Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 6:47:34 μμ
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 10:03

Η ζωή μάς ανήκει

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου πριν τρεις μήνες  δεν εισακούστηκαν. Οι λιγοστοί κάτοικοι της Περίνθου διαμαρτυρήθηκαν ότι με τους τεράστιους λάκκους που ανοίγει στα χωράφια της περιοχής η Κεραμοποιία Βορείου Ελλάδος απειλείται και η γονιμότητα των χωραφιών τους και η υγεία τους.


Ρωτούσαν επίμονα μέχρι πόσα μέτρα βάθος προβλέπετει απόληψη χώματος, χωρίς να πάρουν σαφή απάντηση, αφού οι μελετητές παρέπεμπαν στη μελέτη, αλλά αρνούνταν ότι μπορεί να δημιουργηθούν λάκκοι μέχρι 40 μέτρα όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλαν οι κάτοικοι της Περίνθου.
Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου καθησύχασε τους κατοίκους ότι υπάρχουν υπηρεσίες που θα ελέγξουν αν παραβιάζεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σήμερα μαζί με τη διαμαρτυρία των κατοίκων, ενόψει της κινητοποίησής τους το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας στον κόμβο του Πεδινού επί του δρόμου Κιλκίς - Θεσσαλονίκης, δημοσιευουνε φωτογραφίες που “τραβήξαμε” πριν λίγες ημέρες από τον τόπο του “εγκλήματος”.
Καλούμε τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Νομαρχίας να διαπιστώσουν με αυτοψία τους αν τα ορύγματα που άνοιξε η εταιρεία είναι 3-4 μέτρα ή υπερβαίνουν και τα 25 μέτρα όπως με μια πρόχειρη ματικά συμπεραίνει κανείς και από τις φωτογραφίες.

Διαμαρτυρία
κατοίκων
Οι κάτοικοι μπροστά στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οργανώθηκαν και εξήγγειλαν αγωνιστική κινητοποίηση για τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στον κόμβο του Πεδινού.
Ιδού τι αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο κείμενο πρόσκλησή τους:
Μεγάλος κίνδυνος απειλεί την περιοχή και την υγεία μας πρέπει να ενεργήσουμε τώρα όσο είναι καιρός.
Να προλάβουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας.
Λάβετε σοβαρά υπόψη αυτό που συμβαίνει πριν είναι πολύ αργά για όλους μας. Δεν συμβαίνει σήμερα στην πόρτα σας αλλά συμβαίνει γύρω σας και θα συμβεί αύριο και σε εσάς...
Αναλογιστείτε τι προβλήματα θα φέρει η ανεξέλεγκτη εκσκαφή και μεταφορά χώματος.
Τι συμβαίνει και τι αποτέλεσμα θα φέρει: Αγοράζει χωράφια σε υψηλές τιμές δελεάζοντας τους ιδιοκτήτες και ανοίγει τεράστιους λάκκους με ανεξέλεγκτο βάθος. Θα φτάσει στο σημείο η περιοχή μας να γεμίσει τρύπες τις οποίες δεν πρόκεται να αποκαταστήσει ποτέ. Όπως συμβαίνει σε επιχειρήσεις τέτοιους είδους (από που θα πάρει χώμα για να τις κλείσει;
Δεν περιφράζει σωστά το χώρο εκσκαφής με  αποτέλεσμα να γίνει ο χώρος παγίδα για ανθρώπους και ζώα.
Αγοράζοντας ανεξέλεγκτα και διάσπαρτα χωράφια θα αναγκάσει του αγρότες να μη μπορούν να καλλιεργούν τις εκτάσεις τους και να τις πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές.
Π.χ. αγόρασε δύο χωράφια που στη μέση υπάρχει χωράφι που καλλιεργεί κάποιος αγρότης πως θα πάει αυτός ο αγρότης στο χωράφι του; Τι παραγωγή θα βγάλει, όταν τεράστιοι λάκκοι δεξιά και αριστερά αποστραγγίζουν το νερό με αποτέλεσμα το χωράφι του να μένει ξερό. Θα βγάλει παραγωγή με τόση σκόνη που θα επικαθίσει στα σιτηρά του με αποτέλεσμα να τα κάψει.
Με την εκσκαφή και τη μεταφορά χώματος σηκώνει σύννεφα σκόνης που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία και τα σπαρτά στα χωράφια. Τα σπίτα μας θα γεμίζουν σκόνη με ένα φύσημα του αέρα.
Οι αλλεργίες θα αυξηθούν. Η παραγωγή των σπαρτών θα μειωθεί. Τα ζώα θα εξαφανιστούν και η τροφική αλυσίδα της περιοχής μας θα σπάσει.
Οι δρόμοι θα καταστραφούν από την κίνηση πολλών και μεγάλων τετραξονικών φορτηγών για τη μεταφορά τόννων χώματος.
Πρόσφατη καταστροφή έγινε στο δρόμο Πεδινού-Περίνθου όπου το οδόστρωμα καταστράφηκε ολοσχερώς.
Οι τεράστιοι λάκκοι θα είναι οι νέες χωματερές του νομού Κιλκίς, που ο κάθε ασυνείδητος θα πετάει και θα αδειάζει τα λύματα, τοξικά απόβλημα και κάθε είδους σκουπιδιών όπως συμβαίνει στην Κρηστώνη. Συνδημότες, πρέπει να ενωθούμε σε μια γροθιά όλοι μαζί για να πετύχουμε. Ο στόχος μας είναι να προστατέψουμε τη ζωή και το περιβάλλον που ζούμε. Δεν είναι μόνο στόχος είναι υποχρέωσή μας.
Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, ώρα 09.00 π.μ. θα κλείσουμε το δρόμο Πεδινού-Περίνθου (στο ύψος του κόμβου Πεδινού) τρακτέρ και πεζοί και με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε. θα το φωνάξουμε όλοι μαζί να το ακούσουν ότι η ζωή μας ανήκει. Να έρθετε όλοι άνδρες, γυναίκες, παιδιά.