Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 9:16:14 μμ
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 21:02

Εξαιρετική ήταν η χρονιά για το κρασί Γουμένισσας

Πολύ καλή έως εξαιρετική είναι η φετινή εσοδεία από τους αμπελουργούς και τους oινοποιούς της Γουμένισσας και του νομού Κιλκίς από άποψη ποιότητας. Το κρασί που στην ετικέτα του θα γράφει 2015 θα μπορείτε να το εμπιστευθείτε και να το αγοράσετε ως ένα εξαιρετικό κρασί.


Μπορεί η ποσότητα των σταφυλιών για όλες τις ποικιλίες να ήταν φέτος μειωμένη κατά 30% περίπου, αλλά τουλάχιστον η φύση ανταπέδωσε με την ποιότητα του προϊόντος. Στη μείωση της ποσότητας συνέβαλαν οι πολλές βροχές της Ανοιξης, που επηρέασαν την ανθοφορία στους αμπελώνες, και η παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού.
Για τις τοπικές ποικιλίες, Νεγκόσκα και Ξινόμαυρο, οι αμπελουργοί πρόλαβαν οριακά τον τρύγο, με τις βροχές του φθινοπώρου να απαιτούν γρήγορη συγκομιδή.
Το ήπιο καλοκαίρι με αραιή βροχόπτωση οδήγησε σε πλήρη ωρίμανση των περισσότερων ποικιλιών, που έδωσαν αρωματικά λευκά κρασιά με πλούσιο σώμα και ερυθρά κρασιά με μέτρια αλκοόλη και έντονο χρώμα.
Δύο αξιοσημείωτα δεδομένα της φετινής χρονιάς, που επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Οίνων, είναι ότι ενώ γενικά οι τιμές παρέμειναν σταθερές (0,20 ευρώ έως 0,30 ευρώ στα παραγωγικά αμπέλια και 0,30 ευρώ έως 0,60 ευρώ για τις ελεγχόμενες ποικιλίες), το Ασύρτικο στη Σαντορίνη έσπασε κάθε φαντασία με 2,5 ευρώ/κιλό, τιμή από τις πιο ακριβές σε παγκόσμιο επίπεδο.