Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021, 11:04:59 μμ
etpa
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 10:31

Ανάδειξη των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα

Συντάκτης:

Θετική ήταν η ανταπόκριση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρωτοβουλία σύστασης ομάδας εργασίας για τη μελέτη της Ζώνης Παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» η οποία ελήφθη τον Ιούνιο του 2021 από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στη διάρκεια συνάντησης με κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Αναλυτικότερα, ο  Οργανισμός ενημέρωσε την αρμόδια Διεύθυνση της Π.Ε. Κιλκίς για την πρότασή του για ένα έργο έρευνας και ανάπτυξης στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας. Το Ινστιτούτο Ελαίας, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) μπορεί,  όπως αναφέρει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ,  να αναλάβει τη σύνταξη της αναλυτικής πρότασης, τη δημιουργία της ερευνητικής ομάδας με πρόσκληση και άλλων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού και τον συντονισμό του έργου.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο ένα τέτοιο έργο που θα αποτελέσει τη βάση για ένα στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης των οίνων ΠΟΠ και την περιοχή καταγωγής αυτών.

Το προτεινόμενο έργο “PDO Goumenissa” είναι σύμπραξη μεταξύ αμπελουργικών οργανώσεων, οινοποιητικών επιχειρήσεων, υπηρεσιών της κρατικής διοίκησης και ερευνητικών φορέων και έχει ως αντικείμενο τη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας για την ανάδειξη οίνων ΠΟΠ «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και την περιοχή καταγωγής αυτών.

Στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία ισχυρού Brand για τους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα για την ανάδειξή τους στην εσωτερική και εξωτερική αγορά στις υψηλές κατηγορίες τιμής.

Το έργο έχει πέντε περιοχές εστίασης που αποτελούν το φυσικό του αντικείμενο: Χαρακτηρισμός Terroir, χαρακτηρισμός των ποικιλιών Ξινόμαυρου και Νεγκόσκας (έμφαση στο αυτόχθονο φυτικό υλικό, ποιοτικοί χαρακτήρες – τυπικότητα και αυθεντικότητα οίνων, καλλιεργητική τεχνική για την ενίσχυση της έκφρασης του terroir και οινοποιητική τεχνική.

Επισημαίνεται ότι, ενεργό συμμετοχή στην εξέλιξη του προαναφερόμενου έργου θα έχουν οι αμπελουργοί και τα οινοποιεία της περιοχής. Εξάλλου, μετά τις προτάσεις που αφορούν στην παραγωγική διαδικασία τόσο στο αμπέλι, όσο και στο οινοποιείο, η έρευνα θα επικεντρωθεί στη στρατηγική ανάδειξης του ΠΟΠ Γουμένισσα στην αγορά με την ανάδειξη της περιοχής μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.