Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 11:44:15 μμ
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 09:21

Συνάντηση Τονικίδη με επιχειρηματίες

Με επιχειρηματίες από το βιοτεχνικό κυρίως χώρο της περιοχής Παιονίας είχε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π.Τονικίδης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αξιούπολη και είχε ως αντικείμενο τους ελέγχους που έχει ξεκινήσει το ΙΚΑ για χρήσεις 10ετίας. Οι βιοτεχνίες εξέθεσαν στον κ. Τονικίδη τα τεράστια προβλήματα που προκαλούνται από τους ελέγχους σε μια συγκυρία όπου η οικονομική δυσπραγία αγγίζει τα όρια της ασφυξίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους ελεγχόμενους επιχειρηματίες έχουν ήδη αναστείλει τις δραστηριότητες τους.
Το μείζον ζήτημα που προκύπτει από τους ελέγχους έχει να κάνει με την υποτιθέμενη ανασφάλιστη εργασία στο χώρο του φασόν. Ο χώρος αυτός, ως γνωστόν, έχει το μόνιμο χαρακτηριστικό της περιοδικής απασχόλησης εργαζομένων ανάλογα με τις παραγγελίες των βιοτεχνιών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε φορά ο εργοδότης θα έπρεπε να απολύει και στη συνέχεια να προσλαμβάνει εκ νέου το προσωπικό όταν είχε παραγγελίες.
Επειδή δε αυτό δεν γινόταν, σήμερα το ΙΚΑ θεωρεί τις ημέρες του μήνα χωρίς απασχόληση, ως ανασφάλιστη εργασία. Κάτι βεβαίως που επισύρει εξοντωτικά πρόστιμα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και υποσχέθηκε συντονισμένη δράση και συνεχή πίεση προς όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να δοθεί λύση στο οδυνηρό για τους βιοτέχνες φαινόμενο. Όπως τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος το πρόβλημα ήδη είναι σε γνώση της Διοίκησης του ΙΚΑ στην Αθήνα όπου σε προηγούμενη συνάντηση του με τον Γενικό Διευθυντή Ασφαλιστικών Υπηρεσιών κ. Δ. Αβέλλα το εξέθεσε διεξοδικά.