Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 6:24:59 μμ
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016 22:14

«Γνωρίστε την αγορά της Βουλγαρίας Προωθήστε τα προϊόντα σας»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και σε εορταστικό κλίμα από την Εταιρία SANIDAS στο ξενοδοχείο «Παρυφές» (Γρίβα – Γουμένισσα) η φιλική εκδήλωση με θέμα «Γνωρίστε την αγορά της Βουλγαρίας-Προωθήστε τα προϊόντα σας». Κύριος ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο κος Ivan Bakalski, έμπορος και καλλιεργητής βιολογικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών από τη Βουλγαρία – στενός συνεργάτης της εταιρίας SANIDAS.


Ο κ. Ευαγ. Σανίδας άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τους καλεσμένους του και αφού παρουσίασε με λίγα λόγια τις δραστηριότητες της εταιρίας του, σύστησε στους παρευρισκόμενους τον καλεσμένο του και ενημέρωσε συνοπτικά για τις δραστηριότητες του. Ο κος Bakalski παρουσίασε την εταιρία του τονίζοντας ότι διακινεί πάνω από 800 tn ξηρής δρόγης ΑΦΦ / έτος και ενδιαφέρεται για την προμήθεια πρώτης ύλης από την Ελλάδα με σύναψη συνεργασιών μέσω συμβολαιακής γεωργίας με ιδιαίτερη έμφαση στα είδη μέντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, γλυκάνισο, βαλεριάνα, αμπαρόριζα. Στη διάρκεια της φιλικής συζήτησης που ακολούθησε διευκρινίστηκαν τα χαρακτηριστικά ποιότητας και αναφέρθηκαν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση και την αγορά της Βουλγαρίας και της Ευρώπης.
Στη συνέχεια η κα Κατ. Γρηγοριάδου, ΜΥΡΤΙΣ – πρόεδρος της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας πήρε το λόγο εξηγώντας στον καλεσμένο την κατάσταση στον τομέα των ΑΦΦ στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι μέσω συλλογικών προσπαθειών μπορούν να επεκταθούν οι καλλιέργειες και να μειωθεί το κόστος. Η κα Ελ. Μαλούπα, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, τόνισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης της ιδιαίτερης ελληνικής αρωματικής χλωρίδας μέσω της καλλιέργειας και παραγωγής όχι μόνο ξηρής δρόγης αλλά και καρπών (πχ αγριοτριαντάφυλλο, τσάμπουρνο κα), ενώ η κα Δ. Λάζαρη, τμήμα φαρμακογνωσίας ΑΠΘ, αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών, στη σύνδεση παραγωγής με την επιστημονική γνώση, την πιστοποίηση των προϊόντων  και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το τμήμα σε ομάδες παραγωγών.
Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και ο κ. Ι. Παπαδόπουλος πρόεδρος της εταιρίας ΜΥΡΕΨΟΣ ΙΚΕ, ο εκπρόσωπος κ. Ν. Ντάλες της ομάδας ΚΟΥΡΤΗ, ο κ. Θ. Σεμερτζίδης της εταιρίας AROMAHORTUS με συνεργαζόμενους καλλιεργητές, ο κ. Θ. Αγαθόπουλος της εταιρίας ANTHEMIS,  o κ. Π. Ιορδανίδης καλλιεργητής ΑΦΦ, ο κ. Γ. Τασόπουλος καλλιεργητής μελισσόχορτου και άλλοι καλλιεργητές από την Μακεδονία αλλά και από την Στερεά Ελλάδα. Πολλοί παραγωγοί έδωσαν δείγματα των προϊόντων τους και συμβουλεύτηκαν τον κ. Bakalski για την ποιότητα και τις μελλοντικές τους ενέργειες.
Η εταιρία SANIDAS ευχαριστεί όλους όσους παρευρέθηκαν και ιδιαίτερα τον κο Ivan Bakalski και τους συνεργάτες του.