Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 10:22:40 μμ
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 12:07

“Το άναμα της φωτιάς”

Στον Πεντάλοφο οι κάτοικοι του χωριού αναβίωσαν το έθιμο «κόλιντε», όπως κάθε χρόνο, στις 23 Δεκεμβρίου.
«Το άναμα της φωτιάς» είναι ένα έθιμο το οποίο αναπαριστά τη φωτιά  που άναψαν οι βοσκοί την παραμονή της γέννησης του Θεανθρώπου. Έτσι, λοιπόν, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου τήρησαν το έθιμο ακόμα μια φορά και άναψαν φωτιά στην πλατεία του χωριού, στον Πεντάλοφο.

Στην πλατεία υπήρχε άφθονο κρασί, γλυκά και κοψίδια από χοιρινά Πενταλόφου, ενώ γύρω από τη φωτιά χόρευε ο κόσμος με την συνοδεία των «Χάλκινων».
Η φωτιά  που άναψαν το βράδυ ήταν πάνω από δέκα μέτρα ύψος, ενώ η φιλοξενία των κατοίκων ήταν μοναδική. Ευχαριστημένοι οι επισκέπτες διασκέδαζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γύρω από τη φωτιά.
Η διοργάνωση από τον πρόεδρο του χωριού κ. Εμεξετζίδη Χρήστο ήταν παραδειγματική φυσικά με την χορηγία πάντα του Δήμου Γουμένισσας.
 
«Σούρβα»
στο Στάθη
Οι κάτοικοι του χωριού Στάθη του Δήμου Γουμένισσας αναβίωσαν το έθιμο της «ΣΟΥΡΒΑΣ», στον προαύλιο χώρο του σχολείου του χωριού, περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου.
Τα παλαιότερα χρόνια, την Πρωτοχρονιά την έλεγαν «Σούρβα» και μετά την καμπάνα του εσπερινού τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους κρατώντας μια εικόνα του Αγίου Βασιλείου και κλαδιά από σουρβιά. Πήγαιναν στα σπίτια φωνάζοντας σούρβα . . . σούρβα. . . και οι χωριανοί έδιναν στα παιδιά διάφορα δώρα, κυρίως φαγώσιμα. Οι νοικοκυρές έπαιρναν κλαδιά σουρβιά, που κρατούσαν τα παιδιά και τα έριχναν στη φωτιά και αν τα φύλλα καίγονταν τότε η έγκυος του σπιτιού, ή κάποιο ζώο που περίμεναν να γεννήσει, θα έκαμνε θηλυκό, αν όμως το φύλο δεν καίγονταν και πηδούσε από τη φωτιά, τότε θα γεννιόνταν αρσενικό.
Την Πρωτοχρονιά έπρεπε να την περάσουν με διασκέδαση και χαρά γιατί έτσι θα κυλούσε και ωραία όλος ο χρόνος. Επίσης τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, έπαιρναν κλαδιά ελιάς και τα έκαιγαν στη φωτιά και από τον ήχο που άφηναν τα χλωρά κλαδιά, ενώ καίγονταν, μάντευαν αν ο καινούριος χρόνος θα είναι ευτυχισμένος.

Μαρία Μπαρλή