Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 4:21:05 πμ
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 13:10

Ιδρύματα διαθέτουμε άφθονα, κατά των απλήστων ελαφρώς υστερούμε

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

 

Ο μέγας Γκαλμπρέιθ – όχι ο συγκαιρινός, αλλά ο πατέρας του - είχε γνωματεύσει δηκτικά στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, όταν όλος ο κόσμος είχε στραφεί κατά των ΗΠΑ, πως  «εμείς οι Αμερικανοί μπορεί να μην έχουμε πολιτική, αλλά διαθέτουμε αεροπλάνα».

Ήταν τότε που ο αμερικανός πρόεδρος ταξίδευε μάταια συνεχώς για να βρει ευήκοα ώτα ανά την Υφήλιο  για την αμερικανική στάση. Υποκαθιστώντας την ουσία της πολιτικής με την …κινητικότητα. 

Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας το σύγχρονο Βιετνάμ ακούει στο όνομα «ακρίβεια» ή όπως το συνομολόγησαν κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι «πληθωρισμός της απληστίας»

Σ’ αυτήν την χώρα λοιπόν μπορεί να μην διαθέτουμε πολιτική πάταξης της αισχροκέρδειας, αλλά  διαθέτουμε ιδρύματα ων ουκ έστιν αριθμός.

Ιδρύματα ικανά, κατά δήλωσή τους,  να διερευνήσουν την παγκόσμια πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες, την κρίση στην Ανταρκτική, αλλά ανίκανα να προστατεύσουν τον Κωστίκα όταν εισέρχεται στο σούπερ μάρκετ και αντιμετωπίζει τον μαυραγοριτισμό   της ελεύθερης αγοράς.

Ναι, διαθέτουμε εγκεφάλους για να επεξεργαστούν – κατά δήλωσή τους- πολύπλοκες διεθνείς σχέσεις, αλλά ανίκανους να εκφέρουν ένα λόγο, μια πρόταση της προκοπής μήπως και η ρημάδα η ντομάτα προσγειωθεί, το λάδι, τα απορρυπαντικά,  πάψουν να ίπτανται κ.ο.κ.

Θα αντιτείνει κάποιος με το δίκιο του: καλά, χρειαζόμαστε τους σοφούς των ιδρυμάτων για να βρουν συνταγές προσγείωσης των τιμών; Τους πολιτικούς μας γιατί τους ψηφίζουμε;

Ελάτε μαζί μου να ελέγξουμε τις προτάσεις των πολιτικών μας. Και μάλιστα όχι όποιων κι όποιων. Αλλά του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης για την ακρίβεια μετά το κάζο του 28%;

Λάβαμε το μήνυμα. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες του προϋπολογισμού για να ανακουφίσουμε τους πολίτες – θύματα της ακρίβειας.

Ναι, δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τα ποικιλώνυμα Pass… Ήγουν θα δώσει επιδόματα για να λειανθούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας. Και δοθέντος ότι ο προϋπολογισμός ευημερεί κυρίως από τους έμμεσους φόρους, θα διαθέσουμε, λέει ο πρωθυπουργός, ένα τμήμα όσων εισπράττουμε από τους καταναλωτές για να τους ανακουφίσουμε!

Και οι άπληστοι της αγοράς; Εκείνοι που ανεβάζουν τις τιμές ανεξέλεγκτα; Τσιμουδιά γι’ αυτούς. Το πολύ πολύ ο νέος υπουργός Ανάπτυξης να επαναλάβει για 155η φορά το τελευταίο εξάμηνο ότι «θα πατάξωμεν την αισχροκέρδεια»

Όσοι βιαστείτε να παρατηρήσετε πως μπορεί ο πρωθυπουργός να ατύχησε, αλλά ο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχηγός είναι έμπλεος φαεινών ιδεών,  αφιππεύσατε.

Είπε ο κ. Κασσελάκης, μετά τις εκλογές κι αυτός: Σιγά μην ανακουφίσει τους καταναλωτές η κυβέρνηση με τα λίγα ψίχουλα της επιδοματικής πολιτικής… Είναι αμετανόητη, αρνείται να εφαρμόσει τη μόνη πολιτική ανακούφισης την οποία εμείς προτείνουμε: τη μείωση του ΦΠΑ!

Μάλιστα. Συνταγή ακριβώς ίδια με εκείνη του Μητσοτάκη. Απλά ο πρωθυπουργός λέει πως πρώτα θα μαζέψει τους φόρους κι ύστερα θα δώσει όσα μπορεί για να ανακουφίσει τους καταναλωτές- θύματα της απληστίας της αγοράς, ενώ ο Κασσελάκης προτείνει να μειωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού με μείωση του ΦΠΑ και η μείωση αυτή απευθείας θα ανακουφίσει τους καταναλωτές.

Φοβερές διαφορές όπως θα προσέξατε.

Λεπτομέρεια: Μήπως  ακούσατε κάποια ρηξικέλευθη ιδέα από τον κ. Κασσελάκη για την αντιμετώπιση των απλήστων της αγοράς; Τσιμουδιά. Σαν την σιγή του Μητσοτάκη.

Και μην θαρρείτε πως αποδίδω στους ασκούμενους στη σιωπή πολιτικούς μας ιδεολογική ακαμψία. Τάχα πως είναι αιχμάλωτοι των ισχυρών της αγοράς, των μονοπωλίων και όσων παρόμοιων τούς καταμαρτυρεί ο Πινέλης.

Τους κρίνω αθώους παρόμοιων ανομημάτων.

Ανίκανοι είναι. Όχι διότι όφειλαν ντε και καλά οι ίδιοι να γνωρίζουν κάθε συνταγή για τις πληγές τις οποίες καλούνται να γιάνουν.  Αλλά ανίκανοι να  συγκροτήσουν ένα επιτελείο από ανθρώπους ικανούς να λύνουν προβλήματα.

Πέντε έξι από δαύτους να είχαν μαζέψει γύρω τους δεν θα έβλεπαν την πλάτη του Βελόπουλου, της Λατινοπούλου και του Νατσιού σε κάμποσους νομούς.

Κι αν συνεχίσουν έτσι στις προσεχείς εθνικές εκλογές ας ετοιμάζεται ο Μητσοτάκης να γνωρίσει τα καλά του ΠΑΣΟΚ, ο δε Κασσελάκης να πανηγυρίζει διότι αύξησε κατά μισή ακόμα μονάδα τα ποσοστά του κατανικώντας Πλεύση Ελευθερίας και ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μαζί. Το θηρίο.