Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 8:42:23 μμ
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 10:57

Το Κιλκίς, οι Πόντιοι, οι πρόσφυγες, οι φίλοι του …χάσαμε τον Θόδωρο Παυλίδη

Χίλιες φορές κρίμα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Για τον ίδιο τον άνθρωπο Θόδωρο Παυλίδη, που έφυγε σε μια ηλικία ιδιαίτερα παραγωγική, στραμμένη στο συγγραφικό του έργο.

 

Χίλιες φορές κρίμα για τον Πόντιο μελετητή και ιστοριογράφο.

Χίλιες φορές κρίμα για τον δικηγόρο, που έκανε σημαία του την ίδρυση του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου.

Χίλιες φορές κρίμα για τον αυτοδιοικητικό άνδρα, που έβαλε τη σφραγίδα του στα κοινά του δήμου Κιλκίς.

Χίλιες φορές κρίμα για τον πολιτικό της φιλελεύθερης παράταξης, που δεν μάσαγε τα λόγια του, ιδιαίτερα όταν ασκούσε κριτική στην δική του κυβέρνηση.

Χίλιες φορές κρίμα για  τον Έλληνα με τη σφαιρική αντίληψη του ελληνισμού, απόρροια της οποίας ήταν η ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του αδελφοποιημένου με το Κιλκίς, Λατσιών…

Χίλιες φορές κρίμα για τους εξαιρετικούς του φίλους που έχασαν ένα σπινθηροβόλο πνεύμα και έξοχο διανοητή, ικανό να διέλθει ατέρμονες συζητήσεις στο αγαπημένο του τοπίο, την ιστορία.

Τέλος, ας μας επιτραπεί, χίλιες φορές κρίμα για εμάς στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ, που χάνουμε ένα λαμπρό συνεργάτη και πάνω από όλα εξαιρετικό φίλο, με τον οποίο δεθήκαμε για κάπου 25 χρόνια.

Πέθανε αργά το Σάββατο 9 Ιανουαρίου ο δικηγόρος Θεόδωρος Παυλίδης. Και πάγωσε το Κιλκίς. Χτυπημένος από ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο τον Νοέμβριο του 2018, νοσηλεύτηκε στη Θεσσαλονίκη, αργότερα σε κέντρα αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη. Δυστυχώς η φροντίδα των δυο λατρεμένων του παιδιών, του Λευτέρη και της Χριστίνας, δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και το βράδυ του Σαββάτου εξέπνευσε.

Ο Θεόδωρος Ε. Παυλίδης γεννήθηκε στο χωριό Δίβουνο Ν. Κιλκίς το 1943. Και οι δύο γονείς του είναι Ανταλλάξιμοι Πρόσφυγες από χωριά της Πάφρας της περιοχής  Σαμσούντος του Δυτικού Πόντου.

Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Διβούνου (1950-1956) και διακρίθηκε στις γυμνασιακές του σπουδές στο Κιλκίς, εισαχθείς στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε. Συμμετείχε στα κοινά μέσω των φοιτητικών παρατάξεων και του εθνικοτοπικού Συλλόγου Φοιτητών ν. Κιλκίς. Υπηρέτησε στο Στρατό ως έφεδρος Αξιωματικός. Νυμφεύτηκε τη γιατρό Μαρία Φωτιάδου με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, δικηγόρους σήμερα, τον Λευτέρη και την Χριστίνα.

Διορίστηκε ως υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών και υπηρέτησε στα Τελωνεία Νίκης Φλώρινας και Ευζώνων Κιλκίς. Με την εγκατάστασή του στο Κιλκίς παραιτήθηκε από το Δημόσιο και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα επί 30 και πλέον χρόνια διακριθείς για το ήθος, την εντιμότητα, τις γνώσεις και τη μαχητικότητά του.

Ως δικηγόρος του Κιλκίς πρωταγωνίστησε στην ίδρυση τοπικού δικηγορικού συλλόγου και ορίστηκε μάλιστα πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής που έφερε σε αίσιο πέρας το καθολικό αίτημα του νομικού κόσμου του Κιλκίς.

Στέλεχος της φιλελεύθερης παράταξης διεκδίκησε την εκλογή του στο Κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και η δράση του στην αυτοδιοίκηση με αποκορύφωμα την τετραετή προεδρία του στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς (1991-1994)

Ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενίσχυσε τις συνεργασίες του δήμου με τον ελληνισμό όπου γης και πρωταγωνίστησε στην αδελφοποίηση του Κιλκίς με τον επίσης προσφυγικό Δήμο Λατσιών της Κύπρου. Ο καίριος ρόλος του επισφραγίστηκε με την ανακήρυξή του σε επίτιμο Δημότη Λατσιών, σε συγκινητική τελετή στα Λατσιά.

Περισσότερα από 25 χρόνια  ασχολείται με τις προγονικές του ρίζες και πραγματοποίησε πάμπολλα προσκυνηματικά - ερευνητικά ταξίδια στα ιερά χώματα του Πόντου και ιδιαίτερα του Δυτικού. Άριστος γνώστης της τουρκικής γλώσσας απέκτησε εκεί επαφές με απλό κόσμο και εξέχοντες Τούρκους ιδιαίτερα από τον χώρο της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης με τους οποίους είχε τακτικές επαφές.

Μάλιστα, πολλούς εξ αυτών υποδέχτηκε, ξενάγησε και φιλοξένησε στο Κιλκίς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σε εκδρομές τους στην χώρα μας.

Θαρραλέος και με τεράστια επιστημονική επάρκεια ιστορικός ερευνητής ο Θεόδωρος Παυλίδης ως προσκαλεσμένος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σαμψούντας μίλησε ανοιχτά για τη γενοκτονική δράση σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.

Ενεπλάκη στα οργανωτικά ζητήματα του οργανωμένου ποντιακού χώρου και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).

Ο Θεόδωρος Παυλίδης, έγραψε δεκάδες άρθρα για τον ποντιακό ελληνισμό, γνώριζε πολύ καλά την τουρκική γλώσσα και μετέφρασε σημαντικά κεφάλαια από κείμενα της τουρκικής βιβλιογραφίας.

Η ιστορία του Πόντου ήταν η αγαπημένη του ενασχόληση τα τελευταία χρόνια. Εξέδωσε τέσσερα  βιβλία με εμβληματικότερό του έργο «Το Ποντιακό Ζήτημα από την τουρκική πλευρά» ένα βιβλίο που βρήκε εξέχουσα θέση στην βιβλιογραφία.

Οι τόποι μας, οι άνθρωποί μας είναι ο τίτλος ενός άλλου εξαιρετικά ενδιαφέροντος  βιβλίου που έγραψε ο Θεόδωρος Ε. Παυλίδης και αναφέρεται στην πραγματική πατρίδα των προσφύγων, στα χωριά που άφησαν με πόνο ψυχής, αναγκαστικά, με την ελληνοτουρκική Σύμβαση Ανταλλαγής των Πληθυσμών της Λοζάνης (30-1-1923).

Στο βιβλίο έχουν καταγραφεί οι τόποι προέλευσης και εγκατάστασης των Ανταλλαξίμων Προσφύγων στο Νομό Κιλκίς, όλοι οι συνοικισμοί με τα οσμανικά και τα ελληνικά ονόματά τους, 6.500 ονόματα Ανταλλαξίμων Προσφύγων στο Ν. Κιλκίς, καθώς και χάρτες των τόπων προέλευσής τους.

Τέλος, στους αναγνώστες των εφημερίδων μας ΠΡΩΙΝΗ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ο Θεόδωρος Παυλίδης έχει μια ξεχωριστή θέση καθώς είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε αμέτρητα άρθρα του, αφιερώματα, μεταφράσεις τουρκικών άρθρων, και εκατοντάδων σχολίων εξαιρετικά δηκτικών για τα στραβά και ανάποδα του τόπου μας και των ταγών του…

Η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω της συγκυρίας, στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής στο αγαπημένο του Δίβουνο.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.