Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:39:21 μμ
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 00:07

Διατρητή από το καρτέλ η "ελεύθερη αγορά"

Τη δεκαετία του '90 και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν "απελευθερώθηκε" η αγορά δεν άργησε να συμπτυχθεί το καρτέλ γάλακτος που τόσο ακριβά πλήρωσε η κτηνοτροφία του ν. Κιλκίς. Τέσσερις - πέντε εταιρείες μεταποίησης γάλακτος "μοίρασαν" σε ζώνες επιρροής το νομό, η κάθε μια δεν έμπαινε στα "χωράφια" της άλλης και επέβαλαν σταδιακά την καθήλωση των τιμών και από τα μέσα της δεκαετίας την "εξυγίανση της ζώνης γάλακτος"

 

Με πρόσχημα το υψηλό μικροβιακό φορτίο εξώθησαν σε έξοδο από την αγορά τους μικρούς κτηνοτρόφους και όλα ετούτα υπό τα απαθή βλέμματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας που αμέριμνες υποτονθόριζαν τα περί ελεύθερης αγοράς κάθε φορά που οι οιμωγές των πληττόμενων κτηνοτρόφων έφταναν μέχρι τους τηλεοπτικούς δέκτες ή σπανιότερα το βήμα της Βουλής.
Για να ανακαλύψουν ότι όντως στήθηκε καρτέλ στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, όταν έγινε γνωστή η αστυνομική πτυχή του όλου σκανδάλου με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνάντησης μεγαλοστελεχών των εταιρειών ση Λάρισα, όπου καθόρισαν τους όρους του παιχνιδιού και τις λεπτομέρειες της σύμπηξης του καρτέλ. Ακολούθησε μέγας θόρυβος από τους δήθεν έκπληκτους, αλλά επί της ουσίας ουδέν.
Κάπως έτσι αφανίστηκε η αγελαδοτροφία και μειώθηκε δραστικά η αιγοπροβατοτροφία στο Ν. Κιλκίς, όπως και σε όλη την χώρα. Είναι αμέτρητα άλλωστε τα ρεπορτάζ των εφημερίδων μας με πλέον χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο των ΕΙΔΗΣΕΩΝ, φθινόπωρο του 1992, όταν καταγγείλαμε τη σύμπηξη καρτέλ στην αγελαδοτροφία του νομού από συγκεκριμένες εταιρείες, μερικές εκ των οποίων βρίσκονται εν ζωή, ενώ άλλες απορροφήθηκαν από ομοειδείς τους.

 

Νέες μορφές καρτέλ
Οι καιροί όμως άλλαξαν. Και επέβαλαν και νέα ήθη. Εδώ και ένα χρόνο οι κτηνοτρόφοι "ουρλιάζουν" ότι οδηγούνται στο περιθώριο. Καταγγέλλουν ότι συντρίβονται οι εκμεταλλεύσεις τους από την "ελεύθερη αγορά" και τους κανόνες που επιβάλλουν μονομερώς οι ισχυροί. Με ανεξέλεγκτες εισαγωγές, συμπίεση των τιμών έως ασφυξίας των παραγωγών, μην εφαρμογή του ελάχιστου αιτήματαος των παραγωγών περί "ισοζυγίου γάλακτος" ....
Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέριμνη, ανακαλύπτει διά στόματος Αποστόλου (δηλώσεις στο Κιλκίς) ότι περισσεύει το γάλα εν Ελλάδι τουλάχιστον εκείνο που προορίζεται για την φέτα, και απομένει η λόγω κεκτημένης συνήθειας βαθέως κοιμώμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού για να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους.
Τους τελευταίους μήνες μάλιστα οι εταιρείες μεταποίησης αναβάθμισαν τους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς" στο γάλα. Από τις αρχές καλοκαιριού οι παραγωγοί διαπίστωσαν ότι οι εταιρείες κρατούσαν εφεκτική στάση απέναντί τους. Κι αντί να τους προσεγγίσουν, όπως έπρατταν κάθε Ιούνιο, για να συμφωνήσουν την τιμή της ερχόμενης γαλακτοκομικής περιόδου, εξαφανίστηκαν.
Και δεν επρόκειτο για έλλειμμα αβρότητας. Η κατάσταση παγιώθηκε με τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος όπου οι εταιρείες μεταποίησης προμηθεύονται το γάλα που χρειάζονται όχι απευθείας από τους παραγωγούς, αλλά από ελάχιστες εταιρείες του χώρου (συνήθως τυροκομικές) που ειδικεύονται πλέον στη συλλογή του γάλακτος από τους παραγωγούς, εξελισσόμενες πλέον και σε εταιρείες εμπορίου του γάλακτος
Τούτο σημαίνει πως ανάμεσα σε παραγωγό και μεταποιητή έχει προστεθεί ενδιάμεσος κρίκος, κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης της τιμής έχει απολεσθεί, οι εταιρείες μεταποίησης κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους απαλλαγμένες από τους ...ενοχλητικούς παραγωγούς, οι τυράδες απέκτησαν και εμπορικό τμήμα καθώς αυτοί, ως ενδιάμεσοι, ελέγχουν τις τιμές και όλοι πλην κτηνοτρόφων είναι ευχαριστημένοι.
Προς δόξαν της ελεύθερης και ανοιχτής αγοράς. Το οποίο καρτέλ γάλακτος στην πατρίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, θα είχε εξαρθρωθεί από την πρώτο μήνα που θα εμφανιζόταν στην αγορά, αλλά εν Ελλάδι δοξάζεται επί δεξιών, κεντροδεξιών, κεντροαριστερών και εσχάτως αριστερών κυβερνήσεων.