Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 4:14:58 μμ
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 06:14

48ωρη απεργία των δικηγόρων

«Η διαβούλευση για το φορολογικό ήταν για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς. Εμείς, παρά ταύτα, με συνέπεια και υπευθυνότητα καταθέσαμε τα υπομνήματά μας. Τελικά επικράτησαν οι απόψεις που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την αποτυχία του φορολογικού συστήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς.


Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη είναι, όπως συνεχώς καταγγέλουμε, τραγική. Συνέπεια τούτου ο προσδιορισμός γίνεται μετά από 4,5 και 6 χρόνια και η υπόθεση εκδικάζεται ακόμη πιο αργά. Δηλαδή αρνησιδικία και ο πολίτης πλέον βρίσκεται πλήρως ανυπεράσπιστος στο έλεος της τύχης.
Στη σημερινή συγκυρία η επιβολή ΦΠΑ σημαίνει ότι ο πολίτης θα καταβάλλει επιπρόσθετα 21% για τις νομικές του υπηρεσίες, για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι λοιπόν επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους, όπως ακριβώς και για λόγους επικοινωνιακούς διαδίδουν, αλλά έμμεσος φόρος στους πολίτες, που προσφεύγουν σε νομικές συμβουλές για υπηρεσίες στα δικαστήρια.
Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια κωφεύει στα προβλήματα του κλάδου υποβαθμίζοντας τα (αν όχι γελοιοποιώντας) με την πλήρη αδράνειά της. Το ερώτημα είναι, θέλουν δικαιοσύνη τελικά; Θέλουν την απόλυτη πρόσβαση του πολίτη σε αυτή όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ; Η απάντηση είναι Όχι.
Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να βγει ευθέως, υπεύθυνα, ανυπόκριτα και να πει την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες, ότι δηλαδή επιβολή ΦΠΑ είναι επιβάρυνση αποκλειστικά και μόνο του πολίτη, του οποίου δυσχεραίνει και καθιστά σχεδόν αδύνατη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη προειδοποιητική αποχή κατά την 30η και 31η Μαρτίου 2010.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δηλώνουν με τη στάση τους αυτή, κοινωνικοί συμπαραστάτες στη σημερινή κρίση, όπως ο θεσμικός τους ρόλος άλλωστε το επιβάλλει, και όχι μόνο συμμέτοχοι στην απορρύθμιση και αναρχία που επιδιώκεται με τη στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων και τάξεων».