Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 9:55:12 μμ
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 23:51

Σπύρο, σ’ ευχαριστούμε

Ο Δήμαρχος που κατά κοινή ομολογία έβαλε τη σφραγίδα του στη σύγχρονη εικόνα του Κιλκίς, ο Σπύρος Αυγητίδης πέθανε την Κυριακή ανήμερα των επαναληπτικών εκλογών του Καλλικράτη. Το θλιβερό άγγελμα σκόρπισε τη λύπη στο σύνολο των πολιτών του Κιλκίς καθώς ο Σπύρος Αυγητίδης είναι και πανθομολογείται ως ο Δήμαρχος των σημαντικότερων έργων που υλοποιήθηκαν στην πόλη του Κιλκίς από την απελευθέρωσή της μέχρι και σήμερα.

Το ανοιχτό θέατρο στο λόφο του Άη Γιώργη, το αναψυκτήριο στο λόφο, η πλατεία Ειρήνης, η πλατεία του παλιού ζωοπάζαρου, το δημαρχιακό μέγαρο και το συνεδριακό κέντρο (ανεγέρθηκαν επί ημερών του για να ολοκληρωθούν τα δυο τελευταία  από τον Αν. Αμανατίδη), οι εργατικές κατοικίες, ο νέος δρόμος της εισόδου της πόλης, τα σφαγεία, το έργο της ύδρευσης από το Μπέλλες που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς συνάντησε σφοδρή αντίδραση και  χρησιμοποιείται  τμήμα του δικτύου για τη μεταφορά νερού από γεωτρήσεις στην περιοχή Σταυροχωρίου,  είναι μερικά από τα έργα που φέρουν τη σφραγίδα του ακούραστου δημάρχου.
Ήταν 75 ετών και διετέλεσε δήμαρχος επί δυο θητείες  από το 1983 μέχρι το 1990. Διεκδίκησε εκ νέου τη δημαρχία το 1994 χωρίς επιτυχία.
Τι έπραξε ο Σπύρος Αυγητίδης για να συμφωνούν σήμερα ακόμα και όσοι τον πολέμησαν σφοδρά  τότε πως είναι ο δήμαρχος των έργων; Εργαζόταν επί 24ώρου βάσεως για το Κιλκίς και μόνο για το Κιλκίς. Δεν ασχολήθηκε ούτε με την προσωπική του προβολή, ούτε για να αποκομίσει ο ίδιος οποιαδήποτε όφελος. Συγκρούστηκε με όσους εμπόδιζαν το έργο του χωρίς να κρατά ισορροπίες, χωρίς συμψηφισμούς και παιχνίδια ερήμην των εντολέων του.
Μπήκε στη δημόσια ζωή ως ευκατάστατος μηχανικός και αποχώρησε οπωσδήποτε φτωχότερος, ζώντας μια απλή ζωή.
Τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Αυγητίδης είχε αποτραβηχτεί από τη δημόσια ζωή ενώ από καιρό έδινε την προσωπική του μάχη καθώς αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Χθες Δευτέρα τον αποχαιρέτισαν, μαζί με τους οικείους του, όλοι οι Κιλκισιώτες.  Ήταν στον μητροπολιτικό ναό σύμπασα η τοπική ηγεσία, βουλευτές, πρώην βουλευτές, δήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι, Νομάρχης, απλός κόσμος και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τον χώρο του οποίου ο μεταστάς έδωσε πολλές πολιτικές μάχες καθώς ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό το Φθινόπωρο του 1974.
Τον έλκοντα την καταγωγή από τον Ακρίτα Σπύρο Αυγητίδη κατευόδωσε στην τελευταία του κατοικία ο παλιός συμμαθητής του κ. Σμυρνιώτης που αναφέρθηκε στον άνθρωπο και στον έργο του.
Απλός  κι απέριττος  ήταν ο αποχαιρετισμός στον μακαρίτη δήμαρχο του Κιλκίς.  Όπως απλά κι απέριττα έζησε.  Μόνο που στα χείλη των περισσότερων που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία χθες διαγραφόταν ένας ψίθυρος: «Σπύρο σ’ ευχαριστούμε για όσα κοπίασες και άφησες στο Κιλκίς»