Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 1:09:23 πμ
Κυριακή, 04 Ιουλίου 2010 19:38

Τέχνη Κιλκίς : ‘’Αφουγκράσου τη βουερή σιωπή’’ Αφιέρωμα στο Μάρκο Μέσκο

texni


Κορυφαία έκφραση δημιουργικής Τέχνης θεωρείται, και είναι, η ποίηση. Η άποψη αυτή βρήκε την απόλυτη δικαίωσή της, το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, με το αφιέρωμα στον ποιητή Μάρκο Μέσκο, που προηγήθηκε της απονομής των Βραβείων και Επαίνων του 15ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού ‘’Κούρος Ευρωπού’’, που προκήρυξε η ΤΕΧΝΗ του Κιλκίς. Στον Εδεσσαίο ποιητή Μάρκο Μέσκο απε-νεμήθη το Αριστείο ‘’Κούρος Ευρωπού’’ για το 2010.Το σκηνικό του αφιερώματος ήταν εκπληκτικό, εντυπωσιακό και μετέφε-ρε το θεατή σε μια σκιερή γωνιά δάσους με πυκνή βλάστηση. Δυο παγκάκια και σκόρπια φύλλα στο δάπεδο υποδηλούσαν εποχή Φθινοπώρου. Τα μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ Γ. Αθανασιάδης, Βαγγ. Πλόχουρα, Ελ Λιαρετίδυο,  Αγγ. Αντωνιάδου, Βασ. Στόικος και Ιωάννα Ρούσσου απέδωσαν τα ποιήματα του Μάρκου Μέσκου με απλότητα, φυσικότητα, με καθαρή άρ-θρωση και υποβλητικότητα. Η μουσική επένδυση συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας μυσταγωγικής, κατανυκτικής, στην απόλυτη επικοινωνία κοινού με τα επί σκηνής συντελούμενα, και στην καλύτερη κα-τανόηση της ποίησης του Μάρκου Μέσκου. Οι εισηγήτριες κ. Ζωή Σαμαρά και κ. Μαρία Λιτσαρδάκη με λόγο πυκνό, περιεκτικό και ουσιαστικό και συ-νάμα κατανοητό και εύληπτο, βοήθησαν τα μέγιστα στην προσέγγιση της ποίησης του Μάρκου Μέσκου.
Άψογα σκηνοθετημένο το αφιέρωμα από τον Παύλο Δανελάτο, που επι-κύρωσε και επιβεβαίωσε την κλάση και τις δυνατότητές του ως σκηνοθέτη.
Εμφανώς συγκινημένος και απόλυτα ευχαριστημένος ο ποιητής Μάρκος Μέσκος παρέλαβε το Αριστείο 2010 ‘’Κούρος Ευρωπού’’ από το Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημ. Τερζίδη. ‘’Ήταν ό,τι πιο ωραίο και ποιοτικό έχω ζήσει έως τώ-ρα’’ δήλωσε μετά το τέλος της εκδήλωσης ο ποιητής.
Παρόντες ήταν και ο Δήμαρχος Ευρωπού κ. Ευθ. Κουρτζανίδης, που ε-πέδωσε το Α΄ Βραβείο στη Στέλλα Γιανναράκη από Καστοριά, ο Δήμαρχος Δοϊράνης κ. Γιώργος Καλπακίδης, που επέδωσε το Β΄ Βραβείο στο Νικόλα Χαριστό από Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος της ΑΝ.ΚΙ κ. Παύλος Πασσαλίδης, που επέδωσε το Γ΄ Βραβείο στην Ουρανία Κουνάγια-Ναούμ από Θεσ-σαλονίκη.
Ο ποιητής Μάρκος Μέσκος, η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Ζωή Σα-μαρά και ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Δημ. Γουνελάς επέδωσαν τους Επαίνους στους Γεώργιο Μανίκα, Χάρη Μελιτά από Αθήνα και Ελεονώρα Αναγνώστου από Θεσσαλονίκη.
Έτσι έκλεισε με απόλυτη επιτυχία ο κύκλος του 15ου Πανελλήνιου Ποιη-τικού Διαγωνισμού ‘’Κούρος Ευρωπού’’, που, όπως είπε η πρόεδρος της ΤΕ-ΧΝΗΣ κ. Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου, καθιερώθηκε πλέον ως ο σημαντικό-τερος και υγιέστερος θεσμός από όλους τους ανάλογους ανά τη χώρα.