Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:53:51 πμ

Πολιτιστικά

Τρίτη, 04 Μαϊος 2010 14:33

Αυγοτσούγκρισμα «Ακριτών»

Συντάκτης:
Την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο κέντρο διασκέδασης «Νότες», στο Πολύκαστρο, η ετήσια πασχαλινή εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες» – Αυγοτσούγκρισμα 2010. Πλήθος κόσμου γέμισε την αίθουσα και διασκέδασε με ζωντάνια και πολύ κέφι. Η βραδιά άρχισε με την ψαλμωδία του «Χριστός Ανέστη» από όλους τους παραβρισκόμενους με τη βοήθεια του πανοσιολογιότατου πατέρα Δωρόθεου. Στο διαγωνισμό αυγοτσουγκρίσματος που ακολούθησε νικητής αναδείχθηκε ο αντιπρόεδρος των «Ακριτών» κ. Αποστολίδης Ηρακλής, ο οποίος και κέρδισε δώρο που ευγενικά προσέφερε το κατάστημα «La vie nouvelle». Στη λαχειοφόρο αγορά, τρεις τυχεροί κέρδισαν ισάριθμα αρνιά, προσφορά των Αμανατίδη Γαβριήλ, Παπαχρήστου Αντωνίου και Σκαντζούρη Λάμπρου.
paionesΗ χορωδία των «Παιόνων» Γουμένισσας, ήταν προσκεκλημένοι στην «8η Χορωδιακή Συνάντηση» του Δήμου Ευόσμου, το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 , με τη συμμετοχή αξιόλογων χορωδιακών συνόλων από όλη τη χώρα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Κινηματοθεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου. Ο πολιτιστικός σύλλογος των «Παιόνων» με το χορωδιακό του τμήμα που αποτελείται από 40 χορωδούς, που είναι άξιοι πρεσβευτές της διάδοσης του πολιτισμού και της κουλτούρας της κωμόπολής μας.  Επί σειρά ετών ήταν το μοναδικό χορωδιακό σύνολο του Ν. Κιλκίς.
Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 13:30

Αυγοτσούγκρισμα στη Γουμένισσα

Συντάκτης:
augotsougrismaΓια 2η χρονιά ο Σύλλογος Ποντίων Γουμένισσας "ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ", πραγματοποίησε μία από τις ετήσιες εκδηλώσεις-έθιμα που αναβιώνει κάθε χρόνο, τις Αυγομαχίες. Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Ναυσικά Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στο ποντιακό πασχαλινό έθιμο των αυγομαχιών, που συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του συλλόγου, Χ. Δουλκερίδης, απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γουμένισσας, Στυλ. Παπαπαναγιώτου, για την προσφορά χρηματικού ποσού στον σύλλογο.
Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 13:01

Πλούσια δράση από τους Προσκόπους

Συντάκτης:
εν άφησαν να πάει χαμένη η περίοδος του Πάσχα, με τα τμήματα της Περιφερειακής Εφορείας να πραγματοποιούν πλούσιες δράσεις διαβίωσης στην ύπαιθρο και όχι μόνο. Οι δύο κοινότητες ανιχνευτών συμμετείχαν στην Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση (Π.Α.Π.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, με την 1η Κοινότητα να διακρίνεται παίρνοντας δύο βραβεία στον διαγωνισμό της δημιουργίας ταινίας. Ακόμη, τη Μ. Παρασκευή πρόσκοποι, ανιχνευτές και βαθμοφόροι της Περιφέρειας συνόδευσαν τη περιφορά του επιταφίου της Παναγίας Κιλκίς στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Αφήσαμε πίσω τα βιβλία, τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τις επαγγελματικές εκκρεμότητες για ένα διήμερο με προορισμό το Μέτσοβο και τα Γιάννενα.
Με εφηβικό ενθουσιασμό ξεκινήσαμε από το Κιλκίς το πρωί  της 17ης Απριλίου. Άφιξη στο Μέτσοβο. Μία ορεινή κωμόπολη που αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με τα εκπληκτικά της χρώματα και τις μοναδικές εικόνες της. Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, η περιοχή δεν έχει απωλέσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Σε υψόμετρο 1200 περίπου μέτρων συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για όλες τις εποχές του χρόνου. Μουσεία, πετρόκτιστα αρχοντικά, μοναστήρια, παραδοσιακές βρύσες, πλακόστρωτα καλντερίμια αναδεικνύουν την ομορφιά του τοπίου.
Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 12:57

Εκδηλώσεις στα χωριά του δήμου Γαλλικού

Συντάκτης:
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τα χωριά του Δήμου Γαλλικού, Πυργωτό και Λαοδικηνό, συμμετέχοντας στις πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Στο Πυργωτό, την Πέμπτη 22 Απριλίου, παραμονή της εορτής, μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας του Αγ. Γεωργίου. Στο Λαοδικηνό οι εκδηλώσεις διήρκησαν 3 ημέρες. Την Πέμπτη 22 Απριλίου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός και λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Γεωργίου μετά αρτοκλασίας. Μετά το πέρας των ακολουθιών προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα  και γλυκίσματα σε όλους τους πιστούς, που συγκεντρώθηκαν στο πνευματικό κέντρο του  Ναού.
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 21:53

Δράση Ορειβατών

Συντάκτης:
Την σαββατοκύριακο 8 & 9 Μαΐου 2010 θα πραγματοποιηθεί διήμερη εκδρομή στην Κόνιτσα με ανάβαση στην κορυφή Τραπεζίτσα στα 2.024μ. Η διανυκτέρευση θα γίνει σε ξενοδοχείο της Κόνιτσας. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει και χρόνος –πέρα της πορείας- για να επισκεφτούμε την Μολυβδοσκέπαστη ή και τη  Μονή Στομίου. Ας εκτιμηθεί η εποχή, οι καιρικές συνθήκες και το υψόμετρο για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα ρούχα και υλικά.
Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τις 31/4/2010 για να γίνει  η κράτηση από το Σύλλογο.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το "2ο ΑΠΑΝ ΣΟ ΡΑΚΑΝΟΠΟΝ", την Πέμπτη 8 Απριλίου, στην Παλιά Επτάλοφο (Τάουτλη). Ο θεσμός, ο οποίος ξεκίνησε το 2009 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ», διεξάγεται κάθε χρόνο παραμονή της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, οπού πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός που βρίσκεται στον χώρο των εκδηλώσεων. Καθοριστική ήταν βοήθεια που προσέφεραν δεκάδες μέλη του συλλόγου αλλά και κάτοικοι της Επταλόφου όλων των ηλικιών για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 09:54

Η Αφροδίτη του μήλου του Χρ. Τσιλιγκερίδη

Συντάκτης:

Ο Χρήστος Τσιλιγκερίδης ο δικός μας αυτοδίδακτος ζωγράφος τόλμησε για πρώτη φορά να ξεφύγει από τις συνηθισμένες φόρμες. Η φύση και τα σχήματα των ανθρώπων και των πραγμάτων, κάποτε μιας άλλης εποχής,  διέγειραν την φαντασία του και ζωγράφισε πάμπολλα έργα που απολαύσαμε είτε σε εκθέσεις είτε κατ’ιδίαν στο ατελιέ - κατάστημα που διατηρεί επί της Θεσσαλονίκης.

Όταν 130 πολίτες συγκεντρώνονται βράδυ Παρασκευής για να ενημερωθούν για την έκδοση δυο βιβλίων ενός συντοπίτη τους συγγραφέα, τότε το δικαίωμα στην ελπίδα παραμένει ζωντανό και αναπαλλοτρίωτο. Το επίτευγμα ήταν των πολιτών του Κιλκίς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των τεσσάρων διοργανωτών φορέων (Δήμος Κιλκίς, Δικηγορικός Σύλλογος, σύλλογος Ποντίων ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ, Σύλλογος Δυτικοποντίων «Γερμανός Καραβαγγέλης») και έσπευσαν να ενημερωθούν για την έκδοση των δυο πρόσφατων βιβλίων του συμπατριώτη μας δικηγόρου και μελετητή της ιστορίας Θόδωρου Παυλίδη.