Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020, 12:22:41 μμ
Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 14:10

Φάρμα Κουκάκη: Μία γαλακτοκομική επιχείρηση που τιμά τον τόπο μας

Συντάκτης:

Ρεπορτάζ: Θεόδωρου Ε. Παυλίδη
Όποτε ήταν να αγοράσω γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα γάλα, αναρωτιόμουν γιατί οι τιμές Κουκάκη ήταν υψηλότερες των τιμών των άλλων γαλακτοκομικών εταιριών.
Προχθές, από μία επίσκεψη που έκανα στις εγκαταστάσεις της Φάρμας Κουκάκη στους Κάτω Αποστόλους Κιλκίς, μου λύθηκε η απορία.


Ο άνθρωπος δεν παίζεται. Και μιλώ για τον Θανάση Κουκάκη, την ψυχή της επιχείρησης, ο οποίος παρέλαβε από τον πατέρα του μία οικογενειακή εκμετάλλευση παραδοσιακής τυροκομίας και την ανύψωσε σε πρότυπη μονάδα γαλακτοβιομηχανίας με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Ομολογώ ότι για άλλο λόγο πήγα με την σύζυγό μου και την αδελφή της στην ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ, αλλά επ’ ευκαιρία της επίσκεψης, ο ιδιοκτήτης της, είχε την καλοσύνη να μας ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και να μας εξηγήσει τις διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων της.
Είναι εντυπωσιακό. Και μόνο η θέα των αναρίθμητων και πολύπλοκων μηχανημάτων επεξεργασίας και συσκευασίας των προϊόντων γάλακτος, δεν σου επιτρέπει να αμφισβητήσεις τις εξηγήσεις που σου δίνει ο ξεναγός σου.
Κατ 'αρχήν, δεν περνάς στο εσωτερικό της Επιχείρησης, αν προηγουμένως δεν ντυθείς ......γιατρός!!! (Άσπρη μπλούζα, καλύμματα υποδημάτων, κάλυμμα κεφαλής κλπ)
Από την άλλη μεριά, δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιληφθείς ότι εκεί γίνεται υπεύθυνη και σοβαρή δουλειά. Κάθε χώρος έχει τα δικά του μηχανήματα, κάθε τμήμα έχει την δική του θερμοκρασία.
Όλα γίνονται αυτόματα. Από την ώρα που φτάνει το γάλα στα ντεπόζιτα της επιχείρησης, μέχρι την ώρα που βγαίνει από την εξώπορτα του εργοστασίου μορφοποιημένο σε προϊόν. (Διάφορες ποικιλίες γάλακτος, γιαούρτια κλπ) .Σε κανένα στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, δεν ακουμπάει το γάλα και τα παράγωγά του ανθρώπινο χέρι.
Και οι έλεγχοι, έλεγχοι. Στο πλήρως εξοπλισμένο μικροβιολογικό εργαστήριο, μετρώνται τα πάντα. Ελέγχονται τα πάντα. Κι αν υπάρξει υποψία προβλήματος, πετιέται ανενδοίαστα όλο το προϊόν.
Μιλάμε για ασφάλεια ανάλωσης. Μιλάμε για καθαριότητα που μαζί με την γνησιότητα του προϊόντος, διασφαλίζουν την π ο ι ό τ η τ α.
- ''Αν κάτι διακρίνει την επιχείρησή μας, μας λέει με περηφάνια ο ιδιοκτήτης της, είναι η εμμονή μας, είναι το πάθος μας, είναι το μεράκι μας για την ποιότητα''. Και κούνησα συγκαταβατικά το κεφάλι μου σαν να του έλεγα ότι ''τώρα κατάλαβα γιατί τα προϊόντα Φάρμας Κουκάκη, είναι κατά τι ακριβότερα από τα όμοια προϊόντα της αγοράς''.
Η σημερινή Επιχείρηση, είναι μετεξέλιξη κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης που την ξεκίνησε ο......προπάππος Κουκάκης, που ήρθε με λίγα πρόβατα από το Ντολούκιοι (Doluköy) της Ανατ. Θράκης κατά την Ανταλλαγή (1923).Κληρονόμοι του σε ευθεία γραμμή,(πάππος-πατέρας-γιός) συνεχίζοντας την κτηνοτροφία, επεκτάθηκαν στην τυροκομία αρχέγονης μορφής και σιγά σιγά η επιχείρηση έλαβε τα φοβερά σημερινά της χαρακτηριστικά που άνετα ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις όχι μόνον του εγχώριου ανταγωνισμού.
Λεκτέο όμως και τούτο. Μάστορας του σύγχρονου επιχειρείν, ενδεικτικό της προοδευτικότητας του ανθρώπου, ο Θανάσης Κουκάκης δεν στάθηκε μόνο στο γάλα. Επέκτεινε τις δραστηριότητες της επιχείρησης και στον τομέα παραγωγής και εμπορίας φυσικών χυμών φρούτων 100%.΄Ηδη τα σχετικά προϊόντα προωθούνται με μεγάλη επιτυχία στην ελληνική και όχι μόνον, αγορά.
Εκτός από ποιότητα των προϊόντων, ο επισκέπτης εύκολα αντιλαμβάνεται ότι σημαντικό ρόλο στην πρόοδο και επιτυχία της Επιχείρησης, αποτελεί η αγαθή σχέση εργαζομένου-εργοδότη.
Στην επαφή μας με τους εργαζομένους καθ’ όλη την διάρκεια της ξενάγησης (κοντά μιάμιση ώρα),φανερή ήταν η αμοιβαία σχέση εκτίμησης και σεβασμού εργαζομένων-εργοδοσίας. Ο μεν εργοδότης τους γνώριζε όλους προσωπικά και τους καλημέριζε με τα μικρά τους ονόματα, εκείνοι δε με τον τρόπο τους, έδειχναν την εκτίμηση και το σεβασμό τους προς το πρόσωπό του.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνω και πάλι ότι η επίσκεψή μου στην Φάρμα Κουκάκη, δεν είχε στόχο την σύνταξη κάποιου ρεπορτάζ. Απλά προέκυψε. Σκοπός δε του παρόντος κειμένου, δεν είναι η προβολή κάποιου ......γιαουρτιού.!
Αν κάτι αξίζει να επισημάνω από την εμπειρία της επίσκεψης είναι:
α) Ότι η Επιχείρηση κινείται στα πλαίσια του νόμου, του υγιούς ανταγωνισμού και του άψογου επαγγελματισμού.
β) Ότι η Επιχείρηση δίνει δουλειά στους κατοίκους της περιοχής.
γ) Ότι η Επιχείρηση αγοράζοντας το γάλα ενισχύει τους κτηνοτρόφους και την εθνική οικονομία στο σύνολό της.
Και κάτι ακόμη. Ο Θανάσης Κουκάκης σαν πρόσωπο και σαν επιχειρηματίας, συνεχίζει την θαυμαστή παράδοση των χορηγών της κλασικής ελληνικής αρχαιότητος, ενισχύοντας οικονομικά κάθε τοπική πρωτοβουλία ανάδειξης έργων που αφορούν τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης.