Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021, 6:51:47 μμ
etpa
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 14:16

Συγχαρητήρια Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη στην ΕΦΑ Κιλκίς για βράβευση σε διεθνή διαγωνισμό

Συντάκτης:

Ξεχωριστή τιμή για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς αποτελεί η βράβευση της μικρού μήκους ταινίας «Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη» που δημιουργήθηκε με την επιμέλεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο διεθνή διαγωνισμό Museums in Short, υπογραμμίζει -σε γραπτή δήλωσή του- ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κιλκίς, κ. Ανδρέας Βεργίδης.

 

Το δεκάλεπτο animated ιστορικό ντοκιμαντέρ «Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη» το οποίο έλαβε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία κοινού μετά από ψηφοφορία, είναι βασισμένο στην προσωπικότητα του Σελεύκου Α΄από την Ευρωπό παρά τον Αξιό ποταμό, ενός από τους σημαντικότερους Διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έμελλε να γίνει Βασιλέας και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών.

 

Ακολουθεί η γραπτή δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη

«Η διεθνής αυτή βράβευση αποτελεί ξεχωριστή τιμή τόσο για την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς, όσο και για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, η οποία, τηρώντας τη δέσμευσή της για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, στηρίζει έμπρακτα και αδιάλειπτα την ΕΦΑ Κιλκίς στο αδιάκοπο και σημαντικό της έργο για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων και των ιστορικών τόπων της περιοχής μας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είναι μία κομβικής σημασίας περιοχή στη μεθόριο της χώρας με πλούσιο κεφάλαιο αρχαιολογικών μνημείων και ιστορικών τόπων, τόσο για τους προϊστορικούς, όσο και για τους ιστορικούς και τους βυζαντινούς-μεταβυζαντινούς χρόνους, όπως και για τη νεότερη ιστορία της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Ανασκαφές, που έγραψαν και γράφουν Ιστορία, όπως αυτές στους  ταφικούς ελληνιστικούς τύμβους στην περιοχή της αρχαίας Ευρωπού, στον ταφικό τύμβο της Εποχής Σιδήρου και στο βυζαντινό φρούριο στο Παλαιό Γυναικόκαστρο, ή στη ρωμαϊκή πολιτεία του Παλατιανού στα Κρούσια όρη, με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία προσθέτουν στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας εμπλουτίζοντας τον αρχαιολογικό χάρτη, είναι ορισμένα μόνο από τα “κομμάτια” που συνθέτουν το “μωσαϊκό” του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής μας.

Αρχαιότητα (προϊστορική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική κ.ο.κ), Ρωμαϊκή περίοδος, Βυζάντιο και μεταβυζαντινή εποχή είναι μερικές από τις “στρώσεις”, που διαποτίζουν τη γη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με μνημεία πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» .

 

* Το Museums in Short είναι ένας διεθνής διαγωνισμός για ταινίες μικρού μήκους, η παραγωγή των οποίων έχει πραγματοποιηθεί για μουσεία με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και την ενημέρωση του κοινού. Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2012. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 16 χώρες με 57 ταινίες.