Ο εγκλεισμός των κοπαδιών στα μαντριά ως υποχρεωτικό μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης της νόσου αύξησε κατακόρυφα το κόστος. Τα πρόβατα δεν βόσκουν στα λιβάδια, σιτίζονται με τροφές των οποίων το κόστος είναι δυσβάστακτο για τους κτηνοτρόφους φέροντάς τους σε απόγνωση.
Η απόλυτη εφαρμογή του μέτρου του εγκλεισμού ακόμα κι όταν υπάρχουν περιφραγμένα λιβάδια των κτηνοτρόφων προκαλεί την αγανάκτησή τους. « Γιατί δεν μπορώ να βάλω το κοπάδι μου σε περιφραγμένο χωράφι μου για να βοσκήσουν τα ζώα και να μειώσω το κόστος συντήρησης του κοπαδιού μου;» διερωτάται ο κτηνοτρόφος και επί μακρόν διατελέσας πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.
Ζητήσαμε από τις υπηρεσίες να εξετάσουν το εύλογο αίτημά μας: Να βόσκουμε τα κοπάδια μας σε δικά μας περιφραγμένα λιβάδια. Το αρνούνται. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο. Πρώτοι εμείς οι κτηνοτρόφοι θέλουμε να φυλάξουμε τα κοπάδια μας από τη νόσο.
Δεν αντιλαμβάνονται πως η θεραπεία που προτείνουν για την αντιμετώπιση της ευλογιάς καταστρέφει την κτηνοτροφία, εμάς τους κτηνοτρόφους που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κόστος;
Μαζί με τον Θωμά Καρυπίδη και άλλοι κτηνοτρόφοι της Παιονίας ζητούν εκλογίκευση των μέτρων αντιμετώπισης της νόσου κι όχι απλά την άκαμπτη ολική απαγόρευση εξόδου από τα μαντριά.
Ένα εργαστήριο στη Λάρισα
Και να ήταν μόνο ο εγκλεισμός…Οδεύουμε προς το Πάσχα και θα ξεκινήσουν οι σφαγές. Αλλά πριν τη σφαγή απαιτείται έλεγχος από εργαστήριο σχετικά με την υγεία το ζώου. Και το δημόσιο εργαστήριο βρίσκεται στη Λάρισα, εξυπηρετεί τη μισή Ελλάδα και προλαβαίνει 300 ελέγχους τη ημέρα. Δηλαδή πλήρης αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων.
Ζητήσαμε από τις υπηρεσίες και το Υπουεργείο να επιτρέπεται η σφαγή των ζώων χωρίς έλεγχο σε περιοχές όπου δεν καταγράφηκε κρούσμα τον τελευταίο μήνα. Εμείς στο ν. Κιλκίς είχαμε κρούσμα πριν από δυο μήνες. Το αρνήθηκαν.
Αλλά όπως πάνε και με ένα εργαστήριο, θα έρθει το Πάσχα και θα γεμίσει ο τόπος με πανάκριβα εισαγόμενα αρνιά, σχολιάζει ο κ. Καρυπίδης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης γνωρίζει το θέμα και πιέζει προς την κατεύθυνση της σύναψης σύμβασης με ιδιωτικά εργαστήρια ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σφαγής ενόψει του Πάσχα. Προς το σκοπό αυτό ασκεί την επιρροή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τις λίαν προσεχείς ημέρες θα γνωρίζουμε αν στην Περιφέρεια αντιλαμβάνονται το επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματος των κτηνοτρόφων ή, κατά το κοινώς λεγόμενον, για αυτές «πέρα βρέχει» .



