Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 2:53:46 πμ
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2007 11:32

Απάντηση Γ. Γίτσου για τις 20 προσλήψεις

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Δημάρχου Ευρωπού για το θέμα των είκοσι εργαζομένων του προγράμματος ‘’Τοπικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας’’, ο π. Δήμαρχος Ευρωπού κ. Γεώργιος Γίτσος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

‘’Ενόσω βρισκόταν στην αντιπολίτευση ο σημερινός Δήμαρχος διεκήρυττε διαπρύσιους λόγους περί λύσης της ιδιότυπης ομηρίας των συμβασιούχων που εργάζονταν στο Δήμο Ευρωπού και υπερασπιζόταν το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία των δημοτών μας.
Από τη θέση του Δημάρχου όμως πολύ γρήγορα ξέχασε τις πομπώδεις διακηρύξεις του και οι εργαζόμενοι, οι μεροκαματιάρηδες άνθρωποι που προσλάβαμε με δικές μας ενέργειες  μέσα στο 2006 σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου μας, έγιναν ξαφνικά για τον κ. Κουρτζανίδη το μεγάλο βαρίδιο του Δήμου Ευρωπού και αντικείμενο δεινής εκμετάλλευσης, ίσως  επειδή οι περισσότεροι δεν είχαν τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις με αυτές του νέου Δημάρχου.
Το νέο ήθος και ύφος εξουσίας  του κ. Κουρτζανίδη φάνηκε από τη συμπεριφορά του απέναντι στους εποχιακούς εργαζομένους, στους είκοσι συνδημότες μας που συμπληρώνουν δέκα μήνες παραγωγικής εργασίας απλήρωτοι, αιχμάλωτοι των διαθέσεων του Δημάρχου και πλήρως απαξιωμένοι. Άδικη και σκληρή η τιμωρία τους από μία Δημοτική Αρχή που προέβαλε με έντονο τρόπο τα φιλεργατικά της αισθήματα, αλλά δυστυχώς τούτη η επίδειξη έγινε μόνο για προεκλογικούς σκοπούς.
Έχοντας χρεωθεί στο βραχύβιο ενεργητικό της στο Δήμο, μόνο με αποτυχίες από απειρία, κακούς χειρισμούς και ολιγωρία, η νέα Δημοτική Αρχή επιχειρεί σήμερα να μεταθέσει το βάρος των ευθυνών της στην προηγούμενη Δημοτική Διοίκηση, να διχάσει τους εργαζομένους και τη μικρή τοπική μας κοινωνία και να αποφύγει πάση θυσία το πολιτικό κόστος και τη γενική κατακραυγή.
Επειδή η τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Δημάρχου εξυπηρετεί τους παραπάνω σκοπούς και επειδή αλλοιώνει βάναυσα την αλήθεια και θίγει απρεπώς το συνδυασμό ‘’Νέα Προοπτική Προόδου’’, που ως Δημοτική Αρχή πρωτοστάτησε για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας στο Δήμο Ευρωπού , θέλουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
Μέσω της λειτουργίας της Αμιγούς Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης πετύχαμε την ένταξη τριών ουσιαστικών προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας (Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης σε Ευρωπό και Άγιο Πέτρο).
Η απορροφητικότητα των πιστώσεων από τα εν λόγω προγράμματα και η  σωστή διαχείρισή τους μας κατέστησε αξιόπιστους συνομιλητές με δημόσιους οργανισμούς, όπως ο ΟΑΕΔ ο οποίος μέσα στο Μάιο του 1996 ενέκρινε για το Δήμο Ευρωπού το πρόγραμμα ‘’Τοπικές Πρωτοβουλίες και Δράσεις’’ με δυνατότητα πρόσληψης είκοσι ατόμων σε υπηρεσίες του Δήμου Ευρωπού.
Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από το Δήμο είχαν πραγματικό αντικείμενο εργασίας αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Κουρτζανίδης ότι δήθεν δεν είχαν ούτε χώρο να σταθούν.   
Απασχολήθηκαν σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, όπως οι παιδικοί σταθμοί, η δημοτική βιβλιοθήκη και το αρχείο του Δήμου, η υπηρεσία καθαριότητας, η υπηρεσία κήπων, στο ΚΑΠΗ Ευρωπού, ως γραμματειακή υποστήριξη κ.α.
Από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2006, όταν εμείς ασκούσαμε τη δημοτική διοίκηση στο Δήμο Ευρωπού, οι είκοσι αυτοί εργαζόμενοι ελάμβαναν χωρίς καμία καθυστέρηση τις αποδοχές τους.
Οι δυσάρεστες αλλαγές για την οικονομική εξέλιξη των εργαζομένων προέκυψαν με το που ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή του κ. Κουρτζανίδη.
Η κατ’ επίφαση φιλεργατική  νέα Δημοτική Αρχή από τον Ιανουάριο έως πρότινος είχε σταυρώσει τα χέρια περιμένοντας πότε θα έρθει ο Ιούνιος για να σφαλίσει τα ρολά της Δημοτικής Επιχείρησης και μαζί της να δουν το δρόμο της ανεργίας οι τριάντα έξι στο σύνολο εργαζόμενοι όλων των προγραμμάτων.
Για καλή τύχη των 16 εργαζομένων, και χωρίς καν να το επιδιώξει η Δημοτική Αρχή – τα προγράμματα πήραν παράταση λειτουργίας έως τον Αύγουστο του 2008.
Ενώ μέχρι πρότινος ο κ. Κουρτζανίδης επέδειξε πρωτοφανή αναλγησία, αδιαφορώντας  για τις πληρωμές των άλλων είκοσι εργαζομένων, δοκιμάζοντας σκληρά τις αντοχές τους και εξωθώντας τους ουσιαστικά στην παραίτηση, καθώς δε φρόντισε να αποδίδει τις εισφορές στο ΙΚΑ με συνέπεια ο ΟΑΕΔ να μην χορηγεί τις αποδοχές τους, ανέκρουσε πρίμα, τρέμοντας για το πολιτικό κόστος και έκτοτε έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης της παρατάξεώς μας.
Η επίσχεση εργασίας τριών εργαζομένων θορύβησε τη Δημοτική Αρχή που πριν από λίγες ημέρες επιχείρησε ανεπιτυχώς να παίξει και πάλι το ρόλο της αλληλέγγυας τοπικής αρχής ‘’που σέβεται τον κόπο και το μόχθο των εργαζομένων και θα φροντίσει μέχρι τη λήξη του προγράμματος να μην απολυθεί κανείς’’.
Στην ανοιχτή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιχείρησης και παρουσία ημών και των είκοσι εργαζομένων, οι μάσκες έπεσαν!
Φάνηκε ξεκάθαρα η υποκρισία και το επιτηδευμένο ενδιαφέρον για τον εργαζόμενο.
Εμείς ως μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Ευρωπού θα κάνουμε το παν για να προστατέψουμε τους εργαζόμενους και θα αγωνιστούμε στο πλευρό τους για να συνεχίσουν να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να αμείβονται.
Μας προκαλεί όμως θλίψη το γεγονός ότι ενώ ο Δήμος Ευρωπού ήταν πρωτοπόρος στην αξιοποίηση προγραμμάτων, εξαιτίας της ανεπάρκειας των δημοτικών αρχόντων έχει μπει σήμερα στη μαύρη λίστα του ΟΑΕΔ’’.