Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 12:29:27 πμ
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2011 19:48

Ενοικιάζονται εκτάσεις με πέτρες και βοσκές απρόσιτες σε κοπάδια

agoni-gi
Άνθρακες ο θησαυρός, τουλάχιστον για εκείνους τους αγρότες που θα τον αναζητήσουν στις εκτάσεις που νοικιάζει εσχάτως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.
Οι εκτάσεις που μοιράζονται στο Κιλκίς είναι επιεικώς ακατάλληλες δια πάσα χρήση, εκτός κι αν όσοι τις νοικιάσουν απλά επιδιώξουν να διευθετήσουν την τυπική γραφειοκρατία των κοινοτικών δικαιωμάτων.
Πρόκειται για τις εκτάσεις σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, που ανακοίνωσε ότι ενοικιάζονται ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης σε άνεργους, πτυχιούχους γεωργικών σχολών κ.ο.κ έναντι 5 ευρώ/ στρέμμα προκειμένου να αξιοποιηθεί η αδρανούσα γη και να ενισχυθούν ομάδες πληθυσμού στον πρωτογενή τομέα.
Επιστρατεύτηκαν λοιπόν οι δορυφόροι για να αναζητηθούν οι δημόσιες γαίες προς διανομή και στη συνέχεια κλήθηκαν να αποφανθούν ως προς την καταλληλότητά τους οι αρμόδιες κατά νομό υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα αποτελέσματα της έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας Κιλκίς υπήρξαν απογοητευτικά. Έγινε αυτοψία σε 1450 στρέμματα κιλκισιακής γης , στα «στίγματα» που υποδείχτηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για ακατάλληλες προς καλλιέργεια εκτάσεις.
Ειδικότερα από τα 1450 στρέμματα τα 870 είναι υποτίθεται χωράφια προς γεωργική χρήση αλλά είναι γεμάτα πέτρες και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν εκδηλωθεί το παραμικρό ενδιαφέρον.
Περισσότερα από 430 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως βοσκήσιμες εκτάσεις και θα ήταν πράγματι, αν υπήρχε η δυνατότητα προσέγγισης κτηνοτρόφων και κοπαδιών σε αυτές. Χωρίς πρόσβαση λοιπόν οι εκτάσεις αυτές μόνο λογιστική υπηρεσία δύνανται να προσφέρουν σε κτηνοτρόφους προκειμένου να «δικαιολογήσουν» το ζωικό τους κεφάλαιο ως προς τα κοινοτικά δικαιώματα (επιδοτήσεις).
Βεβαίως η διαδικασία αξιολόγησης των εκτάσεων προς διανομή συνεχίζεται. Και υπάρχουν περί τα 1500 ακόμη «στίγματα»  όπερ σημαίνει μερικές χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης. Αλλά στην αντιπεριφέρεια Κιλκίς δε είναι πολλοί όσοι εκτιμούν ότι μεταξύ αυτών των εκτάσεων θα βρεθούν γόνιμα χωράφια και βοσκές προσβάσιμες ώστε να δικαιολογούνται  οι μεγαλόστομες διακηρύξεις του υπουργείου περί αξιοποίησης των δημόσιων γαιών.
Να σημειωθεί ότι στη προς διανομή δημόσια γη δεν συγκαταλέγονται τα περίπου 31.000 στρέμματα των κοινόχρηστων – γόνιμων εκτάσεων που κάθε χρόνο ενοικιάζονται με ευθύνη των δήμων σε ακτήμονες του νομού.