Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 6:42:23 πμ
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 22:07

Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης: Κατηγοριοποίηση Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων

Η απόφαση του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνδέσει τις ενισχύσεις των Κτηνοτρόφων με τους επιλέξιμους βοσκοτόπους, δείχνει ότι πολλά πράγματα δεν πηγαίνουν καλά σε αυτό το τόσο σημαντικό για την χώρα  Υπουργείο.


Τα στελέχη του Υπ.Α.Α.Τ. αλλά και ο πολιτικός παράγοντας απέδειξε ότι δεν έχει στοιχειώδεις γνώσεις, Βοσκοικανότητας, Βοσκοφόρτωσης, Υπολογισμού Βοσκοφόρτωσης, τις απαιτήσεις των ζώων που εκτρέφονται στην χώρα μας για βοσκήσιμη ύλη - Ζωοτροφές, την παραγωγή της βοσκήσιμης ύλης από τους επιλέξιμους Βοσκοτόπους, των Δασών της χώρας, και εάν η Κτηνοτροφία μας είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της σταβλισμένη ή όχι.
Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα και διαπιστώνουμε από την εμπειρία  αλλά και από την αρθρογραφία  συναδέλφων, ότι ο τρόπος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, διευκολύνει τους  παλιούς δικαιούχους των κοινοτικών ενισχύσεων, αδικεί τους αγρότες της ενδιάμεσης περιόδου που δεν ξεκίνησαν με ιστορικά δικαιώματα, και ταυτόχρονα δεν κατατάσσονται στους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι είναι όλοι αυτοί που έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τις εκμεταλλεύσεις τους την τελευταία δεκαετία, και οι οποίοι όχι μόνο δεν κατοχυρώνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα αλλά μένουν και εκτός της νέας κατανομής.
Μία δεύτερη ομάδα αγροτών που αδικείται από την νέα κατανομή των δικαιωμάτων είναι εκείνοι οι οποίοι απέκτησαν δικαιώματα από μεταβιβάσεις μετά το 2014.  
Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι για ποιο λόγο το Υπ.Α.Α.Τ. έμπλεξε το ίδιο, τις Περιφέρειες και τους Αγρότες σε μία τέτοια διαδικασία, για την οποία δεν γνωρίζει τίποτα, η απάντηση μάλλον είναι απλή, ή άγνοια ή για να προκληθεί αναστάτωση και να περάσουν μέτρα όπως η φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών, οι συνέπειες των οποίων θα φανούν τα επόμενα χρόνια και  θα  είναι  δυσάρεστες για τους αγρότες.
Ποια είναι η λύση;
Μία από τις λύσεις, προκειμένου να μην αδικηθεί κανείς με βάση την λογική,  είναι η κατηγοριοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων βάση αντικειμενικών κριτηρίων τα οποία είναι αποδεκτά από όλους.
Ποια είναι αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια;
Με βάση την απόφαση 169653 που δημοσιεύθηκε στις 9.6.2011 στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προσδιορίζεται η ετήσια απασχόληση στην αγροτική εκμετάλλευση.
Ως απασχόληση στην Αγροτική εκμετάλλευση νοείται η εργασία που προσφέρεται από φυσικό πρόσωπο στην Γεωργική εκμετάλλευση, για την επίτευξη οικονομικού αποτελέσματος, και μπορεί να είναι χειρωνακτικής ή διοικητικής ή διαχειριστικής φύσεως ή με χρήση μηχανημάτων.
Για την μέτρηση της εργασίας χρησιμοποιείται η μονάδα ανθρώπινης εργασίας (Μ.Α.Ε.) η οποία ορίζεται ως η εργασία που προσφέρεται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης από φυσικό πρόσωπο στην γεωργική εκμετάλλευση κατά την διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους και αντιστοιχεί  σε απασχόληση 1750 ωρών.
Ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση προσδιορίζεται από το σύνολο των επιμέρους ωρών εργασίας οι οποίες προκύπτουν από τις δηλωθείσες εκτάσεις και ζώα, επί τον αντίστοιχο δείκτη ωρών εργασίας ανά στρέμμα καλλιέργειας ή ανά κεφαλή ζώου ή είδος εκτροφής. Στην περίπτωση που έχουμε απασχόληση και εκτός της αγροτικής εκμετάλλευσης, τότε εκτός του ετήσιου  χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση υπολογίζεται και ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης εκτός της αγροτικής εκμετάλλευσης. Το άθροισμα αυτό αποτελεί τον ετήσιο συνολικό χρόνο απασχόλησης, επί του οποίου υπολογίζεται το ποσοστό της αγροτικής δραστηριότητας.
Με κριτήριο λοιπόν τις μονάδες ανθρώπινης εργασίας θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε μία από τις παρακάτω πέντε κατηγορίες.
Α.Α    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ    ΜΑΕ
1.      ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ
(ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ)                  >1 ΜΑΕ/ΕΤΟΣ
2.      ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ Γ.Ε.                 0,5<ΜΑΕ<0,99
3.      ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ή ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ Γ.Ε.        0,2<ΜΑΕ<0,49
4.      ΕΤΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ/ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΙ           ΜΑΕ < 0,19
5.      Γ.Ε. ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ                 ΜΑΕ ≥ 0,5

Εκτός από την κατηγοριοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων βάση αντικειμενικών κριτηρίων, θα πρέπει σύντομα να εισαχθούν στην συζήτηση για την αγροτική ανάπτυξη και τα κριτήρια μέτρησης της οικονομικής βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων προκειμένου να ασκείται σοβαρή εθνική αγροτική πολιτική, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να είναι : 1.Το Γεωργικό Οικογενειακό εισόδημα ανά πλήρως απασχολούμενο μέλος της οικογένειας στην Γεωργία. 2.Η χρησιμοποιούμενη οικογενειακή εργασία στην γεωργική εκμετάλλευση, μετρούμενη σε ΜΑΕ.
Οι δείκτες οι οποίοι θα πρέπει να υπολογίζονται για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα μπορούσαν να είναι : 1.Ο δείκτης βιωσιμότητας γεωργικής εκμετάλλευσης (%). 2.Ο δείκτης βιωσιμότητας του Αγροτικού Νοικοκυριού (%).
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια και δείκτες θα γνωρίζει ο καθένας αν αυτό που κάνει στην Γεωργία, είναι βιώσιμο ή όχι , αν πρέπει να συνεχίσει ή να εγκαταλείψει, και θα μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του μέσα από λογικές διαδικασίες.
Ολοκληρώνοντας,  να τονίσουμε ότι η απουσία σοβαρής εθνικής αγροτικής πολιτικής για πολλά έτη, είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε κάθε χρόνο σαν χώρα ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα σε αγροτικά προϊόντα,  είδη διατροφής, σε ζωοτροφές, σε αγροτικά εφόδια, και την έξοδο από το επάγγελμα πολλών αγροτών. Οι λύσεις και στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει να αναζητηθούν, στην  μείωση της φορολογίας σε ποσοστό ανάλογο με τις γειτονικές  μας χώρες, στην ευκολία αδειοδότησης των Αγροτικών εγκαταστάσεων, στην αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος από Αναδιανεμητικό σε Κεφαλαιοποιητικό, στην άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τεχνικών έργων στην γεωργία, στην εφαρμογή πολιτικών που ενισχύουν την παραγωγή, την έρευνα, την καινοτομία, και την διαφοροποίηση των προϊόντων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην συνεργασία, ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών, στην συγκράτηση των ομβρίων υδάτων για χρήση στην γεωργία,  στον παραγωγικό σχεδιασμό βάση των δυνατοτήτων, των περιορισμών, και των αναγκών της χώρας, και όλα αυτά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώτα από όλα για το καλό των ίδιων των αγροτών και  της χώρας.
Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης, Γεωπόνος ΑΠΘ,ΜΒΑ, Μ.Sc
Μυτιλήνης 67, Πολίχνη – Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 6944324715 – 2310587254
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Skype: dmtriantafyllidis