Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024, 6:12:07 μμ
Τετάρτη, 07 Μαϊος 2008 14:10

Προγραμματισμός έργων πνοής για το ΟΠΑΑΧ

 Την επιλογή 16 έργων, με στόχο να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ, ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών τους και να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα του δήμου Πολυκάστρου, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση. Ο δήμαρχος Πολυκάστρου Δημήτρης Σμυδάκης και ο εισηγητής και αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλής Τομπουλίδης, σημείωσαν πως στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των οικισμών του Δήμου.Σήμερα εκτελούνται στο δήμο επτά έργα ΟΠΑΑΧ και το νέο πρόγραμμα θα είναι συνέχεια του πρώτου, δίνονται μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης των χωριών, με τα δημόσια έργα, αλλά και τις επενδύσεις ιδιωτών μέσω του προγράμματος, με επιχορηγήσεις ύψους 50%.
Όπως ανέφεραν, στο πρόγραμμα δεν θα ενταχθούν και οι 16 προτάσεις, ωστόσο, με την εκπόνηση των μελετών ο δήμος θα έχει την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα για την αξιοποίηση του Δ’ ΚΠΣ.
Για τα έργα που προτείνεται η εκπόνηση μελετών είναι:
1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Δ.Δ. ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ. Το αντικείμενο του παρόντος προτεινόμενου έργου είναι η βελτίωση υφιστάμενου αγροτικού δρόμου στο αγρόκτημα Δ.Δ. Πευκοδάσους με την κατασκευή ασφαλτικού οδοστρώματος και τεχνικών έργων απορροής ομβρίων, για την επίλυση των προβλημάτων βατότητας που εμφανίζονται, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα του οδοστρώματος και στην έλλειψη των αναγκαίων μικρών έργων για την παροχέτευση των ομβρίων. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 300.000 Ευρώ.
2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Δ.Δ. ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ Δ.Δ. ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑΣ. Βελτίωση υφιστάμενου αγροτικού δρόμου στα αγροκτήματα Δ.Δ. Πευκοδάσους και Δ.Δ. Ποντοηράκλειας με την κατασκευή ασφαλτικού οδοστρώματος και τεχνικών έργων απορροής ομβρίων, για την επίλυση των προβλημάτων βατότητας που εμφανίζονται, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα του οδοστρώματος και στην έλλειψη των αναγκαίων μικρών έργων για την παροχέτευση των ομβρίων. Επισημαίνεται ότι ο αγροτικός δρόμος θα εξυπηρετήσει δύο δημοτικά διαμερίσματα, αλλά και αγρότες άλλων περιοχών που θα έχουν πρόσβαση προς τον  Δήμο του Πολυκάστρου για προμήθειες. 300.000 Ευρώ.
3. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Δ.Δ. ΑΣΠΡΟΥ ΚΑΙ Δ.Δ. ΑΞΙΟΧΩΡΙΟΥ. Βελτίωση υφιστάμενων  αγροτικών δρόμων στο αγρόκτημα Δ.Δ. Άσπρου και Δ.Δ. Αξιοχωρίου με την κατασκευή νέου ασφαλτικού οδοστρώματος και τεχνικών έργων απορροής ομβρίων, για την επίλυση των προβλημάτων βατότητας που εμφανίζονται, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα του οδοστρώματος και στην έλλειψη των αναγκαίων μικρών έργων για την παροχέτευση των ομβρίων. Τμήμα του έργου απαιτεί διαπλάτυνση του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα και κατασκευή νέου στο υπάρχον και τον υπόλοιπο ασφαλτοτάπητα. Οι αγροτικοί αυτοί δρόμοι εξυπηρετούν δύο δημοτικά διαμερίσματα και είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των οικισμών. 350.000 Ευρώ.
4. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ – ΣΙΤΑΡΙΑΣ. Βελτίωση υφιστάμενου αγροτικού δρόμου στο αγρόκτημα Δ.Δ. Ποντοηράκλειας με την κατασκευή ασφαλτικού οδοστρώματος και τεχνικών έργων απορροής ομβρίων, για την επίλυση των προβλημάτων βατότητας που εμφανίζονται, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα του οδοστρώματος και στην έλλειψη των αναγκαίων μικρών έργων για την παροχέτευση των ομβρίων. Ο αγροτικός αυτός δρόμος βρίσκεται σε βαλτώδη περιοχή και θα εξυπηρετεί αγρότες τριών οικισμών (Ν. καβάλα, Σιταριά, Λιμνότοπο). 350.000 Ευρώ.
5. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΟ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ Δ.Δ. ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ, Δ.Δ. ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ Δ.Δ. ΕΥΖΩΝΩΝ. Δημιουργία ενός μονοπατιού κατά μήκος του Αξιού ποταμού. Το μονοπάτι αυτό θα έχει πλάτος από ένα έως δύο μέτρα ανάλογα με την βατότητα της θέσης στην οποία θα κατασκευαστεί. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι πέτρα, ξύλο και άσφαλτος. Θα χρησιμοποιείται μόνο για περίπατο και θα συνδέει τους τρεις οικισμούς. Μεγάλο τμήμα του μονοπατιού είναι διανοιγμένο από την διέλευση των ζώων που υπάρχουν στην περιοχή. Τα τμήματα που είναι άβατα θα κατασκευαστούν μόνο από πέτρα που υπάρχει επί τόπου.
Το μονοπάτι έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος διότι περνά σε κάποια σημεία κάτω από μεγάλα δέντρα (πλατάνια) στην όχθη του ποταμού. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των οικισμών και θα προσελκύσει επισκέπτες από την γύρω περιοχή καθώς το μήκος του μονοπατιού ανέρχεται σε περίπου δώδεκα χιλιόμετρα (12.000μ.). Θα κατασκευαστούν μικρά ξύλινα γεφυράκια, σταθμοί ξεκούρασης, δηλαδή ξύλινα παγκάκια και κιόσκια προσαρμοσμένα στο περιβάλλον. 300.000 Ευρώ.
6. ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ Δ.Δ. ΒΑΦΕΙΟΧΩΡΙΟΥ. Ανακατασκευή του παλαιού αυτού κτιρίου που χρησιμοποιούνταν ως κινηματογράφος και η μετατροπή του σε χώρο πολλαπλών χρήσεων (εκθέσεις κ.α.). Οι παρεμβάσεις θα είναι συνολικές σε όλο το κτίριο και θα αφορούν την επισκευή στέγης, τα ηλεκτρικά, υδραυλικά, επιχρίσματα, δάπεδα, κουφώματα, είδη υγιεινής, θέρμανση, χρωματισμοί και περιβάλλον χώρος. 200.000 Ευρώ.
7. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ "ΠΛΑΤΑΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚ. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ. Αναβάθμιση συνολικά του οικισμού συνδέοντας το ανατολικό με το δυτικό τμήμα και το λαογραφικό μουσείο. Τον οικισμό χωρίζει ένα ρέμα από το οποίο διέρχεται νερό και υπάρχει μία παλαιά γέφυρα για πεζούς. Θα γίνει διαμόρφωση του υπαίθριου αυτού χώρου, με αναπλάσεις, πλακοστρώσεις – πεζοδρομήσεις και φωτισμό για την σύνδεση των δύο αυτών τμημάτων του οικισμού. 100.000 Ευρώ.
8. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΟΧΕΤΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ ΟΙΚ. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ. Κατασκευή οχετού εντός του οικισμού σε δρόμο κάθετο του κεντρικού, ο οποίος συγκεντρώνει μεγάλη ποσότητα υδάτων κατά την διάρκεια βροχοπτώσεων και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους παροικούντες τον δρόμο. Η μορφολογία του εδάφους βοηθάει την κατασκευή ενός κλειστού ελεγχόμενου οχετού, κατά μήκος και κάτω από το πεζοδρόμιο για την απρόσκοπτη μεταφορά των νερών σε παρακείμενο ρέμα. Το μήκος του οχετού ανέρχεται σε 170 μέτρα. 60.000 Ευρώ.
9. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ Δ.Δ. Μ. ΔΑΣΟΥΣ. Ανακατασκευή του παλαιού αυτού κτιρίου που χρησιμοποιούνταν ως Δημοτικό σχολείο, και η μετατροπή του σε χώρο πολλαπλών χρήσεων (εκθέσεις κ.α.). Οι παρεμβάσεις θα είναι συνολικές σε όλο το κτίριο και θα αφορούν, την επισκευή στέγης, τα ηλεκτρικά, υδραυλικά, επιχρίσματα, δαπέδο, κουφώματα, είδη υγιεινής, θέρμανση, χρωματισμό και περιβάλλον χώρος.  150.000 Ευρώ.
10. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Δ. ΑΣΠΡΟΥ. Συνολική παρέμβαση σε κοινόχρηστο χώρο, στον οποίο βρίσκονται το κοινοτικό κατάστημα, ο χώρος αναψυχής και πολλαπλών χρήσεων, η παιδική χαρά, το δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο και η πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος.
Με την παρέμβαση αυτή θα ανακαινιστεί συνολικά ο ζωτικός χώρος του δημοτικού διαμερίσματος και θα αφορά αναπλάσεις, πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις και φωτισμό.
Στον χώρο αυτό λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το παραδοσιακό καρναβάλι του Δήμου και όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δημοτικού διαμερίσματος. 200.000 Ευρώ.
11. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Δ. ΑΞΙΟΧΩΡΙΟΥ. Συνολική παρέμβαση στον οικισμό με την σύνδεση των δύο πλατειών για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του. Θα γίνει διαμόρφωση των δύο πλατειών, πλακοστρώσεις, σύνδεση τους με πεζόδρομο και συνολικός φωτισμός του έργου. Ευρώ 100.000 Ευρώ.
12. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ Δ.Δ. ΑΣΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ. Αποκατάσταση του κτιρίου και του μηχανολογικού εξοπλισμού που υπάρχει στο παλαιό αυτό αντλιοστάσιο. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στην φέρουσα τοιχοποιϊα, στην στέγη, στα επιχρίσματα, στο δάπεδο και σε όλα τα μέρη του μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος σώζεται έως και σήμερα. Επίσης και στον αύλειο χώρο του αντλιοστασίου για την ανάδειξή του. Ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται πώς αντλούνταν το νερό με τα λίγα μηχανικά μέσα που υπήρχαν από μεγάλα βάθη. 60.000 Ευρώ.
13. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΘΕΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΑ Δ.Δ. ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, ΑΣΠΡΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΧΩΡΙΟΥ. Διαμόρφωση θέσεων πανοραμικής θεάς στο Μικρό Δάσος στη θέση « Άσπρη – Πέτρα», απ’ όπου μπορεί να δει κανείς τη ροή του ποταμού Αξιού σε μήκος μερικών χιλιομέτρων και έως τα σύνορα με τα Σκόπια. Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν όμοιες θέσεις στο Δ.Δ. Άσπρου και Αξιοχωρίου με θέα τον Αξιό ποταμό και τον κάμπο από τα οποία διέρχεται το ποτάμι.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν ξύλινα κιόσκια, καθιστικά και ξύλινη περίφραξη όπως και διαμόρφωση του χώρου (χωματουργικά). 90.000,00 Ευρώ
14. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΤΣΑΪ Δ.Δ. ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ. Αναβάθμιση του τοπίου στην θέση ΡΕΜΑ-ΤΣΑΪ όπου υπάρχει τρεχούμενο νερό και βλάστηση που μπορεί να βελτιωθεί με δενδροφυτεύσεις και ήπιες παρεμβάσεις, όπως κατασκευή λιμνούλας, κατασκευή ξύλινων μικρών γεφυρών πάνω από το ρυάκι, δημιουργία καθιστικών κ.α. Ο χώρος βρίσκεται σε επαφή με τον οικισμό και το αθλητικό κέντρο (γήπεδο). Χρησιμοποιείται για τα «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΙΑ» που λαμβάνουν χώρα μια φορά τον χρόνο προς τιμή των μεταναστών την περίοδο του καλοκαιριού, όταν αυτοί έρχονται στον τόπο τους με τις άδειες τους. Εδώ αναφέρεται ότι το Δ.Δ. πευκοδάσους είχε και έχει τους περισσότερους μετανάστες της περιοχής. Δεν υπήρχε οικογένεια που να μην είχε μετανάστη στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Όσοι δε επέστρεψαν εγκαταστάθηκαν στο χωριό τους. 200.000 Ευρώ.
15. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΥΟ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΣΤΟ Δ.Δ. ΛΙΜΝΟΤΟΠΟΥ. Συνολική παρέμβαση στον οικισμό με την σύνδεση των δύο πλατειών για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του. Θα γίνει διαμόρφωση των δύο πλατειών, πλακοστρώσεις, σύνδεση τους με πεζόδρομο και συνολικός φωτισμός του έργου. 100.000 Ευρώ.
16. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΤΑΜΙ Δ.Δ. ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ. Κατασκευή μικρού φράγματος για την συγκέντρωση υδάτων που ρέουν από πηγές του Πευκοδάσους, στον Αξιό ποταμό, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Η μορφολογία αλλά και η ποιότητα του εδάφους είναι «ιδανικές συνθήκες» για την κατασκευή μικρού φράγματος το οποίο θα συγκεντρώσει ποσότητες νερού για άρδευση ακόμα όμως σε περίπτωση που θα χρειαστεί  και για ύδρευση με την κατάλληλη επεξεργασία. Εκτός από τις πηγές στο φράγμα θα συγκεντρώνονται βρόχινα νερά από τους γύρω λόφους. Η υπερχείλιση θα ρέει στον Αξιό ποταμό. Η απόσταση του φράγματος από τον Αξιό ποταμό είναι περίπου 100 μέτρα.. 500.000 Ευρώ.