Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 7:13:05 μμ
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 22:51

Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης: Τρέξτε να εμβολιαστείτε, να μην ξαναζήσουμε “μαύρο” Νοέμβρη

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης απευθύνει έκκληση με συνέντευξή του στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ και στον Θεοφύλακτο Παγλαρίδη:

- Κε Παναγιωτίδη, σας καλωσορίζουμε και η πρώτη ερώτηση είναι η προφανής: πάρα πολλά κρούσματα, πολύ χαμηλός δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης. Τι συμβαίνει στο Κιλκίς;
- Ευχαριστώ για την πρόσκληση Με ρωτάτε τι είναι αυτό που σηματοδοτεί την πορεία ουσιαστικά της πανδημίας στην περιοχή μας.

 

- Την κακή πορεία.
- Ακριβώς. Νομίζω ότι είναι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καθημερινά, η αυξημένη προσέλευση των ασθενών προς το νοσοκομείο και τα ιδιωτικά ιατρεία καθώς επίσης και η αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid στο νοσοκομείο. Ο κυριότερος όμως παράγοντας που σηματοδοτεί αυτή την πορεία της πανδημίας, όπως είπατε κι εσείς, στην περιοχή μας είναι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Θεωρώ ότι αυτό το γεγονός της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης υποχρεούνται να το αντιμετωπίσουν άμεσα και να το επιλύσουν τόσο η πολιτεία όσο και οι πολίτες. Θα πρέπει οι πολίτες να συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης στον νομό με τον άμεσο εμβολιασμό τους χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς την παραπληροφόρηση ή την ελλιπή ενημέρωση, τους αδικαιολόγητους δογματισμούς και θρησκοληψίες και χωρίς φόβο.
Πρέπει επιτέλους επειγόντως να τρέξουν να εμβολιαστούν προστατεύοντας έτσι τη ζωή τους, την οικογένειά τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο.
Η πολιτεία από την πλευρά της έχει την υποχρέωση να οργανώσει άμεσα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να εφαρμόσει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα φτάσει στους ανθρώπους που φοβούνται και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και ίσως θα πρέπει να περιλαμβάνει ακόμα και τους αντιεμβολιαστές. Θεωρώ ότι υποχρέωση της πολιτείας είναι να βρει και να αντιμετωπίσει όλους αυτούς τους θύλακες αντιεμβολιαστών, που βρίσκονται μέσα στον κρατικό μηχανισμό, οι οποίοι επηρεάζουν συναδέλφους τους και αυτοί με τη σειρά τους τις οικογένειές τους.
Θεωρώ, τέλος, ότι η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης πρέπει να επικεντρωθεί στους ανεμβολίαστους και όχι στα προνόμια που θα δώσουμε στους εμβολιασμένους με πλήρη απελευθέρωση των υγειονομικών μέτρων. Είναι λάθος μήνυμα προς την κοινωνία. Και στις παρούσες συνθήκες και όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα, θεωρώ ότι ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα εκτοξεύσει τα κρούσματα, που καθημερινά αυξάνονται και που αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε την τραγική κατάσταση του περασμένου «μαύρου» Νοέμβρη.

- Είχαμε φτάσει τότε μέχρι και 60 ασθενείς στο νοσοκομείο Κιλκίς.
- Ακριβώς.

- Να κάνω λίγο τον συνήγορο της πολιτείας, επειδή είπατε ότι πρέπει να κάνει το ένα το άλλο κλπ, η πολιτεία λέει ότι εγώ εξασφάλισα εμβόλια, εγώ έχω κάνει τα εμβολιαστικά κέντρα, κάθε τόσοβγαίνω και λέω στους πολίτες «εμβολιαστείτε», τι άλλο πρέπει να κάνει η πολιτεία, διότι είδαμε τελευταία και κάποιους παράγοντες να έρχονται εδώ, να γίνονται συσκέψεις, θεωρείτε ότι όλη αυτή η κινητικότητα συμβάλλει σε τίποτα, είναι ανοργάνωτη, είναι οργανωμένη, μπορεί να γίνει κάτι άλλο; Τι ακριβώς προτείνετε εσείς;
- Όλη αυτή η κινητικότητα θα μπορούσε να γίνει ευθύς εξαρχής και θεωρώ ότι η πολύ μεγάλη έκθεση κάποιων ανθρώπων, συναδέλφων γιατρών σε όλα τα κανάλια καθημερινά και ο μεγάλος όγκος πληροφορίας προς τον κόσμο, έχει μπερδέψει.

- Και η εξειδικευμένη, που καμιά φορά δεν την καταλαβαίνει και ο απλός κόσμος, με αποτέλεσμα να γίνονται και παρεξηγήσεις.
- Ακριβώς. Θα προτιμούσα να υπάρχει ένα κρατικό κανάλι, στο οποίο καθημερινά θα έβγαινε ο εκπρόσωπος των γιατρών, της επιτροπής δηλαδή και θα περιέγραφε με δυο λόγια υτην κατάσταση. Από εκεί και πέρα να κάθονται στα κανάλια από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, να εκτίθενται και στους δημοσιογράφους και σε ερωτήσεις, όπου πολύς κόσμος ίσως δεν καταλαβαίνει την εξειδικευμένη γνώση...

- Δηλαδή ουσιαστικά προτείνετε την επαναφορά του συστήματος ενημέρωσης που υπήρξε στο πρώτο κύμα; Γιατί κάτι τέτοιο είχε γίνει νομίζω.
- Στο πρώτο κύμα, χωρίς όμως τις παρενέργειες και τις κλήσεις από τα διάφορα κανάλια συναδέλφων γιατρών, οι οποίοι, πηγαίνοντας σε κάποιο κανάλι και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προφανώς δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες.

- Η νοσηλευτική διαχείριση της πανδημίας, σας άφησε εσάς κενά; Υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης έτσι ώστε κάποιος που δεν είχε τη σωφροσύνη ή είχε την ατυχία να προσβληθεί, να έχει καλύτερη νοσηλεία;
- Όλοι μας ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Όταν λέω όλοι μας εννοώ από το υγειονομικό προσωπικό, το ιατρικό προσωπικό, δεν υπήρχε από την πρώτη στιγμή εμπειρία αντιμετώπισης όλης αυτής της κατάστασης της πανδημίας, όμως μετά γίναμε σοφότεροι. Δηλαδή ακολουθήθηκαν νέες ιατρικές πρακτικές και στο επίπεδο των νοσηλειών αλλά και στο επίπεδο της παροχής αυξημένης φροντίδας και με ιατροτεχνολογικά μηχανήματα που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην καλύτερη θεραπεία, στην καλύτερη αποκατάσταση.

- Εδώ στο Κιλκίς έχουμε συσκευή αυξημένης ροής οξυγόνου, high flow..
- Έχουμε τις συσκευές αυξημένης ροής οξυγόνου, τις high flow συσκευές, οι οποίες είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση και στην ελαχιστοποίηση των διασωληνώσεων των ασθενών. Επομένως βλέπετε ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της διαχείρισης έγιναν προσπάθειες και πρέπει να γίνονται όσο γίνεται περισσότερες τέτοιες προσπάθειες, για να μην φτάσουμε σε αυτό που είπα, στον περασμένο «μαύρο» Νοέμβριο, που υπήρχαν τόσοι θάνατοι και στο νομό μας.

- Νοσοκομείο Κιλκίς, εκεί έχουμε κι ένα πρόβλημα, ίσως δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα της πανδημίας, αλλά έχει σχέση με τη γενικότερη λειτουργία του νοσοκομείου. Πρόσφατα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, τα μέλη της οποίας είναι και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου διαμαρτυρήθηκαν, κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς επαρκή αριθμό αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η όλη λειτουργία του. Έχετε να πείτε κάτι;
- Γενικότερα θα έλεγα ότι η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διατηρεί επαρκώς επανδρωμένα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διότι όπως ξέρετε πάρα πολλοί συνάδελφοι, λόγω συνταξιοδότησης οι πιο πολλοί, έχουν αποχωρήσει από το Ε.Σ.Υ., θα πρέπει λοιπόν να συμβάλει στην κάλυψη όλων αυτών των κενών θέσεων των ιατρών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό για να επιτευχθεί θα χρειαστεί οπωσδήποτε να αυξήσει την χρηματοδότηση στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, η οποία θα πρέπει να φτάσει στο επίπεδο του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών, που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του Α.Ε.Π. Και επίσης εδώ να πω ότι σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως είναι αυτή της αντιμετώπισης πανδημιών, πρέπει να καταλάβουμε ότι αντιμετώπιση πανδημίας δεν γίνεται χωρίς χρήματα πουθενά στον κόσμο. Τώρα ιδιαίτερα για το νοσοκομείο Κιλκίς, πρέπει να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με κτιριακή αναβάθμιση του παλαιού κτιρίου, ακόμα γιατί όχι και προγραμματισμό για ίδρυση νέου νοσοκομείου. Να σημειώσω εδώ ότι νέα νοσοκομεία διαθέτουν όλοι οι όμοροι νομοί.
Είναι όμως επείγουσας προτεραιότητας η άμεση στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος. Το αναισθησιολογικό τμήμα τελευταία υπολειτουργεί, ουσιαστικά λειτουργεί με 3 αναισθησιολόγους από τους 7 που προβλέπονται. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης με τόσο λίγους αναισθησιολόγους.

-Υπάρχουν αναισθησιολόγοι; Ακούω κάποιες φορές κυβερνητικά στελέχη να λένε ότι δεν υπάρχουν γιατροί, γίνονται διαγωνισμοί, προκηρύξεις και αποδεικνύονται άγονοι. Τι συμβαίνει;
- Έχετε δίκιο, πέραν του ότι είναι πανελλαδικό το πρόβλημα της έλλειψης των αναισθησιολόγων, θα έλεγα ότι αγγίζει και λίγο την Ευρώπη. Επίσης, όπως ξέρετε οι αποζημιώσεις του Ε.Σ.Υ. προς τους γιατρούς είναι υποπολλαπλάσιες αυτών της Ευρώπης. Ήδη 20.000 γιατροί, έτοιμοι γιατροί, για τους οποίους ξόδεψε το ελληνικό δημόσιο να τους σπουδάσει, να τους καταρτίσει, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα και έχουν φύγει εκτός Ελλάδας. Επομένως, για αυτό αναφέρθηκα και προηγούμενα στην αύξηση της χρηματοδότησης, να φτάσουμε σε ένα μέσο επίπεδο ευρωπαϊκό, έτσι ώστε να υπάρξει ένα κίνητρο και οικονομικό.

- Έτσι είναι, διότι αν άλλος σπουδάζει 20 χρόνια και του δίνεις μισθό 1.200 και 1.300€ είναι λογικό αν πάει παραδίπλα και βρει 5.000 θα πάει στις 5.000, λογικό είναι, ανθρώπινο είναι, δεν θα μείνει εδώ. Για αυτό και αυτό το τεράστιο κύμα φυγής.
- Η ανακοίνωση του αναισθησιολογικού τμήματος για αυτό ακριβώς τον λόγο αναφέρεται, ότι θέλουν να αναστείλουν την διενέργεια των τακτικών χειρουργείων, επαναλαμβάνω των τακτικών χειρουργείων και του ιατρείου πόνου και εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα χειρουργεία των κλινικών και της κλινικής covid.

- Είναι η άμεση συνέπεια, αν δεν φτάνουν, αναγκαστικά θα υπάρξουν μέτρα και περιστολής της λειτουργίας. Μαζί με το νοσοκομείο Κιλκίς, όμως, πρόσφατα ήρθε στην επικαιρότητα το νοσοκομείο Γουμένισσας, είναι αλήθεια όχι για πρώτη φορά, έχει εγερθεί ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας μπροστά στο φόβο συγχωνεύσεως του νοσοκομείου, ουσιαστικά της υποβάθμισής του. Τι ακριβώς βλέπετε εσείς, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αυτός; Τι μπορεί να γίνει;
- Πράγματι αυτόν τον κίνδυνο τον είδαν φαντάζομαι και οι κάτοικοι της Παιονίας και γίναμε όλοι μάρτυρες της μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, η οποία οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα για τη στήριξη του νοσοκομείου Γουμένισσας και από ότι είδαμε ειπώθηκε ένα δυναμικό ΟΧΙ στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και ένα βροντερό ΝΑΙ στην ενίσχυσή του.
Είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τον νέο υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση που είχαμε ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου...

-Μέλος του οποίου Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είστε εδώ και αρκετό καιρό, αν δεν κάνω λάθος.
- Ναι, εδώ και 10 χρόνια περίπου. ..Να ενημερώσω λοιπόν τον κ. Υπουργό τόσο για την τραγική υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Κιλκίς, όσο και για το κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή της Γουμένισσας και έθεσα ευθέως το ερώτημα τι πρόκειται να γίνει με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων στη χώρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ιδιαίτερα τι πρόκειται να γίνει στο νομό Κιλκίς.

- Αυτό πότε έγινε;
- 14 του μήνα.

- Οκτωβρίου. Πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα.

- Ναι. Η απάντηση του υπουργού για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Γουμένισσας ήταν ότι ο καθένας προφανώς μπορεί να διαμαρτύρεται, αλλά από εκεί και πέρα η πολιτική υλοποιείται από εκεί που έχεις πάρει την εντολή και από το πρόγραμμα που είχες εξαγγείλει να εφαρμόσεις και το πρόγραμμα που έχουμε κάνει εμείς, είπε ο υπουργός, δεν είναι κάτι διαφορετικό. Όποιος το διάβασε, γνωρίζει ότι προεκλογικά μιλούσαμε και για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και για συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, τα περίφημα Σ.Δ.Ι.Τ., σε όλο το πλαίσιο της δημόσιας υγείας, για το ότι η δημόσια υγεία δεν είναι μόνο ο κρατικός τομέας αλλά και ο ιδιωτικός, μιλούσε το πρόγραμμα για ποιοτικά κριτήρια, μιλούσε για έναν Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ο οποίος θα μετασχηματιστεί σιγά σιγά σε πραγματικό ασφαλιστικό οργανισμό... αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού.

- Δηλαδή ο κύριος Πλεύρης ως υπουργός Υγείας, στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της Γουμένισσας ή τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών που έχουν ενδιαφέρον για τη Γουμένισσα, λέει τι; Ας διαβάζατε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας; Όπου λέμε ότι θα κάναμε συγχωνεύσεις, επομένως....
- Ουσιαστικά επιμένει στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού, στο οποίο με δυο λόγια αναφέρθηκε και στην απάντηση που μου έδωσε.

- Ότι το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγχωνεύσεις. Εμείς πήραμε εντολή από τον λαό να κυβερνήσουμε, άρα εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας όταν συγχωνεύουμε νοσοκομεία.
- Αυτό κατάλαβα. Η απάντηση του υπουργού όσον αφορά στην άμεση στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Κιλκίς περιορίστηκε στο γεγονός ότι δόθηκαν κίνητρα επιπλέον, αυτά τα 250€, στους αναισθησιολόγους και δεν έγινε καμία αναφορά σε νέες προσλήψεις αναισθησιολόγων για το νοσοκομείο μας.

- Υποθέτω ότι οι αναισθησιολόγοι που είναι διαθέσιμοι γνώριζαν αυτή την πλουσιοπάροχη προσφορά των 250€.
- Σίγουρα την γνώριζαν, αλλά εν πάσει περιπτώσει αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού.

- Μάλιστα. Ακούγοντας αυτή την ακατάσχετη ενημερωτική καταιγίδα, για την οποία είπατε ότι σχεδόν λειτουργεί στρεβλωτικά, μπορεί να δημιουργήσει δηλαδή προβλήματα, ακούγονται φωνές ότι ξέρετε τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, τα παιδιά και να κολλήσουν είναι άτρωτα, δεν θα νοσήσουν ή δεν θα πάθουν το χειρότερο, τι συμβαίνει, η αλήθεια ποια είναι; Τα παιδιά δεν νοσούν;
- Λοιπόν, έχει αποδειχτεί πια ότι και τα παιδιά μπορεί να είναι φορείς του ιού, να κολλούν δηλαδή. Σίγουρα η μεγαλύτερη πλειοψηφία τους δεν νοσεί με τα συμπτώματα που θα νοσήσει ένας υπερήλικας ή ένας ηλικιωμένος. Θα ήθελα να επισημάνω όμως ότι το γεγονός της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων στο νομό μας αφορά και σε νεότερες ηλικίες και σε μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.
Και τα παιδιά αυτά μεταβαίνουν στις οικογένειές τους, οι οικογένειές τους αποτελούνται από τον πατέρα, τη μητέρα, τον παππού, τη γιαγιά. Είναι επομένως φρόνιμο να προσέχουμε πάρα πολύ, διότι οι εστίες μετάδοσης μέσα στα σπίτια θα εκτοξεύσουν τον αριθμό τον κρουσμάτων σε λίγο χρονικό διάστημα.

- Λόγω καιρικών συνθηκών μιλάμε. Θα κλειστούμε σε λίγο στα σπίτια μας, αν δεν κλειστήκαμε κιόλας..
- Λόγω καιρικών συνθηκών, ακριβώς. Να δηλώσω εδώ ότι ανησυχώ ιδιαίτερα για τους επικείμενους εορτασμούς, θρησκευτικούς, εθνικούς και για τις παρελάσεις και ανησυχώ ιδιαίτερα διότι από όσο ξέρω έχει αποφασιστεί να γίνουν με συμμετοχή πολιτών για την παρακολούθησή τους. Σήμερα από ότι ενημερώθηκα και από εσάς υπήρξε μια ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ότι θα γίνει μόνο η στρατιωτική παρέλαση με διάρκεια μέχρι 60 λεπτά. Θα πρότεινα προς όλους τους πολιτειακούς άρχοντες του νομού, διότι κι εμείς είμαστε στην ίδια κατάσταση αν όχι χειρότερη από τη Θεσσαλονίκη,..

- Μάλλον χειρότερη είμαστε από τη Θεσσαλονίκη...
- Θα πρότεινα λοιπόν σε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες του νομού να συμφωνήσουν να γίνει η παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, γιατί ξέρουμε, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, παρά τις όποιες οδηγίες, σε συνθήκες συνωστισμού.

- Άρα να γίνει η παρέλαση αλλά χωρίς να μπορεί να την παρακολουθήσουν οι πολίτες.
- Χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου για την αποφυγή συνθηκών συνωστισμού.

- Κύριε Παναγιωτίδη σας ευχαριστούμε για αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε και να τελειώσουμε με μια ευχή, να σπεύσουν όλοι οι Κιλκισιώτες να εμβολιαστούν, γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας. Αυτό είναι εξάλλου και το νόημα της συνολικής σας παρέμβασης.
- Εγώ ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για την πρόσκληση και θεωρώ εξαιρετική την δουλειά που κάνετε, να ενημερώνετε τον κόσμο καθημερινά και από τα τοπικά σας φύλλα. Είναι πράγματι σπουδαία.

Πολυμέσα