Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 6:14:20 μμ
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 20:51

Γεωργαντάς: Γιατί αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις οι αγρότες του Πολυκάστρου;

Την οργή των αγροτών μετέφερε προς την κυβέρνηση ο βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργαντάς επισημαίνοντας την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων για καταστροφές στην παραγωγή.
Υπενθυμίζουμε ότι η εφημερίδα μας πριν δυο μήνες είχε αποκαλύψει ότι οι πλημμυροπαθείς του νομού είχαν αποκλειστεί από τις αποζημιώσεις που ενέκρινε η Κομισιόν για καταστροφές του περασμένου χειμώνα σε νομούς  της χώρας.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:
Ο Βουλευτής ν. Κιλκίς  Γ.  Γεωργαντάς  σήμερα Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 κατέθεσε ερώτηση προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  με θέμα: «Καθυστέρηση στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ»
Στην ερώτησή του ο κ. Γεωργαντάς αναφέρει:
«Την Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  δεσμεύτηκε για την «άμεση και έγκαιρη καταβολή – εξόφληση, ολων των ενισχύσεων που οφείλονται στους παραγωγούς, ακόμη και από το 2012 και των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του 2014».
Η καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων του Ε.Λ.Γ.Α. για εκκαθαρισμένες ζημίες συνεχίζεται προκαλώντας οργή και αγανάκτηση σε μεγάλο αριθμό αγροτών. Η απόγνωση των αγροτών είναι απολύτως δικαιολογημένη αφού αφενός πρόκειται για αποζημιώσεις για τις οποίες έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και αφετέρου η μη καταβολή των αποζημιώσεων τους αποστερεί την οικονομική δυνατότητα να προετοιμαστούν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι αγρότες του δημοτικού διαμερίσματος Πολυκάστρου Κιλκίς, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τις ζημίες που υπέστησαν από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις την περίοδο Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2014, αν και έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι και διαδικασίες.
Η αγωνία των αγροτών εντείνεται από την αβεβαιότητα και τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί για το αν ο Ε.Λ.Γ.Α είναι σε θέση να καταβάλει τις αποζημιώσεις μετά και την μεταφορά τον Απρίλιο 50 εκατομμυρίων ευρώ από τα διαθέσιμα του Ε.Λ.Γ.Α στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)    Μπορείτε να προσδιορίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια την «άμεση καταβολή» των αποζημιώσεων όπως δεσμευτήκατε στη Βουλή προ δύο ημερών;
2)    Ειδικά για τους πλημμυροπαθείς δικαιούχους αγρότες του δημοτικού διαμερίσματος Πολυκάστρου Κιλκίς, για ποιό λόγο έχουν αποκλεισθεί από τις όποιες πληρωμές έγιναν μέχρι σήμερα; Πότε ακριβώς θα λάβουν τις αποζημιώσεις  τους, όπως δικαιούνται;
3)    Ποιός θα αποκαταστήσει την νέα ζημιά που προκαλείται ήδη στους  αγρότες από τη μη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας καθώς αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους κατά την τρέχουσα περίοδο;»