Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 12:57:22 πμ
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 09:12

«Ορφανή» η τροπολογία

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η πατρότητα της τροπολογίας του βουλευτή Έβρου Άκη Γεροντόπουλου, όπου μεταξύ των εκτάσεων που ζητούσε να αποχαρακτηριστούν και να διανεμηθούν περιλαμβάνονταν και 2.000 στρέμματα στον Άγιο Πέτρο και δασική έκταση που αποψιλώθηκε και καλλιεργείται από ετών στα Λιβάδια.
Το θρίλερ δημιουργήθηκε επειδή στην τροπολογία του κ. Γεροντόπουλου, πέραν των εκτάσεων του ν. Κιλκίς περιλήφθηκε και ο αποχαρακτηρισμός έκτασης τεράστιας αξίας στο ν. Χαλκιδικής, χάριν της μονής Βατοπεδίου.

Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ το αίτημα για τις δυο περιοχές του ν. Κιλκίς είναι εύλογο και λαοφιλές -περί διανομής εκτάσεων σε αγρότες που ήδη τα καλλιεργούν προσωρινά πρόκειται- ουδείς αναλαμβάνει την πατρότητα της τροπολογίας.
Ο καταθέσας την τροπολογία βουλευτής Ακης Γεροντόπουλος δηλώνει ότι πέραν της έκτασης του Έβρου, οι άλλες δυο (του Κιλκίς και Χαλκιδικής) του δόθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα και το θρίλερ αποκτά και κιλκισιακό χρώμα. Το αντικείμενο καθ’ εαυτό ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Τούτο επικαλέστηκε στις δηλώσεις ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης, βουλευτής Κιλκίς στον οποίο στράφηκαν εξαρχής όλοι.
«Δεν έχω ιδέα, δεν γνωρίζω τίποτα» διαδήλωσε αιφνιδιασμένος ο κ. Κιλτίδης σε όλα τα M.M.E., που από το βράδυ της Τετάρτης τον πολιόρκησαν. Και τη δήλωση αυτή επαναλαμβάνει σταθερά έκτοτε, δηλώνοντας πλήρη άγνοια. Μάλιστα επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Ευρωπού Ευθ. Κουρτζανίδη, από τον οποίο ζήτησε πληροφορίες περί ποιας έκτασης του Αγ. Πέτρου επρόκειτο.
Για τον αποχαρακτηρισμό έκτασης του ν. Κιλκίς εύλογο θα ήταν να υποθέσουμε ότι μπορούσε να ενδιαφερθεί και ο έτερος βουλευτής της Ν.Δ. του νομού, πρώην υπουργός Σ. Τσιτουρίδης. Τον ρωτήσαμε και η απάντησή του υπήρξε εξίσου σαφής: «Εγώ δεν την πέρασα πάντως»! Και ο κ. Τσιτουρίδης λοιπόν δεν γνώριζε τίποτα. Και δοθέντος ότι η τροπολογία δεν κατατέθηκε επίσημα από τον υπουργό ή τον υφυπουργό, το ερώτημα είναι: ποιος είχε έννομο πολιτικό ενδιαφέρον για να ικανοποιήσει αιτήματα αγροτών του ν. Κιλκίς;
Και το σημαντικότερο ίσως: Είναι το ίδιο πρόσωπο που προσέθεσε στην τροπολογία Γεροντόπουλου τις «αθώες» και ήσσονος αξίας εκτάσεις του ν. Κιλκίς με την τεράστιας αξίας έκταση στο Ν. Χαλικιδικής, τροπολογία που ευνοούσε σκανδαλωδώς τη Μονή Βατοπεδίου που ήρθε στην επικαιρότητα και πάλι για υπόθεση που όζει οικονομικό σκάνδαλο.

Ποιες είναι οι εκτάσεις
Στον Άγιο Πέτρο η έκταση των 2000 στρεμμάτων, η παραχώρηση των οποίων προβλεπόταν με την τροπολογία Γεροντόπουλου στους ακτήμονες, είναι αίτημα πολύχρονο. Πρόκειται για παραποτάμια έκταση του Αξιού που δόθηκε με τη διανομή του 1971 σε ακτήμονες. Ωστόσο η διανομή δεν εγκρίθηκε και έκτοτε η έκταση καλλιεργείται από τους αγρότες με προσωρινή παραχώρηση. Η Νομαρχία Κι΄λκίς το 2004 ζήτησε με έγγραφο της Διεύθυνσης Γεωργίας την παραχώρησή της στους ακτήμονες, χωρίς να λάβει επίσημη απάντηση.
Στα Λιβάδια πρόκειται για αποψιλωθείσα δασική έκταση, η οποία προφανώς καλλιεργείται επί έτη πολλά με προσωρινές παραχωρήσεις στους αγρότες.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η τροπολογία  για τις δυο εκτάσεις του νομού ρύθμιζε δίκαια αιτήματα. Το περίεργο είναι γιατί η τροπολογία είναι ορφανή κα ποια η σχέση της - αν υπάρχει - με την έκταση του Βατοπεδίου.