Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, 12:12:02 μμ
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 08:06

Ανάστατοι οι αγρότες από τη συγχώνευση της ΑΤΕ


agrotikh-trapeza
Η εν μια νυκτί συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας και μάλιστα της «καλής» ΑΤΕ με την Τράπεζα Πειραιώς προκαλεί έντονη ανησυχία έως αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο του νομού.Σε μια εποχή όπου η παραγωγικότητα της γεωργοκτηνοτροφίας πλήττεται εξαιτίας της δράσης δυνάμεων που ποδηγετούν τις τιμές    σε βάρος των παραγωγών (και των καταναλωτών) η κυβερνητική απόφαση ρίχνει βαριά σκιά σε ένα ακόμα κρίσιμο τομέα, αυτόν της αγροτικής πίστης.
Είναι χαρακτηριστική της ανησυχίας η έκτακτη σύγκληση της διοίκησης του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων Κιλκίς χθες (Τρίτη) βράδυ όπου επρόκειτο να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα.
Τις ανησυχίες των αγροτών για την συγχώνευση της ΑΤΕ με την Πειραιώς εκφράζει παραστατικά και εν περιλήψει ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λασκάκης, στον οποίο απευθυνθήκαμε για να έχουμε τη θέση των αγροτών στο νέο τοπίο αγροτικής πίστης.
«Σε μια εποχή που η χώρα καταρρέει εξαιτίας της πολυετούς άσκησης πολιτικής εν κρυπτώ και παραβύστω, προκαλεί έντονο προβληματισμό γιατί επιλέχθηκε η ίδια τακτική και για την συγχώνευση της ΑΤΕ. Αναπάντητα είναι για εμάς τους αγρότες πολλά ερωτήματα και από τις απαντήσεις που θα λάβουμε θα εξαρτηθεί η περαιτέρω στάση μας.
1. Γιατί και πως συγχωνεύτηκε η ΑΤΕ ρωτούν οι αγρότες. Τι θα κερδίσει η εθνική οικονομία, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους αγρότες; ρωτάμε.
2. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με τις υποθήκες. Τι θα ισχύσει εφεξής; ξαναρωτάμε.
3. Τι θα ισχύει πλέον με τις εγγυήσεις του Δημοσίου για τα άτοκα δάνεια; Αλλάζει το καθεστώς και σε ποια κατεύθυνση;
4. Τέλος, Η αγωνία των αγροτών π- παραγωγών είναι δικαιολογημένη: Θα συνεχίσει η νέα τράπεζα την παροχή ανοιχτών – καλλιεργητικών δανείων;
Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι τα μόνα. Αλλά σε αυτά τουλάχιστον ζητάμε άμεσες απαντήσεις. Έχουμε τον παρατεταμένο καύσωνα που ανέβασε το κόστος παραγωγής με τα συνεχή ποτίσματα, ας μην μας τιμωρεί και η κυβέρνηση με αποφάσεις που προκαλούν αναστάτωση καθώς θίγουν τον νευραλγικό τομέα της αγροτικής πίστης» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λασκάκης.