Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 6:39:35 μμ
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 19:57

Άμεσες «ανάσες» στους παραγωγούς

Την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων της χώρας με σειρά μέτρων εξήγγειλε ενώπιον των εκπροσώπων τους την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Στη σύσκεψη της Αχαρνών συμμετείχε από το ν. Κιλκίς ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων μαζί με άλλους 30 συναδέλφους του από όλη την χώρα, ενώ συμμετείχαν και περιφερειάρχες.


Ο κ. Αποστόλου άκουσε τους κτηνοτρόφους να διεκτραγωδούν τα γνωστά και χρόνια βάσανά τους και εξήγγειλε σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής.
Συνοψίζουμε στα σημαντικότερα εξ αυτών, όπως μας τα μετέφερε ο κ. Χρ. Σολωμονίδης.
- Ιδρύεται Τράπεζα ειδικού σκοπού για την άτοκη δανειοδότηση των γεωργοκτηνοτρόφων. Η εξόφληση του δανείου θα γίνεται με παρακράτηση των επιδοτήσεων.
- Η καθυστερούμενη εξισωτική (τουλάχιστον τμήμα της ) θα καταβληθεί εντός του Μαρτίου.
- Αδάπανη κτηνιατρική στήριξη με τοποθέτηση κτηνιάτρων από το Δημόσιο στους δήμους.
- Ένταξη και των κτηνοτρόφων στα σχέδια βελτίωσης
- Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα ισχύσει και για τους γεωργοκτηνοτρόφους. Επανεξετάζεται το καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων.
- Μείωση κατά 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Η τιμή του προαναγγέλθηκε ότι θα διαμορφωθεί στα 70-75 λεπτά/λίτρο.
- Έλεγχος του καθεστώτος στα εισαγόμενα ζώα και το κρέας για να παταχθεί το φαινόμενο ενώ το εγχώριο κρέας δεν επαρκεί, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του πωλούμενου κρέατος  από τα κρεοπωλεία να εμφανίζεται ως ντόπιο.
- Επανεξέταση από μηδενική βάση του καθεστώτος των βοσκοτόπων με τη συνεργασία των περιφερειών. Παρά τη δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ σε μελέτες και σύνταξη χαρτών, μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε. Στόχος η ριζική λύση στο ζήτημα των βοσκήσιμων εκτάσεων.
- Επίσπευση πληρωμών στα βιολογικά (ζώα και χωράφια)
- Επίλυση προς το συμφέρον των αγροτών του θέματος που προκύπτει από τον αποκλεισμό αποδεδειγμένα αγροτοκτηνοτρόφων από την επιδότηση της εξισωτικής αποζημίωσης λόγω του τόπου κατοικίας.