Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, 7:30:10 μμ
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 23:38

“Φως, περισσότερο φως” στις εκμισθώσεις κοινόχρηστων εκτάσεων

Συντάκτης:

Κοντά 20.000 στρέμματα είναι τα κοινόχρηστα του δημοσίου που μέχρι την ισχύ του νέου νόμου 4061, καλλιεργούνταν τα τελευταία χρόνια με σιωπηρή ανανέωση των συμβάσεων - παραχωρήσεων που είχαν συναφθεί από το 2012 ακόμα.
Κατά καιρούς γράψαμε και στηλιτεύσαμε την ανανέωση των συμβάσεων αυτών καθώς σημαντικές εκτάσεις, κυρίως στην εύφορη πεδιάδα της Παιονίας, καλλιεργούνταν έναντι πινακίου φακής, ακόμα και με μίσθωμα 5 ευρώ/ στρέμμα από καλλιεργητές άλλων νομών. Και μάλιστα οι παραχωρήσεις αφορούσαν σε εκατοντάδες στρέμματα!


Επίσης ένα από τα θέματα που ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες ήταν ο τρόπος που γίνονταν οι δημοπρασίες. Κάθε ενδιαφερόμενος έπρεπε να συντάξει με ίδιο κόστος τοπογραφικό διάγραμμα με την εν λόγω κοινόχρηστη έκταση και στη συνέχεια διενεργούνταν διαγωνισμός όπου όμως μπορούσε οποιοδήποτε να "χτυπήσει" την τιμή και η έκταση να κατακυρωθεί σε "ξένα χέρια".
Υπενθυμίζουμε ότι και εταιρείες ακόμα που καμιά σχέση δεν έχουν με την αγροτική παραγωγή συμμετείχαν σε παρόμοιους διαγωνισμούς και αναδείχτηκαν ανάδοχοι, στερώντας εκτάσεις από αγρότες των τοπικών κοινωνιών.
Υπενθυμίζουμε σχετική διαμαρτυρία του αγροτοσυνεταιριστή - συνδικαλιστή Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη από παρόμοιους διαγωνισμούς σε χωριά των Κρουσίων.
Ο νέος νόμος 4061 με όλες τις αδυναμίες του - δεν προβλέπεται ανώτατο όριο τιμής, ούτε κατά προτεραιότητα κάλυψη αναγκών τοπικών αγροτών- ήρθε να διορθώσει κάποιες από τις αδυναμίες του παλιού καθεστώτος, ορίζοντας μάλιστα την 30η Οκτωβρίου ως ημερομηνία λήξης όλων των μέχρι τώρα συναφθεισών συμβάσεων παραχώρησης.
Η Π.Ε. Κιλκίς ενόψει της αναταραχής που δημιουργήθηκε από το έλλειμμα ενημέρωσης περί τις πρόνοιες του νέου νόμου αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να οργανώσει ενημερωτικές ημερίδες στον Ευρωπό (10 Δεκέμβρη) και στο Πολύκαστρο (11 Δεκέμβρη) ώστε να ενημερωθούν υπεύθυνα οι ενδιαφερόμενοι αγρότες.

Η πρόσφατη δήλωση του πρώην βουλευτή και υπουργού Κώστα Κιλτίδη περί ισχύος του νέου νόμου 4061 από τη νέα καλλιεργητική περίοδο ως προκύπτουσα από τις επαφές του με την ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς, εφόσον επαληθευτεί εν τοις πράγμασι, μέλλει να αποδειχθεί η τύχη των μέχρι τώρα παρατεινόμενων συμβάσεων παραχώρησης του παρελθόντος, ενώ με τις πρόνοιες του νέου νόμου διενεργήθηκαν ήδη διαγωνισμοί σε κάποια χωριά.
Στο θολό αυτό τοπίο αναμένεται με ενδιαφέρον η παρέμβαση της αρμόδια υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς την προσεχή εβδομάδα σε Ευρωπό και Πολύκαστρο.
Οι απαντήσεις που θα δοθούν στις απορίες των αγροτών θα κρίνουν εν πολλοίς αν θα επικρατήσει ηρεμία στον αγροτικό κόσμο ή η μέχρι τώρα ανησυχία του θα αναβαθμιστεί σε έντονη διαμαρτυρία.
Ίδωμεν.