Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 8:59:58 μμ
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008 15:52

Στέρεψε ο Αξιός “Καίγονται” οι αγρότες

 Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργεί η δραματική μείωση των υδάτων του Αξιού ποταμού, ζητούν ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας με έγγραφό του προς το Υπουγείο Εξωτερικών και  ο Δήμαρχος Πολυκάστρου Δημήτρης Σμυδάκης, με έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το τελευταίο διάστημα η πτώση της στάθμης των υδάτων του Αξιού είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην άρδευση των εκτάσεων στα αρδευτικά δίκτυα της κοιλάδας του ποταμού.
Ο Νομάρχης με το έγγραφό του προς το ΥΠΕΞ “σημαδεύει” την πλευρά των Σκοπίων ως υπαίτια για παρακράτηση του νερού και ζητεί την διπλωματική παρέμβαση της χώρας μας, σε μια εποχή μάλιστα που οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάζονται εξαιτίας και της εθνικιστικής έξαρσης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Επιστολή
Μπαλάσκα
Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς την Β2 Δ/νση Οικονομικών σχέσεων με χώρες της Βαλκανικής, Ρωσία, ΚΑΚ, ΟΣΕΠ του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μπαλάσκας έθεσε το πρόβλημα και ζήτησε την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την πραγματοποίηση επίσημης συνάντησης μεταξύ των αρμοδίων φορέων της χώρας μας με τους αντίστοιχους των Σκοπίων, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του ποταμού Αξίου διέρχεται από το γειτονικό κρατίδιο, προκειμένου να διευθετηθεί το επείγον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

Έγγραφο
Σμυδάκη
Στο έγγραφό του ο κ. Σμυδάκης τονίζει, πως «λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων του Αξιού ποταμού πρέπει να εκτελεστούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες εργασίες στην είσοδο των υδάτων, στην τάφρο (κανάλι), διότι έχει δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα άρδευσης των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής».