Κυριακή, 11 Απριλίου 2021, 1:39:37 μμ
etpa

Πολιτιστικά

Ο Μάρτιος για τους Έλληνες και τον ελληνισμό είναι μήνας καθοριστικής σημασίας. Θυμίζει την ελληνική επανάσταση, τους αγώνες για την ελευθερία, τις θυσίες των ηρώων, όλα εκείνα τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Ο φετινός Μάρτιος είναι διπλά ξεχωριστός γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη στιγμή του ξεσηκωμού των Ελλήνων και της απελευθέρωσης.

Τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Παιονίας καλούν όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες από τους πρόσφατους σεισμούς στη Θεσσαλία να συνδράμουν προσφέροντας:

Μήνυμα δημάρχου Παιονίας Κώστα Σιωνίδη για την επέτειο του 1821:

«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχουμε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε  “πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα”».

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 09:56

200 Χρόνια Ελλάδα - 200 Χρόνια Ελευθερία

Συντάκτης:

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων έναντι του οθωμανικού ζυγού και στρατού…»

Κάπως έτσι ξεκινά να διδάσκεται η ιστορία, η απελευθέρωση από τα 400 χρόνια τουρκικού ζυγού. 200 χρόνια μετράμε φέτος από την ημέρα εκείνη που σήμανε την αρχή της ελευθερίας. Ζούμε σε μια χώρα που συνεχώς "πολεμά" και αναγεννήθηκε ξανά και ξανά μέσα από αγώνες ηρώων.

1) Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Παιονίας «Το Πάϊκο» καλεί και κάνει γνωστό στα μέλη του ότι την 18/04/2021 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:30 πραγματοποιεί σε ανοιχτό χώρο –εφ’ όσον τούτο θα επιτρέπεται– την Ετήσια Τακτική Γενική του Συνέλευση με ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ και συγκεκριμένα μέσα στον ανοιχτό χώρο του γηπέδου ΠΑΙΚΟ της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ, που έχει όλες τις προϋποθέσεις του πρωτοκόλλου που αφορούν την πανδημία, ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ που αφορούν την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής, έγκριση ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ και ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ως, και συζητήσεις που τυχόν στην πορεία θα προκύψουν.

Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ ανακοινώνει ότι από την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 θα επαναλειτουργήσουν o Αρχαιολογικός Χώρος Παλατιανού στο Δήμο Κιλκίς και ο Αρχαιολογικός Χώρος Ευρωπού στο Δήμο Παιονίας, καθημερινά (εκτός Τρίτης), 8.00 - 16.00. Κατά την αργία της 25ης Μαρτίου οι χώροι θα είναι κλειστοί.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κιλκίς, γιορτάσθηκε μια από τις πιο λαμπρές γιορτές, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, με την παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργου Γεωργαντά, και του δημάρχου Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη.

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ: «1821 - Αθέατες πλευρές της Μεγάλης Επανάστασης»

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ Δρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Συγγραφέας, Επιμελητής κύκλου μαθημάτων «Μαθήματα Σύγχρονης Ιστορίας».

Είναι ένας τρόπος να ορίσουμε την ελευθερία, ένα ολόκληρο σύμπαν. Και η ΤΕΧΝΗ την τιμά  26 χρόνια τώρα με την θεσμοθέτηση του Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «ΚΟΥΡΟΣ ΕΥΡΩΠΟΥ», δίνοντας την ευκαιρία σε όλους όσους αναζητούν το «δώρο ασημένιο ποίημα»**  να συνομιλήσουν,  να μοιρασθούν, να απολαύσουν, να κοινωνήσουν την ομορφιά του ποιητικού λόγου.

Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης.

Η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, είναι η μικρότερη σε έκταση από τις είκοσι μονές. Είναι μια θρησκευτική φωλιά στο Περιβόλι της Παναγίας, πάνω σε ένα βράχο, που μοιάζει με καρίνα πλοίου, ένα διαμάντι πάνω στην αγιασμένη πέτρα, απ΄ όπου ατενίζει κανείς βορειοανατολικά το Αιγαίο Πέλαγος, που με καθαρό ορίζοντα διακρίνεται η Θάσος.