Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 6:05:25 μμ
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 20:08

Άφαντοι 500 παραγωγοί και σχεδόν όλη η παραγωγή σιτηρών

Είναι η πρώτη φορά στην παραγωγική ιστορία του νομού που μεγάλος αριθμός καλλιεργητών – ιδιοκτητών απείχε από τη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων στο ΟΣΔΕ και μετά  την εκπνοή της παράτασης που δόθηκε.
Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων έληξε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, και σύμφωνα με πληροφορίες μας παρέμειναν άφαντοι περί τους 500 καλλιεργητές από το σύνολο των 12.000 περίπου που κατ’ έτος υποβάλλουν δηλώσεις.


Είναι η φυσιολογική κατάληξη μιας καρκινοβατούσας εξαρχής διαδικασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης καθώς οι οδηγίες για κρίσιμες λεπτομέρειες της νέας ΚΑΠ κατάφθαναν τμηματικά και αφότου  ξεκίνησε από τις αρχές της Άνοιξης η υποβολή των δηλώσεων.  Με  ελάχιστη ανταπόκριση  επί δυο τουλάχιστον μήνες και αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος μόλις το τελευταίο 20ήμερο.
Η ανησυχία που διατυπώνεται είναι μήπως η αφάνεια αυτή σχετίζεται με την αδυναμία πολλών αγροτών να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους λόγω των συνεχόμενων βροχών και των πλημμυρικών φαινομένων από το τέλος του περασμένου Φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της Άνοιξης. Παρότι έχει διευκρινιστεί ότι οι αγρότες αυτοί δικαιούνται την κοινοτική ενίσχυση αν παρότι οι ίδιοι προέβησαν σε όλες τις προμήθειες (καρτελάκια σπόρου κ.ο.κ) δεν καλλιέργησαν λόγω ανωτέρας βίας, είναι αμφίβολο αν η πληροφορία αυτή διαχύθηκε επαρκώς σε όλους τους παραγωγούς.
Φαντάζει ελάχιστα πειστική, αλλά δεν υπάρχει  πειστικότερη εξήγηση για την «αφάνεια» των 500 παραγωγών.
Κι αν η αφάνεια 500 εκ του συνόλου των 12.000 παραγωγών ξενίζει, εκείνο που σοκάρει είναι η αφάνεια της παραγωγής σιτηρών. Η έναρξη του θεσρισμού από το τέλος της περασμένης εβδομα΄δας ήρθε να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους. Αποδόσεις που έχουν οροφή τα 100 κιλά και οι πλείστες μόλις και μετά τα βίας καλύπτουν σε αξία τη δαπάνη θερισμού είναι η μέχρι τώρα εικόνα. Έτσι και με δεδομένη την καλύτερη εικόνα της Παιονίας θα αποτελέσει έκπληξη αν το συνολικό στήσιμο του νομού ξεπεράσει αισθητά τα 100 κιλά/στρέμμα.   Ιδιαίτερα στην επαρχία Κιλκίς το ποσοστό των χωραφιών που θα μείνουν αθέριστα υπολογίζεται στο 30-40%.  Το κόστος θερισμού ανέρχεται σε 8-10 ευρώ και για να ισοφαριστεί από την απόδοση θα απαιτηθούν περί τα 40 κιλά/ στρέμμα. Κι όσο απίθανο κι αν φαντάζει δεν είναι πολλά τα χωράφια που θα ξεπεράσουν  σε απόδοση τους αριθμούς αυτούς.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν θα υπάρξει επίπτωση στην απόδοση των κοινοτικών ενισχύσεων για όσους δεν θα θερίσουν παρότι δεν υπάρχει καμιά σχετική επίσημη ανακοίνωση.
Το μέγα ζήτημα ωστόσο παραμένει αν θα εκδηλωθεί η πολιτική βούληση για αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών του νομού. Τα πρώτα μηνύματα από την Κομισιόν αναφορικά με τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών δεν είναι ενθαρρυντικά. Κι αν τούτο αφορά κυρίως την πεδιάδα της Αρζάν, η ζημιά από τις χαμηλές έως ανύπαρκτες αποδόσεις αναφέρεται σε όλη της επαρχία Κιλκίς, όπου και το σιτάρι συνιστά μονοκαλλιέργεια.  Θα αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες από τους πολιτικούς εκπροσώπους και αντιπροσώπους του νομού και κυρίως οι πρωτοβουλίες αυτές θα αποδειχθούν αποτελεσματικές;
Το βέβαιο είναι ότι από δηλώσεις συμπαράστασης θα χορτάσουν για άλλη μια χρονιά οι αγρότες. Απομένει να αποδειχθεί αν θα υπάρξει και «μετάφραση» σε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους.  ΄Ίδωμεν.