Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:33:14 πμ
Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 21:55

Ενστάσεις μέχρι 18 Ιανουαρίου με άδηλη έκβαση

Το «μπάχαλο» με τα προσωρινά δικαιώματα οδηγεί χιλιάδες παραγωγούς και του ν. Κιλκίς στις «πύλες» όπου υπέβαλαν τις δηλώσεις τους για να υποβάλλουν αυτήν την φορά ενστάσεις. Παρότι η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΟΕΚΕΠΕ εκδόθηκε εντός του  Δεκεμβρίου, το σύστημα αποδείχτηκε προβληματικό άλλη μια φορά και ουσιαστικά ξεκίνησε η λειτουργία του από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου με την προθεσμία να εκπνέει στις 18 Ιανουαρίου.


Εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό δικαιούχων  θα σπεύσει στις «πύλες» για να υποβάλλει ένσταση καθώς τα λάθη ήταν πολλά. Και όπου είναι σχετικά διαχειρίσιμα (αβλεψίες κλπ) η εκδίκασή τους θα είναι εύκολη και εντός των προθεσμιών. Ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παραγωγών όπου τα δικαιώματά συναρτώνται  όχι απλά από τον αριθμό των στρεμμάτων ξηρικών κυρίως καλλιεργειών, αλλά με ζωική και φυτική παραγωγή που συναρτάται και με άλλες παραμέτρους (π.χ. βοσκοτόπια). Εκεί σημειώθηκαν «τέρατα και σημεία» κατά την έκδοση των προσωρινών δικαιωμάτων με πραγματικούς παραγωγούς να υφίστανται αδικαιολόγητη μείωση των δικαιωμάτων τους, ενώ στον αντίποδα επιμερίστηκαν βοσκοτόπια σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν «ούτε μια κότα» κατά την έκφραση αγροτοσυνδικαλιστή του νομού που γνωρίζει σε βάθος την κατάσταση.
Ένα ερώτημα είναι αν η προθεσμία της 18ης Ιανουαρίου επαρκεί για να υποδεχθεί το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ τις χιλιάδες ενστάσεις. Κι ένα δεύτερο πότε και με ποια έκβαση θα εκδοθούν τα τελικά δικαιώματα.

 

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ενστάσεις
Ενημερώνουμε τους δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων ότι έπειτα από την έκδοση προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτημάτων αναθεώρησης της ατομικής πράξης προσδιορισμού των προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2015.
Καλούνται όλοι όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη, διαφορές ή νέα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό των οριστικών δικαιωμάτων, να υποβάλλουν αίτηση αναθεώρησης της ατομικής πράξης προσδιορισμού των προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2015 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά τους για διόρθωση της πράξης.
Να σημειωθεί ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων αναθεώρησης για το έτος ενίσχυσης 2015 ορίζεται ένας ημερολογιακός μήνας από τη δημοσίευση της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήτοι η 18η Ιανουαρίου 2016.
Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν αναθεώρηση για τις εξής περιπτώσεις:
Τροποποίηση και επικαιροποίηση στα ατομικά στοιχεία του δικαιούχου.
Αλλαγή του υπολογισμού της αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης λόγω δικαίωσης ένστασης ή οριστικής δικαστικής απόφασης μετά την 15η Μαΐου 2014.