Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 8:00:39 μμ
etpa
Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019 20:39

Αγώνας 365 ημερών τον χρόνο απέναντι σε καιρούς και δαίμονες

Συντάκτης:

Η οικογένεια Ορφανίδη (λείπει ο γιος) στο μαντρί του Στέργιου, εκεί όπου καθημερινά μοχθεί.

Και κάθε Πρωτοχρονιά κόβει εκεί την Βασιλόπιτα!

 

Νωρίς νωρίς βρισκόμαστε καθημερινά στα γραφεία μας. Λίγο πριν τις εφτά το πρωί. Και νοιώθουμε κάπως περίεργα που δεν βρίσκουμε ανοιχτά γραφεία εκείνη την ώρα, όταν χρειάζεται να επικοινωνήσουμε.


Κάπως έτσι περίεργα νοιώθει και για εμάς ο κτηνοτρόφος Στέργιος Ορφανίδης, όταν πριν χαράξει η μέρα περνά μπροστά από τα κλειστά γραφεία μας για να πάει στο μαντρί του, εκεί όπου παλεύει καθημερινά να τα βγάλει πέρα.
Ίσως το δυσκολότερο επάγγελμα ασκεί ο κτηνοτρόφος. 365 μέρες στην ...πρίζα. Από τα χαράματα έως αργά το βράδυ, όταν το βλέπουμε κάποιες φορές να επιστρέφει στο σπίτι του στο Μεταλλικό. Δεύτερης γενιάς κτηνοτρόφος ανέλαβε ο ίδιος τη μοίρα της εκμετάλλευσης το 1992. Πάντα στο Μεταλλικό.
Με χιονιάδες, βαρδάρηδες, καύσωνες να απειλούν το βιός του- 400 πρόβατα- και με τους γνωστούς δαίμονες της ανοιχτής αγοράς, της εφορίας, των ταμείων να στραγγίζουν το γλίσχρο εισόδημά του.
Τόχει η μοίρα των κτηνοτρόφων. Να αποτελούν τους πλέον παραγωγικούς Έλληνες και συνάμα τους "αποδιοπομπαίους τράγους" καθώς συμπιέζονται από τους εν λόγω δαίμονες και ωθούνται στο περιθώριο.
Τα είπαμε άλλωστε τόσες φορές. Κι αν επανερχόμαστε σήμερα είναι για να χαιρετίσουμε τον κτηνοτρόφο Στέργιο Ορφανίδη και να συμμεριστούμε την χαρά του για την τιμή που του αποδόθηκε. Είναι ένας από τους 10 κτηνοτρόφους παραγωγούς πρόβειου γάλακτος που τμήθηκαν από τη γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ για το ποιοτικό γάλα που παράγουν.
Οι εν λόγω παραγωγοί μαζί με συναδέλφους τους παραγωγούς αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των 700 παρευρισκόμενων στην αίθουσα σε σχετική εκδήλωση της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ στη Λάρισα την Κυριακή 13 Ιανουαρίου.
Οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, που μοχθούν καθημερινά τιμήθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας στα πρόσωπα 25 συναδέλφων τους που ξεχώρισαν για την ποιότητα του γάλακτος. Για τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους η τιμητική διάκριση συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα των 5 και 10 χιλιάδων ευρώ για τον καθένα.
Τα ονόματα των βραβευθέντων είναι τα εξής:
Παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος: Βουλγαρίδης Χρήστος, Καζάνας Δημήτριος, Μαστοργιάννης Δημήτριος, Μπουνταλάς Μιχαήλ, Τούσκας Θωμάς
Παραγωγοί κατσικίσιου γάλακτος: Βέρρας Αθανάσιος, Βλαχοδήμος Δημήτριος, Βλαχόπουλος Ιωάννης, Γκανέτσας Αθανάσιος, Δήμου Αλέξανδρος, Κουτίδης Δημήτριος, Κυπίρτογλου Σταύρος, Λειβαδίτης Σπυρίδων
Παραγωγοί πρόβειου γάλακτος: Βαβλιάρας Κων/νος, Ζησόπουλος Ηρακλής,Καλόγηρος Κων/νος. Κωνσταντινίδης Κων/νος, Μπαρμπαγιάννης Αθανάσιος, Νερατζάκης Αναστάσιος, Ορφανίδης Στέργιος, Σαίτης Δημήτριος, Τσιγάρας Κων/νος, Ψυρρής Βασίλειος.