Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 9:21:46 πμ
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 14:33

«Πέταξε» το αεροπλάνο

Αεροπλάνο ήταν και πέταξε! To πολεμικό αεροσκάφος F-104, που στήθηκε επί δημαρχίας Αναστάσιου Αμανατίδη στο Λόφο Αγίου Γεωργίου του Κιλκίς και απέναντι από το Ανοιχτό Θέατρο, άνοιξε τα… φτερά του και με τη βοήθεια των φορτηγών της Πολεμικής Αεροπορίας, εγκατέλειψε το Κιλκίς. Το αεροσκάφος, γενιάς 1959, είχε υποστεί σημαντικές φθορές κατά την παραμονή του στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου αυτά τα χρόνια και η Πολεμική Αεροπορία το απέσυρε, μετά από δικό μας αίτημα, όπως μας δήλωσαν τα στελέχη της.
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Τερζίδης, δήλωνε πλήρη άγνοια για την παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κιλκίς και την απόφασή της να πάρει το αεροπλάνο.
«Μάλλον θα το παίρνουν για επισκευή», μας δήλωσε ο κ. Τερζίδης.
«Το παίρνουμε γιατί δεν το θέλετε και γιατί έχει καταστραφεί», ήταν η απάντηση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα στελέχη της Αεροπορίας εξέφρασαν ταυτόχρονα δυο απορίες.
Η πρώτη αφορά τον τόπο όπου εγκαταστάθηκε το αεροπλάνο στο Κιλκίς. Χαρακτήρισαν λάθος την επιλογή του χώρου και θεωρούν πως η πλέον κατάλληλη θέση θα ήταν στο Λόφο της Μάχης του Κιλκίς, δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο. Κι αυτό γιατί και ως αντίληψη και περιεχόμενο ταιριάζει με το χώρο εκείνο, αλλά και γιατί θα προστατεύονταν από την καταστροφική μανία των λιγοστών νεαρών, που του αφαίρεσαν και πολύτιμα αντικείμενα.
Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με την αξία του αεροπλάνου, ως εκθεσιακού υλικού. Τη χαρακτήρισαν μεγάλη, που δυστυχώς την χάνει το Κιλκίς. Το αεροπλάνο, μεταφέρθηκε στο Τατόι, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας για συντήρηση και στη συνέχεια θα δοθεί σε κάποια από τις πόλεις της χώρας, που με επιμονή ζητούν την παραχώρησή του, ως μουσειακό υλικό.
Μάλιστα, μας επισημάνθηκε πως είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν τέτοια καταστροφή εκθεσιακού υλικού και εγκατάλειψή του, ενώ σε άλλες πόλεις αυτά τα παλιά αεροπλάνα «τα φροντίζουν σαν τα μάτια τους»
Είναι προφανές, πως ο δήμος Κιλκίς έχει περιθώριο να ζητήσει από την Πολεμική Αεροπορία την επιστροφή του αεροπλάνου μετά τη συντήρησή του στο Τατόι και την εγκατάστασή του στο Λόφο της Μάχης του Κιλκίς. Θα το κάνει;