Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 10:12:58 πμ
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 11:24

Πρωτοποριακή επιστημονική ημερίδα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα και επαγγελματικού προσανατολισμού που οργάνωσε το φροντιστήριο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ, στο συνεδριακό κέντρο του Κιλκίς και με βασικό ομιλητή τον Δρ. Ευστάθιο Στεφανίδη. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου Νίκου Αναστασιάδη και του δημάρχου Κιλκίς Δ. Τερζίδη, ενώ τις εργασίες συντόνισε ο κ. Γιώργος Κυριαζίδης.


"Η ομιλία του κ. Στεφανίδη ξεκίνησε με μία εισαγωγή στα βασικά σωματίδια του υποατομικού κόσμου και τις 4 βασικές δυνάμεις της φύσης. O Δρ. Στεφανίδης ανέπτυξε την ισοδυναμία μάζας-ενέργειας για να εξηγήσει τη βασική λειτουργία του επιταχυντή LHC ως τη μηχανή εκείνη που δίνοντας μεγάλη ενέργεια και συγκρούοντας γνωστά σωματίδια, θα πετύχει την παραγωγή βαρέων σωματιδίων που διασπώνται γρήγορα.
Αναφέρθηκε στη βασική λειτουργία των ανιχνευτών και ειδικότερα στον ανιχνευτή ATLAS, στον οποίο συμμετέχουν και αρκετές ελληνικές ερευνητικές ομάδες.  Με τρόπο κατανοητό εξήγησε το καθιερωμένο μοντέλο και εξήγησε το μηχανισμό του σωματιδίου Higgs στην αλληλεπίδραση με το οποίο τα σωματίδια αποκτούν μάζα. Επίσης παρουσίασε και εξήγησε θεωρίες πέρα του καθιερωμένου μοντέλου, όπως την υπερ-συμμετρία, με σκοπό την ενοποίηση των δυνάμεων και την εξήγηση της σκοτεινής ύλης του σύμπαντος. Αναφέρθηκε στη δημιουργία μαύρων τρυπών στο LHC και εξήγησε το λόγο που αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Τέλος, αναφέρθηκε στην ερμηνεία του χρόνου στη φυσική και παρουσίασε διάφορα μοντέλα στα οποία ο χρόνος είναι κβαντισμένο μέγεθος ή μοντέλα στα οποία ο χρόνος δεν αποτελεί συστατικό του σύμπαντος.
Η κ. Εύα Φουντουλάκη παρουσίασε Το ΆΡΙΣΤΟΝ Τεστ Επαγγελματικού προσανατολισμού που βασίζεται σε εξειδικευμένες πανεπιστημιακές έρευνες δεκαετιών που αφορούν στην ανάλυση της εργασιακής προσωπικότητας, των απαιτήσεων και επαγγελμάτων, σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος και διεθνείς θεωρίες προσωπικότητας.
Το ΆΡΙΣΤΟΝ Τεστ αποβλέπει στην κάλυψη του κενού που υπάρχει σε σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό στη χώρα μας, παρέχοντας ταυτόχρονα στους μαθητές τη δυνατότητα για υπεύθυνη ενημέρωση,  γύρω από σημαντικά ερωτήματα όπως:
1. Τι Λύκειο να επιλέξω:  Ενιαίο Λύκειο ή ΕΠΑ.Λ. ;
2. Ποιο είναι το επάγγελμα που μου ταιριάζει και μπορώ να ασκήσω με επιτυχία;
3. Ποιες σχολές με οδηγούν στα επαγγέλματα  που μου ταιριάζουν;
4. Ποια κατεύθυνση να διαλέξω;
5. Ποιό μάθημα γενικής παιδείας να επιλέξω ως 6ο στη Γ΄ Λυκείου;
6. Πώς θα συμπληρώσω αποτελεσματικά το μηχανογραφικό μου δελτίο;
Ο κ. Κώστας Πετρόπουλος παρουσίασε το εκπαιδευτικό σύστημα από την Α΄ Γυμνασίου μέχρι και την Γ΄ Λυκείου και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το ΕΠΑ.Λ.. Αναφέρθηκε στις τρεις κατευθύνσεις που υπάρχουν στη Β΄ Λυκείου καθώς επίσης και  στις ιδιαιτερότητες που έχει η καθεμία. Μίλησε για τα μαθήματα επιλογής στην Γ΄Λυκείου και την ιδιαιτερότητα που έχει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) καθώς επίσης και για το μάθημα της ξένης γλώσσας και το σχέδιο.
Τέλος, αναφέρθηκε στον τρόπο εξαγωγής του Βαθμού πρόσβασης και στις τεχνικές συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου.
Οι ομιλίες έκλεισαν με ερωτήσεις του κοινού.