Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:55:28 πμ
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 21:49

Φτάνει πια η κερδοσκοπία. Επιλέξτε αγνά - ελληνικά

agoroktinotrofoi_kilkis


«…Να σταματήσει τώρα το όργιο κερδοσκοπίας που εξακολουθεί να συμβαίνει σήμερα, να μεγαλώνει η τεράστια διαφορά στην ψαλίδα που υπάρχει από τον παραγωγό ως το ράφι των προϊόντων. Όταν το σιτάρι πωλείται 0,15 ευρώ το κιλό και το ψωμί κοστίζει στον καταναλωτή 2,29 ευρώ (1543% διαφορά). Πως είναι δυνατόν ο παραγωγός – κτηνοτρόφος να πουλάει τα αμνοερίφια του 3,50 ευρώ και ο Έλληνας καταναλωτής να το αγοράζει 11 ευρώ;  Και πως είναι δυνατό να πουλάει ο παραγωγός το αγελαδινό γάλα 0,35 ευρώ και στο ράφι να φτάνει το 1,60 ευρώ…»

Αυτήν την φορά οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού δεν έκλεισαν δρόμους. Τα αυτιά του «κουφού» νεοελληνικού κράτους θέλουν να ανοίξουν με τις φωνές και κυρίως με την πράξη τους. Από το πρωί της Δευτέρας παρατάχθηκαν με λίγα τρακτέρ στον γνωστό κόμβο – στην είσοδο έξοδο από και προς Θεσσαλονίκη- και διανέμουν γάλα και αυγά από μονάδες του νομού, προσφορά των κτηνοτρόφων προς τους καταναλωτές. Εφαρμόζουν δηλαδή την απόφαση που έλαβαν στη διοίκηση πριν δυο εβδομάδες όταν απόκρουσαν την ιδέα να καταλάβουν δρόμους, επιλέγοντας το διάλογο με τους καταναλωτές με την προτροπή προς αυτούς, όπως γράφουν σε ένα από τα πανό που ανάρτησαν: «Προτιμάτε ντόπια αγροτικά προϊόντα, χωρίς διοξίνες»
Και σήμερα θα είναι στον κόμβο, χωρίς να αποκλείεται κάποια στιγμή να λάβει ο αγώνας τους δυναμικότερες μορφές. Εξάλλου ο διάλογος που θα έχουν την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη θα δείξει πολλά.
Κι αν με τη στάση τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι του συλλόγου «Το Κιλκίς»  δείχνουν το μέτρο της ευθύνης, η καταγγελία τους περιγράφει χωρίς καμιά έκπτωση τα δεινά που υφίστανται από μια αγορά υπόδουλη στα καρτέλ και μια φοβική πολιτεία που παρακολουθεί αδρανής και άρα πριμοδοτεί τα καρτέλ με την αδράνειά της.
Ιδού τι αναφέρουν στο μήνυμά τους προς τους πολίτες- καταναλωτές:
«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε στους δρόμους για να ενημερώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε.
Δεν ζητούμε ούτε ένα ευρώ έκτακτη ενίσχυση ούτε ένα ευρώ περισσότερο επιδότηση. Ζητούμε μόνο να πληρώνεται ο κόπος και ο μόχθος μας ως αγροτοκτηνοτρόφοι.
Απαιτούμε από την πολιτεία επιτέλους να λειτουργήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιτέλους να σπάσουν τα καρτέλ που λυμαίνονται χρόνια τώρα την αγορά και δεν βλέπουμε καμία κίνηση προς την εξάλειψη τους παρά μόνο βλέπουμε την περαιτέρω εξαθλίωση των παραγωγών αλλά και τους καταναλωτές να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Να σταματήσει τώρα το όργιο κερδοσκοπίας που εξακολουθεί να συμβαίνει σήμερα, να μεγαλώνει η τεράστια διαφορά στην ψαλίδα που υπάρχει από τον παραγωγό ως το ράφι των προϊόντων. Όταν το σιτάρι πωλείται 0,15 ευρώ το κιλό και το ψωμί κοστίζει στον καταναλωτή 2,29 ευρώ (1543% διαφορά). Πως είναι δυνατόν ο παραγωγός – κτηνοτρόφος να πουλάει τα αμνοερίφια του 3,50 ευρώ και ο Έλληνας καταναλωτής να το αγοράζει 11 ευρώ;  Και πως είναι δυνατό να πουλάει ο παραγωγός το αγελαδινό γάλα 0,35 ευρώ και στο ράφι να φτάνει το 1,60 ευρώ.

ΖΗΤΟΥΜΕ:
- Να σταματήσει τώρα το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων που χρόνια υφίσταται μη μπορώντας η ελληνική πολιτεία να πράξει ο,τιδήποτε στο θέμα αυτό με αποτέλεσμα όλα να αποβαίνουν εις βάρος των καταναλωτών και ασφαλώς και των παραγωγών.
- Να γίνουν τα αυτονόητα ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωριά μας όπου και παράγουμε αγνά προϊόντα για τους καταναλωτές αλλά και να βοηθήουμε και εμείς από την πλευρά μας να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση συμβάλλοντας με τις χαμηλές τιμές που θα προσφέρουμε ως παραγωγοί. Με κάτι τέτοιες πολιτικές φθάσαμε στο σημείο πολλές γεωργικές περιοχές της χώρας μας να έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να ερημώνει η ύπαιθρος και δη οι ακριτικές περιοχές που έχουν και ύψιστη εθνική σημασία. Και η Ελλάδα να εισαγάγει σχεδόν τα πάντα από το εξωτερικό με πολλές φορές τα προϊόντα που εισάγονται να είναι και αμφιβόλου ποιότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τούτη την ώρα η Ελλάδα εισάγει κατά 89% βόειο κρέας, 50% χοιρινό και, αν είναι δυνατόν, τουλάχιστον 50% αγελαδινού γάλακτος.
Από τους φίλους καταναλωτές ζητούμε  μόνο να συνεχίσουν να πράττουν όλα όσα ήδη κάνουν, δηλαδή να προσέχουν και αφού κάνουν έρευνα αγοράς να προτιμούν τα φρέσκα προϊόντα που παράγονται από την ελληνική γη και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα μεταλλαγμένα και αμφίβολης ποιότητας που προέρχονται από το εξωτερικό και είναι εμπλουτισμένα με κάθε λογής ορμόνες αλλά και διοξίνες, ουσίες που είναι επιζήμιες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η λύση είναι μία, μονόδρομος. Η επιλογή ελληνικών αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται από τις δεκάδες ελληνικές οικογένειες που μοχθούν καθημερινά για να φθάσει στο τραπέζι μας ό,τι πιο φρέσκο και υγιεινό προϊόν».