Quantcast
Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023, 3:29:21 μμ
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011 18:19

Βροχές στα χωράφια “Βροντές” στις Ενώσεις

agrotis
Ευτυχώς που οι τιμές των σιτηρών κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 20 λεπτά. Περισσότερα θα γνωρίζουν οι παραγωγοί του νομού μετά την Πέμπτη και Παρασκευή όταν θα συνεδριάσουν οι διοικήσεις των δυο Ενώσεων για να αποφασίσουν επί της ακολουθητέας πολιτικής. Το βέβαιο είναι πάντως ότι τόσο του Κιλκίς όσο και της Αξιούπολης θα συγκεντρώσουν στάρι για λογαριασμό των παραγωγών.
Δεν είναι πολλά τα καλά νέα που ακούμε οπότε κρίναμε σκόπιμο να ξεκινήσουμε με τα καλά νέα. Κι ας συνεχίσουμε με τα …ντεμί. Ο θερισμός των σιτηρών ξεκίνησε στην επαρχία Κιλκίς, κυρίως στο κεντρικό του τμήμα το οποίο κατά παράδοση σέρνει πρώτο τον χορό.
Η απόδοση των σιτηρών είναι ανάλογη της φροντίδας που επέδειξαν οι καλλιεργητές. Όσοι καλλιέργησαν για να παραγάγουν στάρι, θερίζουν ήδη ικανοποιητικές σοδειές που ξεπερνούν κατά περίπτωση και τα 300 κιλά/ στρέμμα. Όσοι καλλιέργησαν για να εισπράξουν επιδοτήσεις ίσως και να μην θερίσουν, αφού οι αποδόσεις δεν πλησιάζουν ούτε τα 50 κιλά. Γνωστά πράγματα και να μην τα επαναλαμβάνουμε.
Βεβαίως κατά περιοχές αλλού οι βροχές, αλλού το χαλάζι κι αλλού οι τοπικές ιδιαιτερότητες διαμορφώνουν διαφορετικά επίπεδα παραγωγής-κυρίως πτωτικά.
Πάντως αν οι μπόρες του Ιουνίου δεν συνεχιστούν και αφήσουν τους αγρότες να θερίσουν, φέτος δεν θα είναι μια κακή χρονιά για τα στάρια.
«Σκοτώνονται» οι Ενώσεις
Από το μέτωπο των διαπληκτιζόμενων Ενώσεων τα νέα δεν είναι καλά. Μέχρι την ώρα έκδοσης (4 μ.μ.) χθες της εφημερίδας δεν είχε γίνει γνωστή η απόφαση της διοίκησης της ΕΑΣ Κιλκίς για την τύχη των αιτήσεων των παραγωγών της δύναμης της ΕΑΣ Αξιούπολης. Νωρίτερα, λίγο πριν το μεσημέρι στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Γκουντενούδη παρόντος και του αντιπροέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρη Αλεξιάδη επιβεβαιώθηκε το χάσμα αντιλήψεων που δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσης στο θέμα της επεξεργασίας και ψηφιοποίησης των δηλώσεων των παραγωγών της ΕΑΣ Αξιούπολης.
Οι δυο πλευρές ( Χαρ. Παυλίδης από της ΕΑΣ Κιλκίς και Λαζ. Ελευθεριάδης από ΕΑΣ Αξιούοπολης) παρέμειναν σταθερές στις αποκλίνουσες θέσεις τους .
Νωρίτερα, την περασμένη Πέμπτη, σε σύσκεψη στην Αθήνα και στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν επιβεβαιώθηκε η αισιοδοξία παραγόντων της ΕΑΣ Αξιούπολης καθώς και οι διαβεβαιώσεις, όπως διαρρέονταν, του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχα για απόδοση πύλης και στην Αξιούπολη προκειμένου να σταματήσει το θέατρο παραλόγου που διαδραματίζεται με θύματα τους ίδιους τους παραγωγούς.
Οι θέσεις των αντιμαχομένων:
ΕΑΣ Κιλκίς προς ΕΑΣ Αξιούπολης: Οι παραγωγοί της Παιονίας θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους παραγωγούς του Κιλκίς. Αφού συμφωνήσαμε αρχικά ότι το τιμολόγιο του υπουργείου δεν καλύπτει το κόστος μας, ορίσαμε τιμολόγιο ανάλογα με την εργασία που απαιτείται ανά παραγωγό. Και δεν μπορεί να ισχύουν δυο μέτερα και δυο σταθμά για τους παραγωγούς του Κιλκίς σε σχέση με τους παραγωγούς της Αξιούπολης.
ΕΑΣ Αξιούπολης προς Κιλκίς: Εμείς με κόστος που θα καταβάλλουν ξεχωριστά ποι παραγωγοί μας σε εμάς θα συγκεντρώσουμε τις αιτήσεις και θα σας τις υποβάλλουμε έτοιμες μετά τους ελέγχους που θα κάνουμε. Εσείς να τις δεχθείτε και πέραν της αμοιβής του υπουργείου, ορίστε μια πρόσθετη αμοιβή μέχρι 30 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο από τους παραγωγούς μας. Όχι όμως περισσότερο και σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε να πληρώνουν οι αγρότες μας 100 και 150 ευρώ (ή και περισσότερα) για την επεξεργασία και ψηφιοποίηση των δηλώσεών τους από την ΕΑΣ Κιλκίς.
Αυτές είναι οι θέσεις των αντιμαχομένων πλευρών. Τι θα γίνει. Ούτε καν ο Πανάγαθος γνωρίζει. Που  προλάβει άλλωστε να ρίξει το βλέμμα Του…