Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 3:56:12 μμ
etpa
Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 20:02

Στηρίζουμε τις αγορές σε Κιλκίς, Πολύκαστρο, Γουμένισσα, Αξιούπολη και σε όλα τα χωριά μας

Συντάκτης:

Άνοιξαν από το πρωί της Δευτέρας, έστω και με ραντεβού, οι τοπικές αγορές του νομού μας, σε Κιλκίς, Πολύκαστρο, Γουμένισσα, Αξιούπολη και στα χωριά μας. Στις μικρές μας κοινωνίες και στις διαπροσωπικές σχέσεις που υπάρχουν, δεν είναι πάντα δύσκολο οι καταναλωτές να κλείσουν το αναγκαίο ραντεβού για τις αγορές τους.


Γι’ αυτό και είναι διπλή η ευκαιρία, και οι καταναλωτές να κάνουν τις αναγκαίες αγορές τους και οι έμποροι-επαγγελματίες μας να πάρουν μια ανάσα, να στηριχθούν και να μπορέσουν να επιβιώσουν, να συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την πανδημία, γιατί το σίγουρο είναι πως μετά την κορονοϊού εποχή, θα ακολουθήσει και μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα έχουμε ανάγκη την αλληλοστήριξη και την αλληλεγγύη στις μικρές μας κοινωνίες.
Επιλέγουμε, λοιπόν, τοπικά, στηρίζουμε την αγορά της γειτονιάς μας, των χωριών μας, των πόλεών μας στο νομό Κιλκίς. Στηρίζουμε την τοπική μας αγορά και τηρούμε με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας, φοράμε σωστά τη μάσκα, κρατάμε τις αναγκαίες αποστάσεις, αποφεύγουμε το συνωστισμό…
Στην Ελληνική Επικράτεια, εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, το λιανεμπόριο άνοιξε με την μέθοδο Click in Shop και Click Away, δηλαδή θα πρέπει ο καταναλωτής να κλείνει ραντεβού.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα.
Κάθε άτομο αποστέλλει κενό μήνυμα (SMS) μέσω του κινητού του τηλεφώνου με αποδέκτη τον πενταψήφιο κωδικό αριθμό 13032. Στη συνέχεια θα λαμβάνει γραπτό απαντητικό μήνυμα που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα μετακίνησης για διάστημα τριών ωρών από τη λήψη του απαντητικού μηνύματος, εφόσον το άτομο που αποστέλλει το μήνυμα δεν έχει ήδη μετακινηθεί για τον ίδιο λόγο εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου.
Κατά τη μετακίνησή του, κάθε άτομο οφείλει να φέρει μαζί του υποχρεωτικά την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και να είναι σε θέση να επιδεικνύει το απαντητικό μήνυμα, με το οποίο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα μετακίνησης, στο κινητό τηλέφωνό του. Για τον σκοπό της τήρησης της δυνατότητας μετακίνησης μόνο μία φορά την ημέρα και προς διασφάλιση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα στοιχεία του μηνύματος τηρούνται μόνο μέχρι τη λήξη του εικοσιτετραώρου στο οποίο αφορά το μήνυμα.
Για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) ή μέσω καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside), ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

 

Η επιχείρηση
Σε ό,τι αφορά στο μήνυμα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.
Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Επίσης, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.
Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away), θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

 

Ωράριο
Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.
Επίσης από σήμερα, στις περιοχές όπου λειτουργεί το λιανεμπόριο, απελευθερώνονται οι πωλήσεις και των ειδών, εκτός τροφίμων, από τα σούπερ μάρκετ.