Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025, 12:44:05 πμ
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 20:12

Φυτρώνουν ηλιόσποροι σόγια και ελαιοκράμβη

hliosporoi


Έχει ιστορία κάμποσων χιλιάδων ετών το στάρι στο Κιλκίς.  Σχεδόν σε κάθε αρχαιολογικό χώρο ανασκάπτονται αγγεία που χρησίμευαν και για την αποθήκευση του πολύτιμού καρπού.
Στην κατοχή ήταν το στάρι που έσωσε από την πείνα τον κόσμο. Και έκτοτε, το στάρι ήταν το συνώνυμο της πείνας.Η φτωχότερη σε απόδοση γεωργική καλλιέργεια που διατηρήθηκε μόνο επειδή μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτείται η παραγωγή του.
Βλέπετε, μέσα στην ατυχία μας ως νομός υπήρξε και μια ευτυχής σύμπτωση. Το στάρι είναι προϊόν των βορείων. Εκείνες είναι οι χώρες που ενδιαφέρονται πρωτίστως για την διατήρηση – επιδοτούμενη- της καλλιέργειας. Ύστερα ήρθαν τα δικαιώματα και η αποσύνδεση της καλλιέργειας.
Το παραγωγικό τοπίο σταδιακά οφείλει να συστοιχηθεί με τις ανάγκες και τις επιλογές της αγοράς. Γι’ αυτό λοιπόν και στον κάμπο του νομού σποραδικά, αλλά συνεχώς επεκτεινόμενες  είναι οι νέες καλλιέργειες. Κάποτε ακούγαμε περί συμβολαιακής γεωργίας και στοιχηματίζαμε πως δεν πρόκειται να τη δούμε στο Κιλκίς.
Κι όμως: Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Στο Κιλκίς του σταριού, στο Κιλκίς των 900.000 στρεμμάτων με σταροχώραφα,  φέτος θα καλλιεργηθούν τουλάχιστον 20.000 στρέμμα με ελαιοκράμβη.
Είναι το ενεργειακό φυτό που δίνει χρώμα στο νομό με το κίτρινο άνθος του και συντηρεί τις ελπίδες των αγροτών για υψηλότερο εισόδημα.
Η καλλιεργητική περίοδος που έληξε με το θερισμό του πολύτιμου άνθους του στα 5.000 περίπου στρέμματα , πήγε καλά τον Ιούνιο. Μέση απόδοση 220 κιλά και τιμή «στο χέρι» τα 30 λεπτά/κιλό.
Παρασάγγες ανώτερη απόδοση από το σιτάρι. Και οι καλλιεργητικές του φροντίδες, το κόστος παραγωγής σαφώς και μικρότερα. Ουσιαστικά δεν χρειάζεται φάρμακα, λιπάσματα θα χρειαστούν μόνο από ελάχιστα έως πολύ λίγα.
Κι αν δεήσει ο Πανάγαθος και φωτίσει τα μυαλά κάποιων αρμοδίων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τότε οι παραγωγοί θα δούν το εισόδημά τους να θεριεύει καθώς προβλέπεται, αν ενταχθεί στις βιολογικές καλλιέργειες, επιδότηση 60 ευρώ/ στρέμμα!
Εξυπακούεται ότι η επιδότηση αυτή είναι επιπρόσθετη εκείνης των δικαιωμάτων που έχουν οι αγρότες για τα χωράφια που καλλιεργούν με οποιοδήποτε είδος φυτικής παραγωγής.
Η εγκύκλιος που έφτασε αναφέρει πως για τον χαρακτηρισμό της καλλιέργειας ως βιολογικής πρέπει να ποτίζονται τα χωράφια, στις εαρινές καλλιέργειες.
Αλλά στο Κιλκίς η καλλιέργεια είναι φθινοπωρινή και μέσα στο καταχείμωνο και την άνοιξη τι να ποτίσεις…
Εξάλλου κι ένας ακόμα λόγος αποτελεί ισχυρότατο επιχείρημα: Είναι δυνατόν να θεωρείται και να εντάσσεται στην κατηγορία των βιολογικών καλλιεργειών μια υδροβόρα καλλιέργεια (και μόνο) και να αποκλείεται μια ξηρική;
Στο ν. Κιλκίς η ένταξη της φθινοπωρινής και άρα ξηρικής ελαιοκράμβης στην κατηγορία της βιολογικής και άρα επιδοτούμενη ς καλλιέργειας  αποτελεί πρώτιστο αίτημα καθώς ανοίγει ευοίωνο μέλλον σε 800.000 στρέμμα που δεν είναι ποτιστικά και μέχρι τώρα καλλιεργούνται με στάρι.
Επομένως, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους βουλευτές μας και τους λοιπούς παράγοντες αν επιθυμούν, πέραν της αναμφισβήτητης προσφοράς τους στην υπόδειξη και στήριξη υποψηφίων δημάρχων, να ασχοληθούν και με τα προβλήματα και τα αιτήματα των χιλιάδων παραγωγών – αγροτών του νομού.
Να σημειώσουμε επίσης ότι η καλλιέργεια είναι ανοιχτή και μη κορεσμένη και αρκεί μια επίσκεψη είτε στη Διεύθυνση Γεωργίας, είτε στις Ενώσεις Συνεταιρισμών που έχουν συνάψει συμφωνίες με εργοστάσια, είτε σε γεωπόνους που ασχολούνται για να ασχοληθεί με την ελαιοκράμβη.

Επανήλθε ο ηλίανθος
Τις τελευταίες χρονιές επανήλθε και η καλλιέργεια του ηλίανθου, καλλιέργεια γνωστή στο Κιλκίς εδώ και χρόνια. Στον κάμπο της Παιονίας, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου κυρίως, αλλά και σε πολλά ακόμα σημεία του νομού φυτρώνει ο πανέμορφος ηλίανθος και δίνει ικανοποιητικό και σε κάθε περίπτωση μη συγκρίσιμο εισόδημα με το αντίστοιχο του σταριού.
Φέτος υπολογίζονται σε παραπάνω από 5.000 τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με ηλίανθο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ακολουθήσει αυξητική πορεία.
Τέλος  από τη Νομαρχία και τη Διεύθυνση Γεωργίας επιδιώκεται η προώθηση και άλλων καλλιεργειών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα των επιλογών ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, την ποιότητα των εδαφών και κυρίως τις ανάγκες της αγοράς.
Η σόγια είναι μια από τις καλλιέργειες αυτές και μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στο τέλος του μήνα η απόδοση των 2.000 στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν στις περιοχές της Δοϊράνης και του Πολυκάστρου.
Για την παοφυγή ανόσιων σκέψεων, υπογραμμίζουμε ότι ο σπόρος της σόγια που σπάρθηκε είναι γενετικά μη τροποιημένος.
Ιδού λοιπόν που το παραγωγικό τοπίο του νομού σταδιακά αναδιαμορφώνεται. Το σιτάρι βέβαια ακόμα κυριαρχεί. Αλλά η επιτυχία για το νομό θα είναι η σταδιακή μεταστροφή σε καλλιέργειες και προϊόντα που απορροφά η αγορά. Δίπλα μας ζουν και καταναλώνουν 1000.000 άνθρωποι στη συμπρωτεύουσα. Η διατροφική γεωργία αποτελεί ίσως το κοίτασμα πετρελαίου του ν. Κιλκίς.
Και θα ήταν μέγα το κέρδος του τόπου αν στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, μαζί με την παραφιλολογία των χρισμάτων και στηρίξεων ο διάλογος στραφεί σε ουσιωδέστερα και σε θέματα ζωής των πολιτών.
Αμήν.