνωριμίας και συνάντησης της ομάδας μας ‘’ROBOTISTES’’ του ΚΔΑΠ ΠΑΙΔΟΚΟΣΜΟΣ με τον πρόεδρος της Eduact και Programme Delivery Partner της FIRST LEGO στην Ελλάδα, κ. Κώστα Βασιλείου.

Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου με την Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου οργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ). Τα μαθήματα ξεκινούν την Κυριακή 11 Απριλίου και θα γίνονται κάθε Κυριακή μέχρι 20 Ιουνίου.

Άνοιξαν από το πρωί της Δευτέρας, έστω και με ραντεβού, οι τοπικές αγορές του νομού μας, σε Κιλκίς, Πολύκαστρο, Γουμένισσα, Αξιούπολη και στα χωριά μας. Στις μικρές μας κοινωνίες και στις διαπροσωπικές σχέσεις που υπάρχουν, δεν είναι πάντα δύσκολο οι καταναλωτές να κλείσουν το αναγκαίο ραντεβού για τις αγορές τους.