Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, 10:40:40 πμ
etpa
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 18:38

Η παραγωγή πήγε στράφι κι οι παραγωγοί περιμένουν τις κοινοτικές ενισχύσεις

Συντάκτης:
vamvaki
Ξεκίνησαν τελευταίοι στην Ένωση Αξιούπολης την καταχώρηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων. Κατάφεραν όμως και στον κρίσιμο χρόνο, πριν τον Οκτώβρη, να βρεθούν μαζί με όλες τις ενώσεις που ξεκίνησαν έγκαιρα (τρόπος του λέγειν) τη δουλιά.
Έτσι στην Αξιούπολη τελειώνουν τώρα τους ελέγχους με βάση και τους διασταυρωτικούς καταλόγους που εστάλησαν από τον ΟΠΕΚΕ και σίγουρα θα είναι έτοιμοι – όπως φυσικά και στο Κιλκίς- για την καταβολή του 50% των κοινοτικών ενισχύσεων (δικαιωμάτων) στα μέσα Οκτωβρίου.
Πάντα ταύτα αν και στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι έτοιμοι να καταβάλλουν τα ποσά, καθώς είναι άγνωστο πως θα επιδράσει η κρίση στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων.
Στην Παιονία οι αγρότες περιμένουν τις ενισχύσεις ως «μάνα εξ ουρανού». Η αγροτική οικονομία έχει «στεγνώσει» καθώς στα δυο τελευταία χρόνια το βαμβάκι υπέστη ζημιές (από βροχές και πράσινο σκουλήκι πέρυσι, από χαλάζι και σκουλήκι φέτος) χωρίς ο ΕΛΓΑ να καταβάλει ούτε τις περσινές αποζημιώσεις.
Σε δεινή θέση βρίσκονται επίσης και οι αμπελουργοί της Γουμένισσας καθώς κι εκεί ο ΕΛΓΑ πλήρωσε ελάχιστους για τις περσινές ζημιές (περονόσπορος κ.ο.κ) στην αμπελοκαλλιέργεια, ενώ και καθυστερεί και η εξόφληση της περσινής σοδιάς.
Αν τούτα προσθέσετε και την κακή χρονιά στα σιτηρά (βοηθητικά εισφέρουν στο εισόδημα, αλλά στην …αναβροχιά θα ήταν μια κάποια λύση) γίνεται κατανοητό γιατί οι αγρότες αναμένουν την προκαταβολή των ενισχύσεων με τόση αδημονία.
Και καλό θα ήταν να γνωρίζουν στην Αθήνα και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι παραγωγοί ουδόλως ενδιαφέρονται για τις προτάσεις του κ. Σκανδαλίδη περί ενδεχόμενης προσφυγής στις κάλπες, αλλά «καίγονται» να κάνει το υπουργείο σωστά τη, δουλειά του ώστε να πληρωθούν και να ανασάνουν.