Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 11:03:00 μμ
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 22:45

Περιφερειακές εκδηλώσεις στο Κιλκίς

festival-kinimatografou
Η Κοινωνία Πολιτών Κιλκίς, ο Ο.ΠΟ.Ν.Γ.Α Δήμου Κιλκίς και ο Μουσικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κιλκίς, διοργανώνουν τις περιφερειακές εκδηλώσεις του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Κιλκίς. 

Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Νοεμβρίου, ώρα 20.00
Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς
Είσοδος ελεύθερη


Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου
20.00 Η χορωδία του Μουσικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κιλκίς παρουσιάζει αγαπημένα τραγούδια από τον Ελληνικό κινηματογράφο. Συνοδεύει ορχήστρα του Πολυάνειου Ωδείου.

21.00 Νύχτα σιωπής
Τουρκία, 2012
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μοντάζ: Reis Celik
Έγχρωμο, 92΄
Ηθοποιοί: İlyas Salman, Dilan Aksut
Βραβεία: Κρυστάλλινη Άρκτος – Φεστιβάλ Βερολίνου
Ο γαμπρός είναι περίπου 60 χρονών, πέρασε χρόνια στη φυλακή, και άρα δεν είναι ακριβώς σε ηλικία γάμου. Για την ακρίβεια, ο επικείμενος γάμος γίνεται για να μπει τέλος στη βεντέτα ανάμεσα σε δύο μεγάλες οικογένειες. Η νύφη έχει το πρόσωπό της κρυμμένο πίσω από ένα κόκκινο βέλο και περιμένει τον γαμπρό κρατώντας μέσα της τους φόβους της. Η πόρτα κλείνει κι οι θόρυβοι πίσω της σβήνουν. Η νύφη κι ο γαμπρός είναι τώρα μόνοι στο δωμάτιο. Ο γαμπρός δίνει τα δώρα του στη νύφη. Όταν είναι καθιστή, τα πόδια της δεν φτάνουν στο έδαφος. Ο γαμπρός αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Το πρόσωπο κάτω από το πέπλο είναι αυτό ενός 14χρονου κοριτσιού. Ο γαμπρός είναι υποχρεωμένος, υπακούοντας στην παράδοση αιώνων, να ολοκληρώσει το γάμο. Η νύφη προσπαθεί να ξεγελάσει τους φόβους της με το χιούμορ. Η νύχτα που περνούν μαζί μοιάζει με παρτίδα σκάκι. Τι θα φέρει το πρωί για τους δύο νεόνυμφους;

22.30 Κίτρινη πόλη
Ελλάδα, 2012
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Σάββας Κατιρτζίδης
Φωτογραφία: Κυριάκος Νοχουτίδης
Μουσική: Άρης Σιάφας
Ηθοποιοί: Αργυρώ Κουρλίτη, Δημήτρης Σπορίδης, Μαρίνα Γκούμλα, Μιχάλης Νικολαϊδης
Έγχρωμο 98’
Μέσα στην Κίτρινη πόλη, σ’ ένα από τα λίγα σπίτια που έχουν ακόμη τα φώτα αναμμένα τα βράδια όταν δεν ακούγονται πυροβολισμοί, κατοικούν κάποιοι «άστεγοι αλήτες». Πέντε ανόμοιοι άνθρωποι, που υπόκεινται στον ίδιο νόμο, αλλά για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Δύο γυναίκες και τρεις άνδρες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Έλεγχος, ψυχολογική βία, σεξουαλική καταπίεση, παράνοια. Όλ’ αυτά μέσα σ’ ένα παλιό αρχοντικό που έχει φανερά σημάδια φθοράς, που τώρα πια –λόγω της συνθήκης– παίζει το ρόλο της φυλακής, αλλά και της κρυψώνας για τους πέντε ήρωες. Δημιουργούν ένα δικό τους σύμπαν και αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι παίρνοντας πολιτική θέση απέναντι στο κράτος και στη διαταγή. Κανόνας του παιχνιδιού είναι η προσωπική κατάθεση ενός φανταστικού-ονειρικού θανάτου του καθενός. Ούτως ή άλλως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα μας φάνε. Και το παιχνίδι αρχίζει...

Τρίτη 20 Νοεμβρίου
20.00 Με το φως της μέρας
Σερβία-Κροατία-Γαλλία, 2010
Σκηνοθεσία:Goran Paskaljević
Σενάριο:Goran Paskaljević, Filip David
Έγχρωμο, 90΄
Ηθοποιοί:Mustafa Nadarević, Predrag Ejdus, Nebojsa Glogovac , Meto Jovanovski,
Zafir Hadzimanov
Ο Μίσα Μπράνκοφ είναι συνταξιούχος καθηγητής μουσικής. Ένα πρωινό λαμβάνει ένα γράμμα που του ζητάει να έρθει σε επαφή με το Εβραϊκό Μουσείο του Βελιγραδίου. Εκεί μαθαίνει πως, κατά τη διάρκεια κάποιων ανασκαφών στους υπονόμους της Παλιάς Αγοράς της πόλης, βρέθηκε ένα σιδερένιο κουτί, στο ίδιο σημείο όπου, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρισκόταν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Σέρβους Εβραίους και Τσιγγάνους. Τo περιεχόμενο του κουτιού θα αλλάξει τη ζωή του καθηγητή. Η ταινία είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

21.30 Άνθρωπος χωρίς παρελθόν
Φινλανδία-Γερμανία-Γαλλία, 2002
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Aki Kaurismaki
Έγχρωμο 97’
Ηθοποιοί: Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemela, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen

Ένας άντρας πρέπει να ξαναρχίσει τη ζωή του όταν πέφτει θύμα ληστείας και παθαίνει αμνησία ενώ είναι στο δρόμο για το Ελσίνκι, όπου θα έψαχνε δουλειά. Καθώς προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του, συναντά μια σειρά από εκκεντρικές φυσιογνωμίες, μεταξύ άλλων και μια υπέροχη, πρόθυμη να τον βοηθήσει, αξιωματικό του Στρατού της Σωτηρίας. Ο άντρας θα βρει την αγάπη και θα αναγκαστεί να ανακαλύψει αξίες με τις οποίες μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς ντροπή. Μια μικρή ιστορία για ανθρώπους που ξέρουν ακόμα πώς να είναι ευγενικοί.


Οι προβολές πραγματοποιούνται χάρη στην οικονομική υποστήριξη των χορηγών της κινηματογραφικής λέσχης της Κοινωνίας Πολιτών Κιλκίς, τη συνεργασία του ΟΠΟΝΓΑ του Δήμου Κιλκίς και το εθελοντικό εισιτήριο των θεατών .