Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020, 6:21:26 μμ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 21:40

Διαμαρτύρονται τα τρακτέρ;

Συντάκτης:

Από τον κ. Δημήτριο Βαφειάδη, ως πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα,  λάβαμε και δημοσιεύσουμε την ακόλουθη επιστολή με την οποία σχολιάζει και επικρίνει την αναφορά στον τίτλο δημοσιεύματός μας αναφορικά με την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών του ν. Κιλκίς. Ιδού τι αναφέρει:
Επειδή το σχετικό σχόλιο της εφημερίδας σας το θεωρούμε ελαφρώς προσβλητικό για τον Αγροτικό κόσμο του Κιλκίς είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια.


 Μετά από διαδοχικές συναντήσεις με το Συντονιστικό όργανο της Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις φετινές κινητοποιήσεις με διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες. (ΟΧΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΩΝ – ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ κλπ
Αλλά με ένα Συλλαλητήριο στην  AGROTICA στις 1-2-2018 με την συμβολική κάθοδο Τρακτέρ στην Θεσσαλονίκη για να κάνουμε τα εγκαίνια της Έκθεσης εμείς.- Όπως και έγινε.....
Επίσης να συναντηθούμε με την Αντιπολίτευση (σε επίπεδο Αρχηγών) και με την Κυβέρνηση σε Διυπουργική συνάντηση για να συζητήσουμε την ασφυκτικά δύσκολη θέση που έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεκινήσει επιτέλους η παραγωγική ανασυγκρότηση και συγχρόνως να πάρει ανάσες ο πιο παραγωγικός κλάδος αυτής της χώρας.
Επίσης αποφασίσαμε να προκαλέσουμε συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τον Πρωτογενή τομέα με παρόντες – ακροατές Αντιπροσώπους από την Εθνική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών.
Επειδή όμως διαμαρτυρία έστω και συμβολικά δεν κάνεις χωρίς τη σημαία σου που για εμάς είναι τα τρακτέρ μας.....
αποφασίσαμε να οργανώσουμε σημεία συνάντησης και ανταλλαγής με την συμβολική παρουσία μερικών τρακτέρ.
Οι Αγρότες του Κιλκίς καλέστηκαν με πρωτοβουλία του Α.Σ ΚΙΛΚΙΣ στα γραφεία μας 21ης Ιουνίου 48 δύο φορές πρίν ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες  για να τους δούμε και να τους ακούσουμε.
Η πρώτη ήταν στις 19-1-2018 στις 7 απογευματινή και συμμετείχαν 70 Γεωργοκτηνοτρόφοι της περιοχής και η επαναληπτική μια εβδομάδα αργότερα στις 25-1-2018 στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα όπου ήρθαν και πάλι και καταγράφηκαν ενας προς έναν.
Ολοι μαζί αποφασίσαμε Να ορίσουμε σημείο συνάντησης το συγκεκριμένο στην είσοδο της πόλης απο Θεσσαλονίκη και να μεταφέρουμε συμβολικά μερικά Τρακτέρ ..... ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
 Ετσι έχει το ιστορικό των γεγονότων και αν από κάποιους θεωρείται ταινία κωμική ή δραματική είναι  δικαίωμά τους στα πλαίσια της Δημοκρατίας!
Ολους εμάς που συμμετείχαμε και πάλι στις Διαμαρτυρίες του κλάδου μας ως εκπρόσωποι του Νομού μας........ θα μας κρίνει η Ιστορία!
ΑΓΩΝΕΣ ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ
Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν και μας συμπαραστάθηκαν στον σύντομο αλλά Δίκαιο Αγώνα μας!!!
Και δηλώνουμε ότι η φωνή μας θα ακούγεται πάντα.... Δε σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε.....
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Σ. ΚΙΛΚΙΣ
ΜΕΛΟΣ ΑΤ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Η θέση μας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Μακριά από εμάς κάθε και σκέψη ακόμα ότι σκοπός μας ήταν να υποτιμήσουμε τους αγροτικούς αγώνες ή το δίκαιο των αιτημάτων του αγροτικού μας κόσμου.  Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν πόσους ...τόνους μελάνης χρησιμοποιήσαμε για να αναδείξουμε τα προβλήματα αυτά από το αρχικό μας φύλλο μέχρι και σήμερα. Εξάλλου τα ίδια τα μέλη που πρωταγωνιστούν στους κατά καιρούς αγώνες του αγροτικού κόσμου αναγνωρίζουν με τον πλέον συγκινητικό τρόπο τη συμβολή μας σε αυτούς.
Άλλο όμως το δίκαιο των αιτημάτων κι άλλο ο τρόπος διεκδίκησης. Η φετινή  εικόνα των κινητοποιήσεων απείχε παρασάγγες από προγενέστερες αλλοτινών εποχών όπου η μαζικότητα ήταν εμφανής και δηλωτική της απόγνωσης ή της αποφασιστικότητας του αγροτικού κόσμου.
Δεν αμφισβητήσαμε τις προθέσεις των επικεφαλής του φετινού αγώνα. Αναδείξαμε τις επαφές και συνεργασίες τους, αναζητώντας τους μάλιστα  αφού στο τομέα της δημοσιότητας δεν είχαν ποτέ καλές επιδόσεις.
Για να πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους, όπως κατ' ιδίαν τα λένε οι περισσότεροι των αγροτοσυνδικαλιστών:
Ενώ πανθομολογείται η όξυνση των προβλημάτων, φέτος βγήκαν στους δρόμους ελάχιστοι. Μπορεί σε μια δυο συνελεύσεις να συμμετείχαν λίγες δεκάδες αλλά η δημόσια συμμετοχή υπήρξε πενιχρή. Και αυτή η διαπίστωση γεννά ερωτηματικά κατά πόσον η διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι εφικτή με τις ...επετειακές κινητοποιήσεις του χειμώνα "με τα τρακτέρ στους δρόμους".
Όταν φέτος η δημόσια εικόνα ήταν "μόνο τα τρακτέρ στους δρόμους".
Κι αν αυτή υπήρξε μια απογοητευτική εικόνα, ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα του διχασμού των αγροτών. Με αδυναμία συντονισμού ώστε να χρειάζονται τρεις και τέσσερις επιτροπές αγώνα να ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό, ασχέτως αν αυτές οι συναντήσεις σπάνια αποδίδουν καρπούς.
Μπορεί λοιπόν να ηχούν ηρωικά όσα περί "κανείς αγώνας χαμένος, χαμένοι οι αγώνες που δεν δόθηκαν" αλλά η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί αγώνες που θα αποδίδουν καρπούς. Χωρίς επίκληση ηρωικών ιαχών που απλώς επικαλύπτουν την αδυναμία ενός τυραννισμένου χώρου να βρει ανταπόκριση στα βάσανά του.
Συμπερασματικά: Ο προκλητικός τίτλος του δημοσιεύματός μας που ενόχλησε την επιτροπή αγώνα και τον κ. Βαφειάδη,  σε αυτό ακριβώς αποσκοπούσε: να προβληματίσει για την παραπέρα πορεία του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος. Και σε καμιά περίπτωση να αμφισβητήσει την αγωνιστική διάθεση των μελών της επιτροπής.
Ποιες μπορεί να είναι οι μορφές αγώνα που δύνανται να αποδώσουν καρπούς αν οι παραδοσιακές αποδεικνύονται ατελέσφορες  επαφίεται στους ίδιους να τις αναζητήσουν.
Εμείς επειδή με τον χώρο αυτό έχουμε βιωματική σχέση εκφράσαμε την αγωνία μας. Και δεσμευόμαστε σύντομα να επανέλθουμε ιχνηλατώντας κάποιες από διαφορετικές μορφές πίεσης και διεκδίκησης των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.
Με εξαιρετική εκτίμηση
Για ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΠΡΩΙΝΗ
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης